Дев’ятьох учасників мирних протестів у Києві несправедливо ув’язнено. Міжнародна Амністія закликає вас допомогти

завантаженняМіжнародна Амністія

Дев’ятьом ув’язненим учасникам мирних акцій протесту загрожує вісім років в’язниці. Один з них потребує термінової медичної допомоги.

Сутички між спецпідрозділом міліції «Беркут» та демонстрантами відбулися 1 грудня навпроти будівлі Адміністрації Президента на вулиці Банковій у Києві. Відеозапис показує, як протестувальники, керуючи трактором, використовували проти Беркутівців важкі ланцюги та іншу зброю. Щонайменше 50 міліціонерів спецпідрозділу отримали поранення, перш ніж протест був розігнаний близько четвертої години дня. Як повідомляється, працівники спецпідрозділу міліції застосовували надмірну силу щодо мирних демонстрантів та поранених. Наступний відеозапис показує близько десятка поранених, що лежать на вулиці, а міліціонери ходять серед них, б’ють їх кийками та лупцюють ногами.

Дев’ятьох учасників протестів, включаючи Миколу Лазаревського, Олександра Остащенка, Владислава Загоровка, Валерія Гарагуца та Юрія Болотова, було затримано 3 грудня за обвинуваченнями в організації масових заворушень. Можливе покарання за цією статтею може становити до восьми років позбавлення волі. Шевченківський районний суд також застосував до них запобіжний захід у вигляді обмеження волі на 2 місяці. Судді, які винесли рішення про попереднє ув’язнення, не взяли до уваги очевидні протиріччя і невідповідності у заявах міліціонерів, які були прийняті як докази у справах. Вони також не дотримались законної вимоги про те, що обвинувачення має довести неможливість таких альтернативних заходів, як домашній арешт або звільнення під заставу. Amnesty International вважає, що цих дев’ятьох чоловіків було вибірково затримано і поміщено під варту із порушенням їх права на справедливий судовий розгляд і свободу зібрань.

За словами Владислава Загоровка, 38-річного водія вантажівки з Броварів, що під Києвом, він взяв участь у демонстраціях з метою побачити історичні події своїми очима. Його побили працівники Беркуту, у результаті чого він отримав чисельні травми, включаючи переломи ребер і відшарування сітківки. Зараз він знаходиться у слідчому ізоляторі в Києві (СІЗО) і терміново потребує операції. Сторона обвинувачення у суді була не в змозі надати показання свідків у його справі. Валерій Гарагуц, журналіст із Дніпропетровська, був присутній на вулиці Банковій, щоб зробити репортаж для газети”Лица”. Його побили працівники Беркуту у той час, коли він підходив до поранених після розгону демонстрації.

Ви можете допомогти! Напишіть негайно звернення українською мовою. Акція триває до 16 січня 2014:

  • закликаючи владу негайно переглянути рішення про затримання дев’яти осіб відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу про те, що у разі неможливості довести необхідність арешту, має застосовуватись альтернативний запобіжний захід;
  • закликаючи владу забезпечити всім затриманим , зокрема Владиславу Загоровко, доступ до необхідної медичної допомоги;
  • закликаючи Генерального прокурора забезпечити невідкладне, незалежне і ефективне розслідування усіх заяв про застосування сили з боку співробітників правоохоронних органів, а також забезпечити відшкодування жертвам.

Зразки звернень:

Шановний ____________,

Я пишу Вам у зв’язку із побиттям та ув’язненням Миколи Лазаревського, Олександра Остащенка, Владислава Загоровка, Валерія Гарагуца, Юрія Болотоваучасників мирних акцій протесту в м. Київ.

Я закликаю Вас негайно переглянути рішення про затримання дев’яти осіб відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу про те, що у разі неможливості довести необхідність арешту, має застосовуватись альтернативний запобіжний захід.

Також прошу забезпечити всім затриманим, зокрема Владиславу Загоровко, доступ до необхідної медичної допомоги.

Я закликаю Вас забезпечити невідкладне, незалежне і ефективне розслідування усіх заяв про застосування сили з боку співробітників правоохоронних органів, а також забезпечити відшкодування жертвам.

 З повагою,

 

Адреси для звернень:

Генеральний прокурор

Віктор Пшонка

Вул . Різницька 13 / 15

01601

Україна

Факс: +380 44 280 2603

E – mail : interel@gp.gov.ua

 Прем’єр -міністр

Микола Азаров

Вул . М. Грушевського , 12 / 2

01008 Київ

Україна

Факс: +380 44 254 0584

E – mail : pm1@kmu.gov.ua

Копії листа :

Міністр внутрішніх справ

Віталій Захарченко

Вул . Академіка Богомольця 10

01024 Київ

Україна

Факс: +380 44 253 97 96

E – mail : mvsinfo@mvsinfo.gov.ua

2 Comments

  1. Це все тільки затягує час, бандитам на нас наплювати, і вони це демонстративно показують.Історія гласить-“Диктаторів виносять на ножах”…

Comments are closed.