Асоціація з ЄС підвищить рівень бюджетного забезпечення територіальних громад

50706Обсяг капітальних витрат на одного члена європейської та української територіальної громади відрізняється в 18 разів.

Висновок Угоди про асоціацію з ЄС відкрв би шлях до підвищення рівня бюджетного забезпечення українських територіальних громад, оскільки це один з індикаторів відповідності критеріям майбутнього членства в Євросоюзі. Про це у своїй статті для “Дзеркала тижня. Україна” пише аналітик Асоціації міст України, кандидат наук з державного управління Олександр Слобожан.

За його словами, показником перспектив місцевого розвитку в будь-якій країні є обсяги капітальних видатків місцевих бюджетів. І якщо в Україні місцеві бюджети продовжують забезпечувати передусім тільки виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплату енергоносіїв, пільг та субсидій населення, тобто виконують переважно функції “соціального гаманця”, у Європі органи місцевого самоврядування активно вкладають кошти в інфраструктуру та місцевий економічний розвиток.

“Обсяг капітальних витрат на одного члена європейської та української територіальної громади відрізняється в 18 разів! Є над чим замислитися, якщо у нас в майбутнє громади вкладається близько 240 грн на одного мешканця, а в країнах “нової Європи” – майже 2,5 тис. грн і “старої Європи” – близько 5 тис. грн”, – наголошується в статті.

Докладніше читайте в матеріалі “Місцеве самоврядування і європерспективи” у свіжому номері “Дзеркала тижня. Україна