Асоціація УМДПЛ засуджує злочинні дії та надзвичайну жорстокість правоохоронних органів

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів засуджує насильницькі дії працівників міліції спеціального призначення «Беркут» на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада. Сила, застосовна правоохоронцями по відношенню до людей, які протестували мирно і без зброї, була незаконною, безпідставною і абсолютно непропорційною.

Стаття 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стаття 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ратифікованих Україною, Стаття 39 Конституції України гарантують кожному право збиратись мирно і без зброї для висловлення власних поглядів. Будь-яке обмеження цього права можливе лише за рішенням суду відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку. Це означає, що необхідність розпочати роботу по монтуванню новорічної ялинки комунальним службам Києва не є законною підставою для припинення чи обмеження мирного зібрання. А тому усі дії, спрямовані на припинення мирного зібрання в ніч з 29 на 30 листопада, є перевищенням службових повноважень правоохоронцями.

Конституція України гарантує кожному право на збереження життя та здоров’я, а окрім того визнає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою цінністю в Україні. А це означає, що держава має зобов’язання піклуватись про безпеку громадян. Така функція покладена зокрема на правоохоронні органи України. Законом України «Про міліцію» визначено, що діяльність її будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи. Окрім того, у ст. 12 закону дається чітке визначення межам застосування сили, зокрема застосуванню сили, спеціальних засобів повинно передувати попередження про намір їх використання, без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції. У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов’язків і має зводитись до мінімуму. Під час же розгону мітингувальників в ніч з 29 на 30 листопада, саме ці гарантії Конституції та вимоги закону про міліцію було грубо порушено.

Офіційні заяви МВС України про те, що з боку мітингувальників були зафіксовані провокації, в жодному разі не виправдовують надмірне і жорстоке застосування сили працівниками спецпідрозділу «Беркут». Адже на кожну незаконну дію з боку кожної конкретної людини має слідувати адекватна і пропорційна реакція правоохоронців – припинення конкретного правопорушення, а не застосування сили до усіх присутніх навколо людей.

Тому Асоціація УМДПЛ вимагає невідкладної реакції:
1) Міністерству внутрішніх справ України – оприлюднити прізвища та посади осіб, які були безпосередньо відповідальні за проведення операції по розгону мітингувальників на Майдані Незалежності, а також дати публічну оцінку їх діям на предмет зловживання службовим становищем.
1) Генеральній Прокуратурі України – забезпечити невідкладне, ефективне та відкрите розслідування фактів побиття мітингувальників правоохоронцями, а також провести розслідування факту віддання злочинних наказів керівниками підрозділів міліції про застосовування сили проти мирних мітингувальників.

1 Comment

  1. Має бути прийнятий Закон про зброю. В Молдові молоді люди штурмували будинок Уряду і ніхто навіть не думав бити. Бо їхні батьки мають зброю адже в Молдові вже 10 років діє вільний продаж зброї. І жодні москалі навіть не пробували приземлятись в Кишиневі. А українці скотина, їх можна дубасити, бити і винищувати безнаказано століттями? Ось найнеобхідніші товари в магазинах для українців якщо ми не вважаємо себе паталогічною скотиною.
    http://www.homedefensegun.net/ak47-for-home-defense/
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=553283471419934&set=pb.360071784074438.-2207520000.1385850208.&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=552284671519814&set=pb.360071784074438.-2207520000.1385850208.&type=3&theater

Comments are closed.