«Римський клуб» сприятиме підписанню Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС

Club_of_Rome30 вересня 2013 р. Секретаріат всесвітньої організації «Римський клуб» (www.clubofrome.org) направив своїм членам та національним асоціаціям «Римського клубу» у Європі звернення Української асоціації «Римського клубу» (УАРК) щодо підтримки та сприяння у підписанні Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Як відомо, наприкінці вересня у столиці Канади м. Оттава відбулися Річні Збори та міжнародна стратегічна конференція всесвітньої організації «Римський клуб» (www.clubofrome.org), що об’єднує політичних діячів, економістів, науковців, бізнесменів, чільних службовців міжнародних організацій, колишніх голів держав та урядів Європи та інших країн світу.

Україну на Річних Зборах «Римського клубу» та міжнародній стратегічній конференції у Оттаві представляв президент Української асоціації «Римського клубу» (УАРК) Віктор Вовк (http://clubofrome.org/cms/?p=538). Як він повідомив, очолювана ним асоціація скористалася нагодою Річних Зборів в Оттаві за участі багатьох видних діячів Європи для порушення питання та лобіювання підтримки з боку членів і національних структур «Римського клубу» підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Зокрема, як поінформував пан Віктор Вовк, очолювана ним організація, яка входить до «Римського клубу» як національна асоціація, направила до «Римського клубу» та його національних асоціацій, що діють у 33 країнах світу (переважно в Європі, а також у США, Канаді, Японії, Австралії) офіційне Звернення щодо підписання у листопаді 2013 р. на саміті Європейського Союзу та країн «Східного партнерства» у Вільнюсі Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

У Зверненні до «Римського клубу» українські представники, зокрема, наголошують: «Ми звертаємося до Римського клубу, його дійсних, почесних та асоційованих членів, національних асоційцій із закликом в цей дуже важливий для України та Європи момент надати всіляку підтримку Україні в її євроінтеграційних прагненнях та максимально вплинути на національні уряди країн ЄС з метою забезпечити успішне підписання у Вільнюсі поглибленої Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС з наступною невідкладною її ратифікацією в національних парламентах, а в подальшому надати різнобічну професійну експертну допомогу для її успішної імплементації».

На переконання УАРК, «успадкувавши від комуністичного режиму неефективну ресурсомістку економіку, вкрай занедбане довкілля та архаїчно-індустріальну суспільну свідомість, Україна за минулі роки не змогла самотужки подолати негативні тенденції свого попереднього розвитку в складі СРСР. Проте сьогодні Україна знаходиться на порозі масштабних змін, що дає шанс модернізувати країну відповідно до існуючих в ЄС стандартів. В цьому контексті ми переконані, що адаптація європейської моделі еко-соціальної ринкової економіки до потреб України в рамках євроінтеграційного процесу може бути одним з вирішальних чинників, що впливатиме на конкурентноздатність країни в сучасну епоху, та має стати основою перспективної стратегії розвитку України в ХХІ ст.», – наголошується у Зверненні.

Представники української асоціації у Зверненні до «Римського клубу» також відзначають, що «успіх в запровадженні в Україні європейської моделі розвитку може мати надзвичайно глибокі, навіть революційні наслідки і для Росії. Повернення України до європейської сім’ї народів, більше того досягнення успіху в переході на сучасні цивілізаційні рейки ХХІ століття, зокрема в сфері сталого (екологічно і соціально збалансованого) розвитку, порушить фундаментальне питання в самій Росії: чи може вона повторити шлях України? Саме тому нинішній авторитарний режим у Кремлі намагається будь що блокувати процес євроінтеграції України, в тому числі вдається до усіх можливих засобів впливу на своїх партнерів в країнах ЄС, щоб запобігти підписанню Угоди про Асоціацію».

