У Єврокомісії очікують, що ЗВТ з Україною запрацює вже у 2014 році

У Єврокомісії очікують, що поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною і ЄС запрацює у 2014 році – щойно підписану Угоду про асоціацію ратифікують Європарламент і Верховна Рада.

middle_6d3eda1f946f3a848dc533ef0591223cТаке пояснення на письмовий запит Укрінформу надав речник Єврокомісії з питань торгівлі Джон Кленсі.

«Якщо підписання відбудеться у Вільнюсі, то частина Угоди про асоціацію, яка стосується поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, може набути чинності у 2014 році – щойно сторони її ратифікують та поінформують один одного про завершення процедури», – зазначили у Єврокомісії.

Як наголосили в офісі єврокомісара з питань торгівлі, ЄС прагне підписати Угоду про асоціацію з Україною 29 листопада на саміті у Вільнюсі.

«Ця угода містить деякі положення, особливо у частині поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, для набуття чинності яких буде достатньо ратифікації українським парламентом і Європарламентом. Таким чином, як засвідчує стандартна практика, набуття чинності поглибленої і всеохоплюючої ЗВТ очікується після підписання угоди у Вільнюсі – щойно два парламенти дадуть на це «зелене світло», – зазначив представник Єврокомісії.

Як нагадали у Брюсселі, Угода про асоціацію Україна – ЄС набуде чинності у повному обсязі після ратифікації національними парламентами усіх 28 країн-членів ЄС, що може тривати декілька років.