Звернення до ректорів і викладачів вищих навчальних закладів України:

middle_fba96a1d4610df79e5e06472bc10a803У визначальні для кожного суспільства переломні моменти найбільш усвідомленою і активною силою є студентство. Сьогодні, коли вирішується доля країни як невід’ємної складової об’єднаної Європи, десятки тисяч студентів як у країні, так і за кордоном, вийшли на майдани з вимогою до Президента України підписати у Вільнюсі угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Демократично налаштовані ректори та викладачі українських університетів з повагою поставились до невід’ємного права молодих людей висловити свою громадянську позицію; вони або самі беруть активну участь у громадянській кампанії на підтримку євроінтеграції, або, щонайменше, не чинять перешкод студентам щодо участі в Євромайданах.

Разом з тим, як підтверджують студенти, керівники і викладачі багатьох вищих навчальних закладів у різні способи, від примушування до участі в усіляких «зустрічах» з урядовцями у позанавчальний час до відвертого залякування втратою стипендії чи навіть відрахуванням за «прогули без поважних причин», перешкоджають участі студентів у громадських акціях.

Певно, що для таких людей нагода продемонструвати лояльність до будь-яких дій влади важать більше, ніж дотримання кодексу честі педагога й збереження поваги з боку студентів та колег. У непростих обставинах кожна людина робить вибір між добром і злом, між честю і безчестям, між повагою і зневагою.

Закликаємо керівників та викладачів вищих навчальних закладів України не чинити супроти студентів дій, несумісних з високим званням педагога.

Януш Корчак поклав своє життя за право до останнього залишатися разом зі своїми вихованцями. Від вас не вимагається жертовності, а лише підтримки, не на словах, а на ділі, студентського самоврядування та права молодого покоління на висловлення громадянської позиції.

З вірою у вашу мудрість,
Лілія Гриневич, голова Комітету верховної Ради України з питань науки та освіти
Леся Оробець, народний депутат України
Павло Полянський, голова правління Центру освітнього моніторингу
Ігор Лікарчук, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти

Закликаємо всіх, кому не байдужа доля України, підтримати це звернення.

***

Центр освітнього моніторингу