15 вересня візьме старт в Україні фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки»

Логотип української національної частини конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2014». Автор: CC BY-SA 3.0, похідне зображення від LUSITANA WLM 2011 d (автор: Lusitana
Логотип української національної частини конкурсу «Вікі любить пам’ятки».
Автор: А1, CC BY-SA 3.0; похідне зображення від LUSITANA WLM 2011 d (автор: Lusitana, CC BY-SA 3.0

З 15 вересня по 15 жовтня 2014 року в Україні проходитиме щорічний міжнародний фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки 2014», який покликаний зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини для ілюстрації статей в електронній онлайн-енциклопедії Вікіпедія.

Цього року українська національна частина міжнародного фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки 2014» візьме старт 15 вересня і триватиме до 15 жовтня включно. Конкурсний список складається з понад 60-ти тисяч пам’яток історико-культурної спадщини України з усіх куточків України.

«Попри війну, що триває на сході України, ми цього року проводимо національну частину конкурсу в Україні, оскільки культурна спадщина під час воєн та збройних конфліктів також руйнується і втрачається назавжди. Тому зафіксувати на фото всі пам’ятки дуже важливо», – зауважила член Оргкомітету конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2014» Олена Захарян.

Взяти участь у конкурсі може кожен охочий. Для цього слід зареєструватися на Вікісховищі– одному із сестринських проектів Вікіпедії, вказавши діючу електронну скриньку. Після цього знайти пам’ятки в своєму районі, сфотографувати їх і завантажити власні фотографії цих пам’яток до Вікісховища з 15 вересня по 15 жовтня, а також обов’язково вказати їх унікальний ID. Можна також завантажувати протягом вказаного періоду власні фотографії, які зроблені раніше і досі не були ніде опубліковані. Автори найкращих фотографій з України та кожного з регіонів, а також учасники, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток, будуть нагороджені цінними призами.

Як зазначив член Правління ГО «Вікімедіа Україна» та член Оргкомітету конкурсу Микола Козленко, для учасників конкурсу буде також запропонована спеціальна номінація «Пам’ятки дерев’яної архітектури України», яка відбудеться за підтримки сайту «Дерев’яні храми України».

Переможець конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2013». Миколаївська церква 17 ст. та Андріївська каплиця 19 ст. Святогірської лаври (Донецька область). Автор: Balkhovitin, СС BY-SA 3.0.

Десять фотографій, які відбере національне журі, будуть номіновані на другий тур конкурсу, який визначить міжнародних переможців. Автор фотографії, яка буде визнана міжнародним журі найкращою, отримає у винагороду можливість поїхати на щорічну зустріч редакторів Вікіпедії «Вікіманія» у червні 2015 року, яка проходитиме у Мехіко.

Також планується провести виставку найкращих світлин пам’яток культурної спадщини України, яка відбудеться у листопаді 2014 року у Києві, а також видати альбом найкращих фотографій з України наступного року.

Цього року конкурс «Вікі любить пам’ятки» проходить у майже 40 країнах світу. У більшості країн-учасниць конкурс розпочався 1 вересня, і наразі вже завантажено понад 57 тисячі фотографій, в трійку лідерів входять Польща, Німеччина та Франція. Разом з Україною фотоконкурс розпочнеться у Македонії, а найпізніше приєднається до нього Ізраїль, де він триватиме з 24 вересня по 24 жовтня 2014 року.

Крім того, сайт «Майдан» також виступає інформаційним партнером конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2014».