З життя русалок: «УПА застрелила мента»

Коли 28 вересня 2013 я писала статтю про те, як інформаційні підробки загрожують Європейській інтеграції України, я не могла собі уявити масштаб проблеми, про наближення якої я попереджала.  Українські ЗМІ повідомили про науковий факт існування русалок! Чим це загрожує євроінтеграції України?

І сьогодні, коли в країні розгорнута повномасштабна війна з Албанією (подивіться фільм про цю війну), я змушена повернутися до своєї статті від 5 грудня 2013 Це війна проти України, поки що інформаційна . Цю статтю не зрозуміли навіть дуже розумні люди, коли вона вийшла. Мені задавали безумні питання, з яких було ясно, що люди мені не вірять, не розуміють, про що я пишу. Тільки кров розкрила їм очі.

Зараз в країні продукуються і поширюються КІЛОТОНИ дезінформації.

Остання навала фейків каже:

  • На Київ (Харків, Одесу, Донецьк) їдуть потяги (автобуси) з тітушками (з ВВшниками, Беркутом, донськими казаками, бендерами, військами НАТО)
  • Масово закриваються підприємства і установи через кризу (без вказання назв)

Ця інформація поширюється як через ЗМІ, так і через телефонні дзвінки та пости в соцмережах.

Активізувалася стара технологія поширення чуток, що використовувалася КГБ в совецькі часи:

  • Друг мого друга сам бачив по телевізору, що….

В основному поширюється через людей старшого віку.

Поширеність цим інформаційних провокацій по всій країні дозволяє казати про системну роботу спецслужб. Найбільш небезпечними серед чуток є повідомлення про зникнення, затримання та смерть активістів, на перевірку яких йде багато часу та нервів.

Показую деякі шляхи актуалізації дезінформації.

В соціальній мережі (ВКонтакте та Фейсбук, інші для цього практично не використовуються) створюється сторінка існуючої організації, яка не має до неї насправді стосунку, або сторінка взагалі неіснуючої організації. Інформація з такої сторінки поширюється без підтвердження існування або прив’язки сторінки до реальності. Такі сторінки як правило насичуються з фейкових акаунтів, заготовлених за місяці чи навіть роки до того. Пік створення таких акаунтів приходиться на літо 2011 року.

Апофеозом легалізації фейкових організацій стало повідомлення на сайті Міністерства Внутрішніх Справ про те, що в Києві відповідальність за вбивство міліціонера взяла на себе Українська Повстанська Армія. Аналіз показав, що йдеться про поспіхом зроблену фейсбук сторінку нібито такої організації, де і міститься заява про їх причетність до злочину.

Untitled-1

Текст тут http://mvs.gov.ua/mvs/control/main/uk/publish/article/968295

Практично всіма містами півдня та сходу шириться інформація про пересування великих мас западенців з метою захопити ОДА. Підтверджень такої інформації нема. Кілька прикладів:

Злой пост. Про жидкие мозги. Вот когда мне впервые рассказали, что в Харьков едут “бандёровцы” на 50 автобусах, чтобы брать штурмом обладминистрацию я посмеялся и подумал какая нелепая версия, в нее же не поверят, но когда подобная ересь начинает звучать от обывателей на улицах тут и там причем с тезисом, что их остановил лично Добкин под Песочином или еще где-то, то я просто прихожу в уныние. ЛЮДИ, АУ! У Вас есть хоть капля аналитического мышления? Кто-то вообще понимает, что 50 автобусов это 2500-3000 людей, кто их остановит, если они решили брать ОДА? Кто-то их видел? Кто-то сомневается, что на 7-ом канале нон-стопом шли бы новости с видеоподтверждением? Ну, сколько можно верить всему, что говорят знакомые прокуроры/депутаты/чиновники с выпученными глазами? Вы не понимаете, чтоли, чего они боятся? Они готовы поверить хоть в русалок, если им скажут, что они будут представлять угрозу их коррупционной ренте. Думайте, анализируйте, сомневайтесь. Но нельзя же верить тем, кто вас постоянно обманывает.

https://www.facebook.com/dmytro.bulakh

Untitled-2

Операция «Бандеры в Николаеве» или Технология обмана

На відміну автора останнього матеріалу, я не вважаю губернатора Миколаївщини винахідником технології, так само як і керівництво Одеси, Луганську і інших міст, де великі людські сили і матеріальні ресурси кинуті на оборону від фантомів. Моя реконструкція показує, що вони дійсно вірять в небезпеку і обороняються від неї, як можуть. Тому що самі є жертвами інформаційної війни.

