Земельний конфлікт у Херсоні. Влада застосовує перевірений метод “розвели як кошенят”

Впродовж кількох останніх тижнів перехрестя вулиць 200-річчя Херсона та Блюхера лихоманить.  Почалося все ще 6 років тому рішенням міськради, а з весни цього року актуалізувалося кількома спробами встановити паркан для проведення будівельних робіт просто посерд газону впритул до входу у міську  поліклініку:

http://youtu.be/IuxJiyAduZQ

Потім паркан намагалися знести, була нарада у в.о. міського голови, ще пізніше та ж таки в.о. міського голови видала розпорядження “Про створення робочої групи для проведення перевірки обставин відведення та забудови земельних ділянок на території м.Херсона” (№ 925р від 24.10.2013, якого на момент публікації чомусь досі нема на сайті міської ради).

Здавалося б – конфлікт потороху має розв’язатися на користь мешканців.
Але сьогодні зранку виявилося, що  забудовники додатково укріпили паркан та зробили у ньому в’їзд для транспорту.
В обід у міськвиконкомі зібралася та сама “робоча група”, яку утворила в.о. міського голови.

Знову ж таки, здавалося б, – ті збори мають допомогти вгамувати конфлкт.
Можливо, робоча група справді виконувала свою місію. Все було розіграно як по нотам. Але, на жаль, не на користь мешканців.

Учасники “робочої групи” картинно обурювалися відсутністю необхідних дозволів, робили “контрольні” дзвінки в канцелярію, сипали нормами законів…, але чомусь надто терпляче ставилися до відвертого хамства представниці забудовника, радо погоджувалися написати запит “на деревню дедушке” на поштову адресу офісу представника забудовника, наче у забудовника юридичної адреси взагалі не існує,  в упор не бачили того таємничого документу за номером 505, якого нема в проектій документації, але копія якого чудово зберіглася у представників ініціативної групи мешканців постраждалих будинків.

Насамкінець представник ДАБІ як відрубав – з парканом ми нічого зробити не можемо, це приватна власність, будемо поки що листуватися…

Цілком природньо, що мешканці не стали миритися із спробами забовтати питання і потягнути час, поки забудовник облаштується на відвойованій території.  Починаючи із 5-ї години вечора вони провели збори та вирішили перекрити рух на транспортній магістралі, що веде у спальний район.

Таку мову у міськвиконкомі зрозуміли швидко – на місце приїхав заступник міського голови і пообіцяв, що до вечора післязавтра паркан все ж таки буде демонтований.

Оскільки “ранок вечора мудріший” то було б непогано, аби завтра пан Ярошевський, окрім обіцянок все ж таки знести паркан, мав би заразом й відповіді на такі питання:

1. Навіщо підприємцю, який займається виключно “роздрібною торгівлею одягом у спеціалізованих магазинах” аж цілий торговий центр з кафе-баром?

гавриленко херсон

2. Що заважає посадовим особам ДАБІ здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль
відповідно до їх посадових інструкцій та функціональних повноважень на зазначеній проблемній забудові?

3. Куди поділися ті повноваження, які цілком дозволяли всього лише 2 роки тому у тому ж таки Херсоні посадовцям подібної ж “робочої групи”  знести паркан навіть попри те, що в документах забудовника був повний порядок?

4. Навіщо намагатися письмово витребувати у забудовника документ, на який посилається висновок державної експертизи, якщо той самий документ є на руках у мешканців постраждалих будинків і той самий документ можна отримати в  канцелярії комунальних служб за наявними реквізитами значно оперативніше?

 

Фото – сайт МОСТ, Катерина Гандзюк

Принагідно звертаємо увагу на корисну у таких випадках інструкцію з протидії незаконній забудові

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

1 Comment

  1. Власть дерьмократов в стране с 1991 года и по сегодня!

Comments are closed.