Мережа Євромайданів світу – Форуму #Євромайдан’ів

Шановні учасники Форуму Євромайданів України,

Звертаємося до вас від мережі Євромайданів світу, яку ми створили, щоб об’єднати наші зусилля на підтримку євромайданів України. Українська громада за кордоном проводить свої Євромайдани в такт з українськими і залишається солідарною з українським євромайданівським рухом. Нам не вистачить відведеного формату для перерахування всіх міст світу, які підтримали Євромайдан в Україні. Забракне часу, щоб вислухати скільки листів і петицій написали закордонні українці в установи держав свого проживання, скількох іноземців збудили до дій за Україну і її свободу.

Ми також розуміємо, що час гучних промов закінчився. Україна достатньо довго знаходилася у фокусі уваги всього світу. Українська революція, яка гучно заявила про себе зі шпальт міжнародних масс-медіа, має завершитися конкретними справами і зміною в політичному устрої держави з її кланово-бізнесової багатопартійності на систему політичних цінностей демократії і соціальної справедливості. Про такі цінності, тотожні європейським, було заявлено на перших Євромайданах на підтримку Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом. Після брутального розгону мирного Євромайдану українці взялися відстоювати згадані цінності. І відстоюють далі, що засвідчує скликання цього Форуму Євромайданів.

Зараз настав час обрамити громадські ініціативи Євромайданів України в політичну платформу, здатну протистояти далеким від політичної культури провладним і опозиційним діячам. Настав час довести, що політика – це не засіб для збагачення, це не влада грошей над голосами виборців і далеко не фірма для працевлаштування шахраїв.

Українська діаспора завжди була віддзеркаленям українських революцій. В Україні змінювалася влада, а  її критики опинялися за межами України, в діаспорі. Зараз це вже архівні історії, але вони несуть в собі послання сьогоднішньому поколінню молодих політиків, адже наші попередники мали неабиякий доробок ідей про державоустрій України і його політичну складову. Єдиним недоліком попередників було те, що вони змушені були концентруватись виключно на досягненні незалежності України на протязі довгих років їх екзилю. Питання державоустрою України не стояло так гостро, бо не було самої держави. Коли ж вона як Фенікс піднялася з небуття, то одягнули її в старі шати, протухлі нафталіном радянського минулого. Дещо позичили з західних капіталістичних систем. Сьогодні ці шати зносилися. Вам, новому поколінню політиків і громадських активістів, сьогодні доведеться  стати шевцями нового політичного устрою України.

Не намагайтеся залатати продерті дірки. Україні потрібне нове мислення, нові політики і нові політичні структури. Лише в новому політичному одязі Україна стане повноправним членом міжнародної спільноти.

Заради цього ми ладні стояти з Євромайданами України до переможного кінця. Тільки так, разом з усіх боків, з усіх континенів ми можемо сприяти політичному перетворенню України з пострадянської республіки, як її ще деколи розглядають за кордоном, в самостійну політично визначену сучасну країну.

За час Євромайданів за кордоном ми пізнали нових друзів України, з якими ми і надалі співпрацюватимемо. Їх насравді дуже дуже багато.

Залишилося лише нам всім (Євромайдани України і Євромайдани світу) об’єднати наші зусилля. Саме для цього ми зареєструвалися на цей Форум, щоб бути з вами. У нас одна спільна мова – мова демократії і соціальної справедливості для членів нашого суспільства, забезпечення благополуччя кожного його члена, забезпечення охорони його прав і свобод. Все, що знаходиться за межами цих політичних цінностей, є збоченням і має бути засудженим зі застосуванням всіх демократичних важелів, які виробили суспільства. І ми це зробимо разом!

Наснаги в роботі Форуму!

Мережа Євромайданів світу
10.12.2014