ХV Народні гуляння в Асунах

У суботу 30 серпня в селі Асуни, що на Кентшинщині відбулися ХV Народні гуляння. Захід відкрили голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Степан Мігус та війт Барцянської гміни Ришард Козира.

2014_08300005

До Асунів навідалися почесні гості: кентшинський староста Тадеуш Мордасевич, віце-бургомістр Кентшина Анджей Дегурський, голова Барцянської ґмінної ради Малгожата Клачко-Дияс, секретар гміни Анна Терешко, секретар Кентшинської гміни Марек Ольшевський та парох о. Миколай Козіцький ЧСВВ.

2014_08300007

“У цьому важкому для України моменті, завдяки таким концертам прагнемо підтримати українську армію та добровольців, котрі проливають кров за волю та незалежність своєї батьківщини. Хочемо також, щоб наші сусіди за кордоном почули, що українці тут присутні і не здадуться. Надіюся, що так звані ,,зелені чоловічки” не постукають у наші двері”, – сказав у своїй промові С. Мігус. Він також висловив подяку місцевій владі, локальним діячам ОУП, а зокрема Аліні Качмар і Анні Служалі та спонсорам, які допомогли в організуванні народного гуляння.

2014_08300013

Вітаючи присутніх господар гміни Ришард Козира ствердив, що “слухаючи чудові українські пісні важко прокоментувати обурливі слова Путіна, в яких він заперечує існування українського народу. А народ України є і буде і подолає сьогоднішні труднощі. Я в це вірю” – підкреслив війт. На закінчення бажав учасникам гарної забави.

2014_08300015

У звя’зку зі складною ситуацією на сході України, політичних акцентів не бракувало в проповідях запрошених гостей. Вони засудили агресивні дії путінської Росії, яка загрожує світові. Висловили також солідарність з українським народом. Захід відвідали також заступник маршалка Вармінсько-Мазурського воєвідства Ярослав Слома і секретар Провінції Перуджа Франческо Аллегруччі. Ярослав Слома висловив надію, що обрання Дональда Туска президентом Європейської Ради допоможе Україні зняти напругу у відносинах між Україною та Росією.

2014_08300021

Цього року на асунській сцені виступили: ансамбль ,,Сайбед” з Войцехів, вокальний гурт ,,Акварель” з Круклянок та колектив ,,Спектрум” з Кандитів. Зіркою вечора була група ,,Горпина” з Ольштина. Перед глядачами виступила також місцева солістка Мілена Кендзьора. Культурний захід  закінчився традиційно танцювальною забавою.

2014_08300034

Організаторами народного гуляння були: Осередок української культури в Асунах, Асунський гурток ОУП, Ольштинський відділ ОУП та Гмінний осередок культури в Барцянах.

Кореспондент тижневика
,,Наше Слово”
Андрій Сидор