Заява Об’єднання українців у Польщі – північних відділів

Від імені численної української громади, шо живе на території північної Польщі, прагнемо висловити глибоке обурення брутальною атакою спецрозділів української міліції на містечко молоді, яка протестувала проти непідписання президентом Віктором Януковичем угоди про асоціацію України з ЄС.

Застосування сили проти мирної демонстрації не тільки громадян України, але також і інших держав, у тому числі Польщі (а серед жертв побиття є журналісти), що являється несумісним з демократичними стандартами. Висловлюємо свою солідарність з побитими і ранними, а також з затриманими, яким погрожує відкриття судової справи; декларуємо також надання їм всякого роду допомоги і підтримки.

Жителі Києва та України, маніфестуючи на Майдані Незалежності, хотіли висловити своє переконання у тому, що місце України в Європі. Українська влада повинна була прислухатися до їхнього голосу і підписати угоду про асоціацію.

Нинішній уряд запропастив у Вільнюсі великий шанс на включення України до європейської родини народів, у якій її природне місце. Шанс, який з’являється раз на кілька десятків років. Україна – це Європа! Віримо, що в найближчому майбутньому вдастся піти в тому напрямку..

Ми закликаємо Президента та Уряд України утриматися від ескалації напруженості в країні і спокуси подальшого застосування сили. Ті, хто видавав накази втихомирення мирної демонстрації, мають бути суворо покарані після проведення ретельного і справедливого розслідування.
Ми вимагаємо, щоб нинішній Уряд України проаналізував політичну і соціальну ситуацію після демонстрацій і акцій протесту як в Україні, так і за кордоном, знову обсудив і змінив напрям зовнішньої політики, виніс на голосування в парламенті України закони, які дозволяють інтеграцію з Європейським Союзом і випуск Юлії Тимошенко з в’язниці.

Владу демократичних країн світу закликаємо підтримати процес змін в Україні та переконати Президента та уряд України, аби не використовували силу і насильство щодо мирних демонстрацій і до громадян, які протестують на вулицях по всій Україні.

Україна завжди вирішувала політичні і соціальні проблеми мирним шляхом. Прикладом хай буде Помаранчева революція 2004 року, яка записалася в історію як приклад безкровного вирішення конфлікту і зміни влади в Україні. І так має залишитися. На майданах і вулицях українських міст, як і у всіх демократичних країнах, ніхто не має права пролити хоча б одну краплю крові!

Голова щецинського відділу ОУП – Іван Сирник
Голова кошалінського відділу ОУП – Роман Білас
Голова поморського відділу ОУП – Єлизавета Кремінська
Голова ельблонзького відділу ОУП – Стефан Дембицький
Голова ольштинського відділу ОУП – Степан Мігус
Голова мазурського відділу ОУП – Іван Пік

3 грудня 2013 р.

ас