Попередні результати оперативного моніторингу Уповноваженого наслідків подій 11 грудня у м. Києві

Починаючи з першої години ночі сьогоднішнього дня, Офіс Уповноваженого з прав людини відстежує ситуацію зі станом дотримання прав осіб, які беруть участь у масових заходах на майдані Незалежності.

Протягом ночі у правозахисних мережах почала з’являтися інформація щодо затримання та побиття працівниками міліції учасників мирних заходів. Близько 5-ї години ранку Уповноважений разом із працівниками Секретаріату відвідала майдан Незалежності, де біля пішохідного мосту через вулицю Інститутську відбувалося протистояння між працівниками міліції та учасниками масового заходу.

У цей час від громадських активістів почала надходити інформація про затримання та побиття демонстрантів працівниками міліції. З метою перевірки зазначеної інформації групи працівників Секретаріату відвідали Шевченківське, Печерське та Подільське  райуправління внутрішніх справ, Київську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги, Інститут нейрохірургії та госпіталь МВС.

Під час перевірки Шевченківського управління внутрішніх справ було встановлено, що до зазначеного органу було доставлено 8 осіб, затриманих в адміністративному порядку за підозрою у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Після втручання представників Офісу Уповноваженого всіх затриманих було відпущено під особисте зобов’язання з’явитись до суду для розгляду адміністративної справи.

Паралельно відбувався візит до Київської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Станом на 8:00 жодної особи через події цієї ночі туди доставлено не було.

В ході візиту до Інституту нейрохірургії з’ясувалося, що до цього медичного закладу було доставлено 4 особи з різними тілесними ушкодженнями. Всі четверо постраждалих отримали амбулаторну допомогу та відмовилися від госпіталізації.

До Секретаріату Уповноваженого також надійшла інформація щодо госпіталізації до госпіталю МВС дев’ятьох працівників міліції. Під час візиту моніторингова група встановила, що всього у період з 30 листопада по 11 грудня (станом на 9:30 ранку 11 грудня) було госпіталізовано  93 працівники органів внутрішніх справ із різними тілесними ушкодженнями, з них близько 60 осіб поступили 1 грудня. Близько половини зі всіх госпіталізованих правоохоронців отримали під час масових заходів закриті черепно-мозкові травми. Протягом сьогоднішньої доби до госпіталю поступило 9 працівників органів внутрішніх справ, з них 2 особи з обмороженням ступнів ніг, 7 – із травмами різного ступеня тяжкості  (з них 1 особа – у реанімації). Станом на 9:30 в госпіталі знаходиться 55 працівників органів внутрішніх справ.

Під час перевірки Печерського та Подільського управлінь внутрішніх справ не було встановлено жодної особи, яку б затримали під час подій на майдані Незалежності.

Джерело

1 Comment

Comments are closed.