Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом

Європейський Союз і Україна сьогодні в Брюсселі підписали Угоду про асоціацію. З європейської сторони свій підпис поставив президент Європейської ради Херман ван Ромпей, з української- прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Про це повідомив в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця.

Сторони також підписали додатковий документ, так званий “заключний акт”, згідно з яким тимчасове, до затвердження в парламентах України та країн-членів ЄС, виконання політичної частини угоди почнеться негайно.

Економічна частина набуде чинності після завершення виборчого процесу в Україні, в проміжку між літом 2014 і початком 2015 року. Додатковий документ може бути підписаний навіть у відсутності лідерів, на технічному рівні.

Раніше Яценюк заявив, що Україна буде готова підписати економічну частину угоди про асоціацію з ЄС після президентських виборів в Україні, але фактично Київ уже зараз починає процес економічних зрушень.

За його словами, було прийнято “єдино правильне рішення спочатку підписати політичну частину угоди – отримати від Європейського Союзу відкритий ринок для українських товарів, ще раз в Україні і в Європі провести консультації щодо відкриття українського ринку для європейських товарів і далі підписати другу частину” .

У четвер Комітет з питань зовнішньої торгівлі Європарламенту підтримав скасування імпортних мит на товари з України. В українському уряді кажуть, що можливість заходу на європейський ринок і несплата відповідних імпортних мит дасть українській економіці можливість отримати понад $400 млн. за перший рік.

Джерело

1 Comment

  1. Помогите найти полный текст подписанных документов. Пожалуйста.

Comments are closed.