Це Звернення до «Римського клубу» та його національних асоціацій від Української асоціації «Римського клубу» підписали відомі українські громадські діячі та інтелектуали: Володимир ВАСИЛЕНКО – член Ради УАРК, правознавець-міжнародник, заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор; Віктор ВОВК – президент УАРК, асоційований член Римського клубу;  ІванЗАЄЦЬ – голова Ради УАРК, міністр екології та природних ресурсів (2000-01), член РНБОУ (2000-01), народний депутат України І, ІІ, ІІІ, IV, VI скликань; Сергій КВІТ – президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія»; Сергій КОМІСАРЕНКО – член Президії НАНУ і академік-секретар відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології, академік НАМНУ, Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань (1991-92), Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великій Британії (1992-98); Юрій КОСТЕНКО – міністр екології та ядерної безпеки (1992-1998), член РНБОУ (1994-98), народний депутат України І, ІІ, ІІІ, IV, VI скликань; Ярослав СОЛТИС – член Ради УАРК, банкір, заступник Голови Правління Національного банку України (1998-2003); Юрій ЩЕРБАК – народний депутат СРСР (1989-91), перший міністр охорони навколишнього природного середовища України (1991-92), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ізраїлі (1992-94), США (1994-98) та Канаді (2000-03); Ігор ЮХНОВСЬКИЙ – академік НАНУ, Перший віце-прем’єр-міністр України (1992-93), народний депутат України І, ІІ, ІІІ, IV скликань, голова Комітету ВРУ з питань науки і освіти (1990-94, 2003-06), в. о. Голови Українського інституту національної пам’яті (2006-10); та інші.

 За словами президента УАРК Віктора Вовка, «заснований понад 40 років тому «Римський клуб» відіграв і досі відіграє значну роль у формуванні цивілізаційного обличчя сучасного світу і особливо Європи. До його складу, а також до його національних асоціацій входить чимало впливових представників політичної, наукової та бізнесової еліти Європи. А тому їхня підтримка напередодні вільнюського саміту ЄС може мати вагоме значення у впливі на національні уряди країн ЄС щодо успішного підписання Угоди про Асоціацію між Україною і Євросоюзом».

Прес-служба

Української асоціації «Римського клубу»

E-mail: bankinforms@gmail.com

 

——————————————————————————————————————————–

ДОВІДКОВО:

Римський клуб (www.clubofrome.org) є міжнародною, неприбутковою, неурядовою організацією, що об’єднує політичних діячів, економістів, науковців, експертів, бізнесменів, чільних службовців міжнародних організацій, колишніх голів держав та урядів з усіх п’яти континентів, які переймаються актуальними проблемами людства – політичними, економічними, соціальними, екологічними, технологічними і культурними, та їх аналізом і прогнозуванням в контексті “світової проблематики” (“world problematique”).

Римський клуб був заснований понад 40 років тому, в 1968 році за ініціативою видатного італійського економіста і підприємця доктора Ауреліо Печчеі. Римський клуб формувався як незалежна експертна група для оцінки довгострокових наслідків існуючих проблем та перспектив розвитку людства, а також інтелектуального сприяння діяльності міжнародних організацій і національних урядів. Від початку до нього увійшло близько 30 експертів світового рівня, що представляли 10 країн.

Штаб-квартира и секретаріат Римського клубу розташована в Швейцарії. Станом на 2013 рік Римський клуб налічував понад 80 дійсних членів з 35 країн, а також 29 асоційованих членів, у тому числі один громадянин України – Віктор Вовк, який нині очолює Українську асоціацію Римського клубу (http://clubofrome.org/cms/?p=538). Членом Римського клубу  є також Богдан Гаврилишин – відомий швейцарсько-канадійський економіст з української діаспори.

Римський клуб також має почесних членів, серед яких є чимало видатних державних, політичних і громадських діячів, науковців і бізнесменів. Зокрема, це король Іспанії Хуан Карлос І і королева Софія, королева Нідерландів – Беатріче, новий король Бельгії – Філіп, колишні президенти: СРСР – Михайло Горбачов, Чехії – Вацлав Гавел, Німеччини – Ріхард фон Вайцзекер, Південної Африки – Фредерік де Клерк, Фінляндії – Мауно Койвісто, Грузії – Едуард Шеварнадзе; колишній голова Комісії Європейського Союзу Жак Делор і генеральні директори ЮНЕСКО Федеріко Майор і Коіширо Мацуура, колишні прем’єр-міністри низки країн, представники бізнесових кіл та наукового співтовариства (в тому числі президент Національної академії наук України Борис Патон).

Крім того, Римський клуб має в своєму складі національні асоціації, що нині діють у 33 країнах світу з метою популяризації в них ідей клубу, а також адаптації й розвитку цих ідей на національному рівні у відповідь на виклики доби глобалізації. Національні асоціації також покликані вносити свій внесок в глобальні дослідження і проекти Римського клубу.

 

Докладніше про «Римський Клуб» див. у Вікіпедії:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D0%BC%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1