Звернення мережі «Ініціатива Розмаїття» до засобів масової інформації з нагоди Міжнародного дня толерантності

 Tolerance-0316 листопада 1995 року за рішенням ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності, у якій йдеться про рівність усіх людей та неприйняття усіх форм дискримінації.  День прийняття Декларації оголошено Міжнародним днем толерантності, серед цілей якого – мобілізація громадськості, привернення уваги до загроз, які несе нетерпимість, та активізація дій на підтримку толерантності.

 Ми, учасники мережі Ініціатива Розмаїття, переконані, що створення атмосфери толерантності у суспільстві залежіть від дотримання стандартів висвітлення засобами масової інформації подій, пов’язаних із дискримінованими групами суспільства.

 Звертаючись до українських ЗМІ, ми хочемо нагадати, що принципи Кодексу професійної етики українського журналіста включають обов’язок уникати у своїх публікаціях та передачах образ з приводу національних, расових, етичних та релігійних поглядів і почуттів людей, протидіяти обмеженню громадянських прав за будь-якими ознаками.  З огляду на це, та враховуючи численні факти упередженого висвітлення міжетнічних питань, зафіксованих мережею, ми закликаємо засоби масової інформації:

    1. посилатися на офіційну державну статистику та джерела, які містять достовірну й об’єктивну інформацію, і не застосовувати поняття «нелегальний мігрант»  при висвітленні питань міграції
    2. не пов’язувати проблему злочинності з питаннями національності та етнічного походження
    3. не транслювати у матеріалах ксенофобські та расистські вислови громадських активістів, які відкрито заявляють про нетерпимість щодо представників етнічних меншин, без відповідного коментаря

 Маємо надію, що засоби масової інформації дійсно зможуть виправдати виражені в  Декларації сподівання та відіграти конструктивну роль у справі сприяння вільному і відкритому діалогу та обговорення, поширення цінностей толерантності та роз’яснення небезпеки прояву байдужості по відношенню до набирає силу групам і ідеологіям, що пропагують нетерпимість.

 Мережа «Ініціатива Розмаїття» виступає за захист людської гідності та добробут мігрантів, біженців і видимих меншин України. На сьогоднішній день мережа нараховує понад 65 міжнародних, неурядових, державних та комерційних організацій, а також представників дипломатичних місій та інших зацікавлених осіб.

За даними моніторингу мережі Ініціативи Розмаїття, за 10 місяців 2013 року було зафіксовано 6 підтверджених випадків насильницьких дій з підозрою расової мотивації, в результаті яких постраждали 6 осіб у 5 містах України: Київ(3), Бердичів (2), Сімферополь, Суми, Умань. Від нападів постраждали вихідці з таких країн як Пакистан, Сирія, Ізраїль, а також громадяни України кримськотатарського та вірменського етнічного походження. Було задокументовано 12 випадків вандалізму (включаючи підпали), переважно спрямованих проти єврейських (6), мусульманських об’єктів (4) та ромських поселень (2) в Миколаєві (3), Києві (2), Автономній Республіці Крим (2), Одесі, населених пунктах Полтавської та Вінницької областей.

Ініціатива Розмаїття