Павел Залевскі: Зрозуміло, що в Україні реалізується сценарій, який було написано в Кремлі

Реалізується сценарій, якого ми найбільше боялись. Сценарій радикалізації і кровопролиття сьогодні став реальністю. Якщо говоримо про наслідки сьогоднішніх подій, ми повинні відповісти, перш за все, на питання – що насправді відбувається в Києві? Отже, очевидно, що в Україні реалізується сценарій, який був написаний у Москві. Ідея полягає в радикалізації громадської думки протестувальників у такий спосіб, щоб було кровопролиття. Так, щоб це кровопролиття призвело до дуже далекосяжних санкцій Заходу та призвело до ситуації, у якій президент Янукович і нинішня правляча партія вже не мали б жодної можливості для маневрування і були змушені стовідсотково зробити ставку на Кремль. Це знайшло своє підтвердження у прийнятті законів на минулому тижні, які були написані під диктовку радників із Кремля. Вони значною мірою переписані з російського законодавства. Також про це свідчить величезна присутність агентів СБУ. Сьогодні ми можемо сказати, що центр управління з боку уряду знаходиться не на вул. Банковій, а в Кремлі.

 

Звичайно, Європейський Союз повинен відреагувати, але ми повинні пам’ятати про те, хто стоїть за цими подіями. Насправді, якщо ми хочемо бути ефективними, то ця реакція повинна стосуватись президента Путіна. Він є спонсором президента Януковича. Він стоїть за його спиною. Не слід торгуватись санкціями. Санкції, особливо для України, є частиною російського сценарію. Ми не повинні бути вписані в цей сценарій.

 

Президент Янукович отримав ряд попереджень. Він знає про те, якими будуть наслідки атакування Майдану. Але ми повинні пам’ятати одну річ. Говорячи про Київ, ми говоримо про дві справи. По-перше, є Майдан, що збирає людей, які мирно демонструють. По-друге, є дуже радикальна група протестуючих, які вже зараз не слухають лідерів опозиції. Лідери опозиції закликали, аби демонстранти не йшли на вулицю Грушевського, до урядових будівель. Однак, їх не послухали. Отже, із іншого боку, поряд із Майданом є вулиця Грушевського, де збудовано барикади і де триває боротьба. Я не знаю, як це виглядає сьогодні, тому що в цей момент говорять про смерть вже чотирьох чоловік. Я не думаю, що так легко можна було б на вулиці Грушевського завершити боротьбу. Але ми повинні пам’ятати, що кров була пролита власне там. Сьогодні виразно видно, що ці люди не загинули там, тому що вони захищались. І це дуже серйозне звинувачення проти тих, хто стоїть за діями Беркуту на вулиці Грушевського. Це просто виглядає як реалізація сценарію радикалізації в Україні. І цей сценарій написаний у Москві.

 

TVP INFO, 22 січня 2014 р.

 http://www.pawelzalewski.eu/ua/media/1305,tvp-info.html

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair