Президент Молдови прийшов на мітинг, щоб підтримати Асоціацію з ЄС

Президент Молдови Миколі Тімофті і голови правлячих партій закликали минулої  неділі в центрі Кишинева на мітингу під гаслом «За Молдову! За Європу!» жителів Молдови  підтримати проєвропейську декларацію і вибрану дорогу до приєднання до Європейського Союзу.

Близько 40 тис. жителів Молдови, за даними правоохоронних органів і більше 100 тис. за даними організаторів, з прапорами Європи, Молдови і Румунії, а також плакатами з назвами населених пунктів, звідки вони приїхали, зібралися в центрі Кишинева на мітинг «За Молдову! За Європу!», організований Ліберально-демократичною партією Молдови, Демократичною партією Молдови і групою лібералів- реформаторів.

Президент Молдови  Миколі Тімофті сказав, виступаючи на сцені перед присутніми, що він «прийшов на мітинг, як рядовий житель, а не політик, оскільки, коли йдеться про громадян – стає неважливо, хто і яку посаду обіймає, необхідно разом боротися за одну мрію, за європейську дорогу».

За його словами, «з моменту своєї незалежності жителі висловлюють на площі свої вимоги і виражають свої інтереси».

«Сьогодні всі зібралися, щоб сказати, що в Молдови європейська доля», – сказав Тімофті.

Він вважає, що «жителі Молдови впродовж двох століть були на роздоріжжі і не знали, яку дорогу вибрати, але, не дивлячись на всі труднощі, вибір був зроблений».

«Європейський союз – це можливість розвиватися економічно, побудувати нові дороги і мости, поліпшити життя, побороти корупцію і інші проблеми, які мучать Молдови впродовж довгих років», – відзначив президент.

За його словами, «через три тижні у Вільнюсі Молдова знов отримає сигнал довіри від ЄС, а це означає, що треба будувати європейську країну і підтримати проєвропейську декларацію. Молдова за Європу!».

Голова Демократичної партії  Маріан Лупу також сказав на мітингу, що «Молдова після парафування угоди і вступу в ЄС продовжить розвивати стосунки, як із Заходом, так і зі Сходом.

«На площі зібралися дуже багато сильних людей, які вірять в світле майбутнє Молдови», – сказав він.

За його словами, «за останніх 22 роки Молдова бореться за те, щоб стати ближче до Європи і сьогоднішній захід ясно дає зрозуміти про те, яке бажання жителів, а також те, що всі єдині і тому прийшли без партійних прапорів».

Лупу відзначив, що «у Вільнюсі Молдова отримає напуття і вдячність за пройдену дорогу до ЄС, а також отримає руку допомоги в парафуванні угоди».

«Подія у Вільнюсі стане доказом того, що Молдова зможе багато що здійснити і у неї багато що вийде, а приєднання до ЄС дозволить створити нові робочі місця, модернізувати школи і лікарні, а також збільшити зарубіжні інвестиції», – сказав голова ДПМ.

За його словами, «на площі зібралися все ті, хто підтримує дорогу Молдови по вступу в ЄС, а ті, хто відмовився підтримати, то може не сумніватися, оскільки попереду буде лише хороше життя для всіх, а не обмеження від всього».

Лупу відзначив, що « Молдова і далі продовжить розвивати хороші стосунки, як із Заходом, так і зі Сходом. Залишається лише вірити в те, що вибрана дорога – правильна».

Депутат упевнений, що «в Молдови багато перешкод і є ті, хто не хоче вступу в ЄС, але зовсім швидко все будемо разом і це те, за що необхідно боротися».

«Історія Молдови пишеться саме 3 листопада на центральній площі Кишинева і необхідно всім разом боротися за майбутнє країни і наступного покоління. Необхідно сказати та Європі і модернізації!», – сказав Лупу.

Екс-прем’єр, ліберал- демократ Влад Філат  також, як і його колега демократ Маріан Лупу, закликав жителів об’єднатися і разом боротися за європейське майбутнє країни.

За його словами, «в нашій історії, на жаль, було не лише хороше, але і погане, але коли з’являлася можливість вибору, то Молдова вибрала для себе краще».

«На сьогоднішній день є можливість вибору, а жителі вибрали надійне майбутнє для своїх дітей і для всієї країни» – сказав депутат.

Він відзначив, що «багато раз було сказане, що по географії, історії, мові і культурі жителі Молдови є європейцями, а тепер залишається знайти себе в цьому європейському просторі, щоб жителі могли скористатися правами і добробутом».

Філат вважає, що «в Молдови була можливість побачити, почути і відчути, що означає мати справжніх друзів, це не означає освідчення в коханні, заяви, що стосуються принципів і цінностей, але і щоденна допомога, яка дозволяє Молдові мати доступ до сучасної інфраструктури, а дітям – вчитися в сучасних школах».

Він, звернувся до тих, хто відмовився брати участь в мітингу сказавши, що «якщо навіть хтось нас не хоче почути, зрозуміти і прийняти, якщо хтось нас не любить, то ми вас любимо», відзначивши, що «сьогодні на площі більше ста тисяч людей, а є ще дуже багато людей, яким з різних причин не удалося прийти, але вони думками і душею на мітингу».

Філат не забув і про опозицію, сказавши, що «всім потрібне згуртоване суспільство і прийшов час не розділяти людей на барикади, а навпаки об’єднають».

Депутат жалкував, що «комуністи можуть працювати, лише відокремившись від всіх, але всі люди мають бути консолідованими, єдиними, в ім’я єдиної мети, на користь країни. Саме по цьому всі повинно бути разом і менше проявляти егоїзму».

Голова групи лібералів-реформаторів Іон Хадирке повідомив таким, що прийшов, бо вірить , що «в листопаді у Вільнюсі буде парафована угода з Європейським союзом, а у вересні наступного року – підписана угода з ЄС».

Хадирке сказав, що «прийняте проєвропейське рішення – остаточне і його не зможуть відмінити ні якісь незрозумілі євразійські автори, ні якісь маніфестанти з протестами».

За його словами, «Європейський союз – це можливість звільнитися від рабства і комунізму, а упевненість народу дозволить добитися успіху».

Він відзначив, що «правляча влада вже побудувала кілометри доріг і прагне до модернізації, почала проект по будівництву газопроводу Кишинів – Ясси, а також будуть побудовані нові мости і боротьба за європейське майбутнє буде виграна».

Хадирке сказав, що «27 серпня в 1989 р. Жителі Молдови вперше на центральній площі Кишинева сказали про своє європейське прагнення і той захід безпосередньо пов’язаний з сьогоднішнім, оскільки 24 роки опісля жителі знов зібралися, щоб повідомити про своє бажання і прагнення вступу до європейської сім’ю».

Тим часом на завтра комуністи планували акції проти підписання Асоціації з ЄС