Поширення інформації про загрози підвищує градус страху в суспільстві. І серед адресатів цієї інформації (і активістів, і влади), і серед тих, хто передає інформацію, і серед тих, хто просто спостерігає за процесом по телебаченню чи через соціальні мережі.

Ситуація давно становить загрозу державній безпеці України. Однак, з огляду на те, що СБУ фактично розвалена, ніхто не зможе захистити безпеку країни, крім нас самих – відповідальних громадян України.

Що ми можемо зробити, особливо працівники ЗМІ та активні користувачі соціальних мереж.

  1. Не поширювати інформацію з анонімних джерел
  2. Не поширювати інформацію від людей, які не була свідками подій самі.
  3. Не поширювати інформацію без фото і відео доказів. Завжди питати свої джерела інформації, чому немає фото та відео. Піддавати фото і відео ретельному критичному аналізу на тему, чи має воно взагалі стосунок по описуваних подій.
  4. Не поширювати інформацію типу «в Києві спалили 80 машин», якщо в вас немає доказів про спалення всіх 80 машин.
  5.  Вести список джерел інформації. Позначати в ньому всі випадки повідомлення неправдивої інформації. Після 3 для приватних осіб і 10 для ЗМІ – викреслювати з списку надійних джерел. Не поширювати інформацію з ненадійних джерел.
  6. Збирати зміст дезінформації, яка передається через треті руки. Повідомляти про такі випадки після того, як інформація не підтверджується.
  7. Використовувати  інтернет-розсилки з першоджерел інформації (пресових служб), де вони оприлюднюють свою (не чужу) позицію. Коли оприлюднюють чужу – це значить, що вони працюють як “знайомий знайомого”

Останніми днями в соціальних мережах поширюється білий список надійних ЗМІ, в який попав і наш сайт. Нажаль, ми не можемо вам радити цей список, оскільки там є джерела, які ми не вважаємо надійними. Цей список також є закоротким, в нього не увійшли десятки добросовісних регіональних ЗМІ. Створюйте такі списки для себе самі, не слухайте інших. Тільки ви самі здатні оцінити достовірність інформації навколо вас, якщо будете ретельно і спокійно її оцінювати.

Я закликаю всіх людей доброї волі перестати брати участь в інформаційній війні і не поширювати явну дезінформацію, вигідну стороні конфлікту, якій ви співчуваєте. Навіть, якщо вам дуже хочеться думати, що «фракція регіоналів зараз розколеться» або «УПА вбила мента», спочатку зупиніться і спитайте, які є підтвердження цієї інформації, крім заяви політика або владця чи поста на фейсбуці?

Ось реальні фото з фронту віртуальної війни. Під впливом дезінформації ОДА захищаються від неіснуючої загрози.

1558491_667481896628475_307463108_n
Одеська ОДА забарикадувалася
1390907461
В Луганську з центра прибрали лавки і урни, щоб їх не підпалили “бандери”
1655835_709270872437979_583817103_n
Миколаївська ОДА забарикадувалася

А в цей час на протязі 70 днів Росія демонстративно випробовує нову цілком реальну зброю… Гугліть. Ця новина за сьогодні. (+український переклад). Від цієї зброї мішками в ОДА не забарикадуєшся…

Ситуація в інформаційному просторі є критично небезпечною з точки зору масової психології. Тільки люди, які професійно або постійно займаються поширенням інформації, здатні зупинити ескалацію паніки. Ми – разом, нас – багато, і нас – не подолати.

Наталка Зубар, голова правління ІЦ «Майдан Моніторинг», журналіст, член НМПУ

ПС. Пишіть в коментарях ВАШІ пропозиції надійних джерел інформації.

http://www.youtube.com/watch?v=4Rx9G2KCS_4

ПС2. Хтось назвав це “Третя інформаційна війна”. Ось гімн

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Ми будемо боротися до перемоги,навіть якщо це займе ціле життя!
    Наша боротьба буде тривати поколіннями українців!
    Ми живемо в історичні дні України!
    В віках будуть пам’ятати холодну зиму 2014 і героїв Майдану!
    Ми переможемо!

Comments are closed.