Поляки солідарні з Вільною Україною. На Майдані вирішується доля всієї Європи!

Прочитай уважно і передай далі…

Що спільного має боротьба на Майдані із загибеллю польського президента 4 роки тому на території Росії?

Ми є свідками щораз більшої агресії Росії по відношенню до незалежних держав, через економічний шантаж, вплив спецслужб, а також військові дії: війни в Чечні 1994, збройний напад на Грузію 2008, терористичний напад Росії на Польщу 2010.

Щоб стримати цю агресію, повинні триматися разом. За ефективні дії у цій справі Росія вбила президентаПольщі через терористичний замах 4 роки тому*. Загинув в т.ч. за те,що мобілізував президентів Європи дозахисту Грузії перед агресією Росії. Був переконливим і ефективним. Якби жив – боровся б сьогодні за найкращупропозицію для України в Європейському союзі і протистояв би насиллю по відношенню до людей, що борються за демократію та свободу. Через відчуття солідарності і з переконання що демократична Україна є такожгарантією стабільної і вільної Польщі.

Тримаймося разом!

Будуймо сильний, незалежний, демократичний регіон центрально-східної Європи, який протистояв би терору Росії а також був би впливовим суб’єктом Європейського союзу.

Перші кроки було зроблено, хоча після вбивства їх ініціатора, Президента Леха Качиньського ми зупинилися.Східне Партнерство розпочало зближення співробітництва Європейського союзу з Україною, Грузією,Білоруссю, Вірменією, Молдавією і Азербайджаном із конкретними намірами входу цих держав до Європейського союзу. У рамках європейських фондів ми повинні були будувати дороги, а також залізницю, які з’єднували би і пожвавили економіку нашого регіону. Спільна торгівля, спрощення отримання віз, благодійніпрограми, і, найголовніше, робота над енергетичною незалежністю від Росії – це основні виклики.

Київ – Варшава спільна справа.

Ми хочемо будувати дружбу, яка ґрунтується на міцних засадах: солідарності і правді. Ми маємо болючі спільні листки історії. Для нас поляків весь час відкрита рана – Волинь. Є також Ваші рани, за які ми відповідаємо. Ми хочемо про це розмовляти, бо правда є виразом поваги і базою до автентичних звітів.

Багато нас з’єднує: християнство, прагнення свободи і незалежності. Як і українці, так і ми – поляки хочеморівності громадян по відношенню до справедливого права, прозорості громадського життя і поваги до людини.Ми маємо спільний досвід: німецька окупація, російська і контрольована трансформації комуністичного режиму.Тепер на наших очах вирішуються долі Європи. Так! На Майдані вирішуються долі цілої Європи, яка все частішестає небезпечно пасивною по відношенню до сигналів нових сучасних «м’яких» тоталітарних режимів. Вашанезламність і діяльність для нас є натхненням та надією.

Брати українці! Ви потрібні Європейському союзу зі своїм спадком і багатством культури, з досвідом прагнення свободи. Ми маємо надію спільно будувати сильний і  економічно незалежний регіон. Пасивне перебування в Євросоюзі – такий Польське досвід – також несе з собою загрози. Тому потрібно добрий і активний уряд, який бореться за справу власної держави на арені інших держав Євросоюзу, так щоб уникнути падіння економіки, атрофії продукції, еміграції мільйонів молодих людей і переходу дешевої робочої сили до багатших держав.Досвід Угорщини показує, що можна піти власною дорогою в Євросоюзі і використати шанс на розвиток. Європейський союз потребує змін. Ми маємо надію спільно відновити її первинні цінності, як Євросоюзу суверенних народів із християнським коренням.

Волею українського народу є вхід до Європейського союзу. Поляки підтримують ці прагнення.

Брати українці! Ми є з Вами! Солідарні з Вільною Україною!

Солідарні 2010

 

Ewa Stankiewicz, Przewodnicząca Stowarzyszenia „Solidarni 2010”, reżyser

Natalia Tarczyńska, Członek Zarządu Stowarzyszenia „Solidarni 2010”

Jadwiga Chmielowska, Członek Zarządu Stowarzyszenia “Solidarni 2010”

Grzegorz Kutermankiewicz, Członek Zarządu Stowarzyszenia „Solidarni 2010”

Jacek Kazimierski, Członek Zarządu Stowarzyszenia „Solidarni 2010”

* 4 квітня 2010 року на території Росії загинув Польський Президент в авіакатастрофі. Все вказує на те, що літак в результаті серії вибухів був розірваний перед падінням на землю в околицях Смоленська. Слідство вела Росія, яка вказала на провину пілотів. До цього дня Росія не повернула Польщі а ні уламків літака, а ні чорних ящиків, що утруднює полякам ведення ретельного слідства. У катастрофі крім Президента Польщі загинула серйозна частина еліти незалежності народу, разом 96 осіб: майже все командування польської армії (які навчалися через НАТО, і замінили командування, яке готувалося в СРСР), шеф Національного Польського Банку, посли і сенатори, громадські діячі і державні чиновники – головне з оточення президента Леха Качиньського. Лех Качиньський – це єдиний Президент Польщі, який як керівник після 1989 року не був заплутаний в співробітництві з комуністичним режимом, або іншими комуністичними Службами безпеки

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair