За підтримки ЄС та ПРООН у Львові навчали проводити моніторинг надання адміністративних послуг

 image00123-24 вересня, м. Львів: Для удосконалення роботи Ресурсного центру працівники та волонтери громадського об’єднання «Самопоміч» взяли участь у тренінгу. Учасники дізналися про особливості діяльності ресурсних центрів, кращі українські практики організації надання адміністративних послуг, методики громадського моніторингу, а також відвідають Центр надання адміністративних послуг Львівської міської ради.

На базі громадського об’єднання  «Самопоміч» функціонує Ресурсний центр для організацій громадянського суспільства з питань недержаного моніторингу надання адміністративних послуг. Центр діє у рамках проекту «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг», який впроваджується ПРООН за фінансової підтримки Європейського Союзу та за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

Для удосконалення діяльності ГО «Самопоміч» у якості Ресурсного центру було проведено незалежну експертну оцінку спроможності організації, за результатами якої було сформовано рекомендації щодо удосконалення організації у якості Ресурсного центру з питань громадського моніторингу надання адміністративних послуг та відповідний План розвитку його спроможності.

Одним із основних заходів Плану розвитку спроможності є серія навчань для працівників організації. Саме таке навчання буде проведено для працівників та волонтерів ГО «Самопоміч» 23-24 вересня цього року.

«Ми намагалися сформувати змістовну програму тренінгу з розвитку спроможності «Самопомочі» таким чином, аби охопити три ключові теми: ресурсні центи; адміністративні послуги;  громадський моніторинг. Щоб цей захід не був суто академічним викладом матеріалів за темою, ми запросили в якості тренерів представників інших організацій громадянського суспільства, які мають значний практичний досвід у своїй сфері. Водночас, на нашу думку, це сприятиме налагодженню зв’язків та мережевої співпраці між ними та об’єднання» – повідомила Олена Урсу, керівник проекту.

Понад 20 учасників тренінгів дізнаються про особливості діяльності, завдання та фактори успіху Ресурсних центрів для організацій громадянського суспільства; кращі практики організації надання адміністративних послуг в Україні та основні проблеми в сфері реформування сектору; а також про методики та принципи здійснення громадського моніторингу надання послуг органами публічної влади. Також заплановано відвідування Центру надання адміністративних послуг Львівської міської ради, на базі якого «Самопоміч» невдовзі реалізовуватиме моніторингову ініціативу щодо якості надання послуг.

У навчанні в якості тренерів візьмуть участь керівники напрямків «Суспільна експертиза» та «Суспільна інформація» Ресурсного центру ГУРТ Мар’яна Завійська та Тарас Тимчук, начальник адміністративно-господарського управління Львівської міської ради Валентина Бартошик, виконавчий директор БФ «Майбуття» Андрій Залужний, представник Центру досліджень місцевого самоврядування Ігор Бригілевич, керівник Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Віталій Загайний, керівник проекту Олена Урсу, консультант проекту Тетяна Маматова та інші фахівці.

Завершиться навчання обговоренням існуючих методик громадського моніторингу та можливостей їх застосування у місті.

«Ми отримали хорошу можливість удосконалити роботу організації у напрямку здійснення недержавного моніторингу роботи влади. Ми здійснювали проект «Таємний клієнт», але є ще багато інших цікавих практик, які впроваджувалися у різних містах України. Ці навчання дозволять нам удосконалити Ресурсний центр і передавати знання та досвід іншим українським громадським організаціям щодо моніторингу надання адміністративних послуг» – зазначила керівник об’єднання Наталія Міхнова.

Проект ЄС та ПРООН «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг» започаткований у 2013 р. з метою вдосконалити процес надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування у містах України за рахунок посилення громадського контролю та налагодження ефективного зворотного зв’язку. Проект співфінансується Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН в Україні, і виконується ПРООН у партнерстві з ГО «Самопоміч». Більше інформації про діяльність проекту – на http://www.undp.org.ua (у розділі «Всі проекти»). Офіс проекту: вул. Еспланадна 20, оф. 713, Київ 01601,. www.undp.org.ua

Європейський Союз складається з країн-членів, які вирішили поетапно об’єднати разом свої інновації, ресурси і долі. Спільно, протягом 50-річного періоду розширення, вони побудували зону стабільності, демократії і поступального розвитку, підтримуючи культурну різноманітність, толерантність та індивідуальні свободи. Європейський Союз зацікавлений в обміні цими здобутками та цінностями з країнами і людьми поза його кордонами.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку. ПРООН тісно співпрацює з усіма верствами суспільства, допомагаючи розбудові країн, спроможних протистояти кризам, розвивати та підтримувати економічне зростання, націлене на покращення життя кожної людини. Працюючи у 177 країнах ми пропонуємо глобальне бачення з урахуванням специфіки місцевого розвитку, задля розширення прав та можливостей людей та підвищення життєздатності держав. Більше інформації про діяльність ПРООН – на http://undp.org.ua

 

Yevgeniy Zelenko
Communications Officer
United Nations Development Programme
Tel.: +38 044 253-9363 ext.265
Fax.: +38 044 253-2607

1 Klovsky Uzviz
Kyiv 01021 Ukraine
www.undp.org.ua

www.facebook.com/UNDPUkraine