МЗС про погіршення ситуації зі свободою слова та засобів масової інформації в Росії

Коментар Департаменту інформаційної політики МЗС України щодо погіршення ситуації зі свободою слова та засобів масової інформації в Росії

 

В Україні занепокоєні стрімким погіршенням ситуації із свободою слова та засобів масової інформації в Росії. Вже протягом багатьох років Росія перебуває на одному з останніх місць у світових рейтингах за цим показником. Практично всі авторитетні організації у цій сфері сходяться в думці, що Росія є невільною країною з точки зору свободи слова та ЗМІ, в країні панує фактично тотальна цензура, а незалежні телеканали та видання можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Водночас, протягом останніх двох місяців Кремль вдався до чергового «закручування гайок» в медійній сфері, яке загрожує остаточно поховати навіть ті залишки вільних ЗМІ, які ще залишаються в країні. Це і перехід під кремлівський контроль ресурсу Lenta.ru, і обмеження доступу користувачів до порталів Grani.ru, Kasparov.ru, блогу Олексія Навального в «Живому журналі», сайту радіостанції «Ехо Москви» та багатьох інших інтернет ресурсів, систематичні репресії проти фактично єдиного незалежного телеканалу «Дождь».

Зачистка Кремлем друкованих видань та телеефіру вже практично завершена. Тут офіційна і єдино правильна точка зору вже не має жодної альтернативи. Зачистка Інтернету, з огляду на останні законодавчі ініціативи в Росії, знаходиться на завершальному етапі. Тепер росіянам може бути заборонено відвідувати не лише російські, а й зарубіжні сайти, де міститься несанкціонована Кремлем інформація.

По суті сьогодні в Росії побудований режим «оруелівського» типу, де дозволено знати лише те, що говорить «Великий брат». Пропаганда, брехня і дезінформація в сучасній Росії виведена сьогодні на рівень державної політики. В роботу цієї пропагандистської машини включено практично всі існуючі ЗМІ.

В цих умовах, на жаль, відбувається не лише професійна, а й моральна деградація російських ЗМІ. Це стає дуже чітко зрозуміло, коли ми подивимось на висвітлення ними останніх подій в Україні. Деякі з цих ЗМІ, не просто дезінформують громадськість, а й беруть безпосередню участь у злочинних діях, стаючи, по суті, спільниками терористів.

Просто таки кричущим прикладом цього став так званий допит терористами співробітників українських спецслужб у Слов’янську, який інакше, ніж звірячими тортурами не можна назвати. Деякі російські телеканали і видання, зокрема, «Первый канал», «Россия», «LifeNews», «Комсомольская правда»,  з особливим цинізмом, смакуючи, транслювали цей допит мало не в прямому ефірі, чим викликали справедливе обурення як в Україні, так і у світі. Дивно лише, що ми не почули жодних протестів в самій Росії, де до будь-якого ЗМІ, який дозволить собі опублікувати інтерв’ю з небажаною особою, не кажучи вже про терористів, одразу ж застосовуються найжорсткіші санкції.

Безпосередня участь іноземних громадян, в тому числі журналістів, у протиправних діях на території України, пов’язаних із захопленням державних установ, заручників, тортурами, а також інших злочинах, які здійснюються сьогодні терористами на Сході нашої держави, безумовно, не залишатиметься без реакції.

У зв’язку з цим хотіли б закликати журналістів російських видань, в разі, якщо нинішня ситуація в Росії не дозволяє їм повною мірою дотримуватися загальновизнаних професійних стандартів і говорити правду, згадати хоча б про такі поняття як людська гідність, моральні принципи та елементарна порядність.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair