Шерр: верхи вже не можуть, але ще не розуміють цього

110902163111_james_sherr_bbc_studio_304x171_bbc_nocreditДжеймс Шерр, науковий співробітник британського Королівського Інституту міжнародних відносин, який спеціалізується на Росії та Євразії, в інтерв’ю ВВС Україна розповів про те, яким може бути вихід із нинішньої політичної кризи в Україні.

ВВС Україна: Багато хто зараз каже, що нинішня ситуація в Україні зайшла у глухий кут, коли жодних легітимних способів виходу із неї не залишилося. Наприклад, є вимога Євромайдану про відставку уряду, є чіткі заяви уряду, що самостійно у відставку міністри не підуть, і є безрезультатне голосування з цього питання у Верховній Раді. Яким, на Ваш погляд, може бути вихід із цього глухого кута?

Джеймс Шерр: Ленін правильно казав, що революція є невідворотньою, коли “верхи” знають, що не можуть правити у старий спосіб. Проблема полягає у тому, що українське керівництво поки що не усвідомлює цього. Вони зрозуміють це, якщо і тоді, коли державна і політична машина усвідомить це, і почнуть розпадатися. Ми поки що не дійшли такого стану речей, і саме тому ситуація є дуже непевною і дуже небезпечною.

ВВС Україна: Який вихід, за нинішніх обставин, був би найкращим – і для влади, і для учасників протестів?

Джеймс Шерр: Цей вихід може бути знайдений лише через поєднання двох речей: балансу сил і напружених переговорів. Але вимога дострокових виборів виглядає досить виваженою, аби вони тільки не були надто достроковими. Зрозуміло, що має бути якийсь перехідний період і перехідний механізм, щодо якого мають погодитися усі сторони. Якщо вдасться дійти до цього пункту, тоді запрацюють і інші механізми, зокрема, ЄС та Рада Європи зможе запропонувати свою допомогу у конструктивному ключі.

ВВС Україна: Але як дійти до цього пункту?

Джеймс Шерр: Ви не знаєте, і я не знаю. Але якщо ми подивимося на те, що відбувалося раніше, то солдати стають дезертирами раніше, ніж офіцери, молодші офіцери випереджають старших. І тут не маю на увазі військових, я кажу про політичні сили. Перша спроба проголосувати за відставку уряду у Раді провалилася. Якщо наступного разу вона буде успішною, або кількість голосів збільшуватиметься, динаміка процесу зміниться. Але якщо самі українці не можуть робити прогнози щодо того, коли і як це станеться, то я тим більше не можу.

ВВС Україна: Що могла б зробити у цій ситуації Європа? Чи є у неї в запасі якісь кроки, до яких можна було б вдатися, аби сприяти розв’язанню ситуації в Україні?

Джеймс Шерр: На даний момент таких способів є дуже мало. Єдина мова, яку розуміє українська влада, це є мова торгу. І ЄС абсолютно правильно припинив ці “торги”, тому що вони можуть лише зашкодити Україні.

Є сподівання, що українське керівництво є достатньо раціональним, аби зрозуміти, що коли вони стануть більш залежними від Москви, і більш уважними до побажань Володимира Путіна, який хоче, аби Євромайдан було знищено, ситуація для них (представників української влади – Ред.) погіршиться, а не покращиться.

Але до цього часу вони були глухими до усіх зовнішніх закликів. Не треба недооцінювати, скільки зусиль на усіх рівнях, включно із найвищими, було докладено, аби показати українській владі, що насправді відбувається. І висновок, до якого дійшли усі (представники ЄС – Ред.), полягав у тому, що вони говорять із колодою, що ця дискусія є абсолютно даремною.

Подивіться: найбільш зайняті і високопоставлені керівники ЄС посеред найсерйознішої економічної кризи, яку тільки бачила Європа, вклали надзвичайно багато енергії в Угоду про асоціацію з Україною, але, врешті-решт, нічого не досягли.

ВВС Україна: Тоді, можливо, зараз дійсно настав час, аби подумати про санкції?

Джеймс Шерр: Поки що відбуваються неофіційні, але дуже серйозні і професійні, кроки, аби скласти список осіб, не тільки серед вищого керівництва, але і нижчих за рангом, щодо кого можуть бути застосовані персональні санкції, якщо влада (України – Ред.) таки вирішить розв’язати ситуацію із застосуванням сили. І це також може бути певним фактором стримування. В Європі є багато інформації про те, хто натискає яку кнопку, та хто і за що відповідає. Тобто, цей потенціал існує.

ВВС Україна: Ще кілька місяців тому під час конференції у Ялті багато учасників Клацнутиговорилипро раціональність поведінки української влади, і про те, що саме завдяки цій раціональності президент Янукович таки підпише у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС, і що він також розуміє, що Росія висуне певні умови для своєї прихильності. Тепер ми бачимо результати. Виявилося, що його поведінка не настільки раціональна, аби підписати угоду.

Джеймс Шерр: Його раціональність діє у межах дуже вузького всесвіту. В цьому і полягає проблема. Зараз він все ще перебуває під впливом ілюзії, що він може контролювати ситуацію в країні, що він може і надалі гратися із ЄС, і ЄС буде гратися із ним, а Росія не зіштовхне його у прірву. Тому остання заява, яку зробив комісар Фюле, про те, що ми не будемо і надалі грати у цю гру, є важливою. Давайте подивимося, які вона матиме наслідки.

Із Джеймсом Шерром говорила Анастасія Зануда. ВВС Україна

7 Comments

  1. Головне, щоб низи не тільки хотіли б, але й могли! Я так сподіваюся, що щось робиться інтелектуальне в надрах Майдану і ми зможемо це скоро побачити, матеріалізоване в якісь проекти розв’язань.

Comments are closed.