Канадці звітують про допомогу Україні

В період політичної кризи в Україні одними із найактивніших прихильників європейського вибору Незалежної  стали канадські українці.  Тільки в Монреалі проживають більше 20 000 українців, які здійснюють немалий внесок в розвиток Канади. Останнім часом монреальці українського походження проявляють себе особливо активно й організовано в підтримці рідної країни. Підтвержденням тому є акції протесту, маніфестації, співпраця з медіа й зібрання коштів. Українським товариством Монреалю створено Комітет Допомоги Україні з метою надання гуманітарної, фінансової й моральної підтримки українцям, постраждалим від російської агресії.

В суботу, 27 вересня 2014 в Монреалі відбулося народне Віче у приміщенні будинку Українського Національного Об*єднання. Мета зібрання української громади – дізнатися про проведені заходи, звітувати про кількість зібраних коштів і куди направлено допомогу, почути як працюють побратими з Оттави й Торонто. Обговорення майбутніх спільних заходів, координації зусиль, висловлення думок та бачення ситуації, привнесення свіжих ідей – все це для того, щоб своєю добровільною роботою допомогти Україні в тяжку годину.  Комітет Допомоги Україні Монреалю запросив до участі керівницство Конгресу Українців Канади, усі українські громади Монреалю, колег з Євромайданів Оттави й Торонто, а також представників посольства України в Канаді.

Свій лаконічний й чудовий виступ почав Олексій Коваленко, представник української студентської спілки з Оттави.

Олексій повідомив, що разом із студентською групою мають 2-місячне стажування в стінах Парламенту в Канаді. Але разом з тим інтерни не забувають свою волонтерську справу щодо допомоги українській армії. Слово надано було й чарівній представниці оттавського Євромайдану Aнні Домбровській.

На екрані для присутніх було продемонстровано відеоролик: невеличкий звіт про діяльність Комітету Допомоги Україні в Монреалі. Була можливість побачити два Автомайдани в Монреалі, чисельні і вдалі маніфестації. Зокрема, була акція протесту біля консульства РФ в лютому. Відбулася хода в березні в ценрі міста, під час якої приєдналися громади Молдови, Латвії, Грузії, Cирії, президент Cвітового Конґресу Українців Евген Чолій та мер м. Монреаль Denis Coderre. Була здійснена хода на честь Хрешення Русі, в якій взяли участь понад 200 осіб; а також серпнева хода, присвячена Дню Незалежності України, в якій брали участь понад 500 осіб, включно посол України, Вадим Пристайко з дружиною Інною.

Триває тісна співпраця з Урядом. Відбулися два круглі столи: розмова з міністром закордонних справ та круглий стіл з міністром громадянства та еміграції. Спільно з Оттавою була здійснена акція з представниками країн, які підписували Будапештський Меморандум. Багаточисельне зібрання українців було в вересні на зустрічі з президентом України П. Порошенком в столиці Канади.

Українська Народна Каса Дежарден у Монреалі тісно співпрацює з громадою. Її бізнесова діяльність нерозривно пов’язана із щедрими пожертвами та фінансовою підтримкою місцевих організацій та громадських проектів.  Співробітник Української Народної Каси в Монреалі Олена Ємченко виступила перед присутніми з повним звітом про переказ фінансів на територію України.

Олена повідомила, що за останні 7 місяців Комітет з волонтерами разом зібрали $ 61 469 канадських. Кошти розподалено на декілька секторів: медичний, військовий, громадський.  Зокрема, фінансова допомога була спрямовано на Фонд Небесної Сотні, Правий Сектор, Громадське телебачення. Чітко й прозоро ведеться документація, записуються імена й прізвища тих, хто робить грошові пожертви для потреб українських біженців та вояків. Кошти йшли на Суспільну Службу Українців Канади та Canada Ukraine Foundation. Окремо грошові внески йдуть на поранених, окремо – на армію. Оскільки загально-національного реєстру поранених ще не існує, волонтерські групи мають самостійно шукати підтвердження інформації про того чи іншого пораненого. Допоміжним є сайт ATOHeroes.org, де можна знайти дані про постраждалих в зоні АТО. На Віче було зазначено, що кошти були й будуть також передані таким українським волонтерським організаціям:

  1. Армія SOS.
  2. «Крила Фенікса».
  3. Тетяна Ричкова «Підтримка Армії».
  4. Житомирська аеромобільна десантна бригада № 95.
  5. Леся Борсук “Асоціація підтримки та розвитку України” в Києві.
  6. Полтавський Батальйон Небайдужих.

В соціальній мережі Фейсбук створено дуже потрібну й необхідну групу Волонтерська Сотня Монреалю.  Група нараховує близько 50 учасників, у яких є можливість ділитися новинами й порадами для спільної праці. На сторінці опубліковано фото речей, зібраних на монреальському народному Віче. Спільно з Комітетом Допомоги Україні, на Віче були зібрані теплі речі і різні предмети першої необхідності. Велика подяка всім небайдужим за участь у допомозі українським бійцям.

Підсумковий спіч зробила красномовна й чарівна Оксана Герич, активна учасниця Комітету й один з організаторів Віче.

Підводячи підсумки Оксана підкреслила, що канадські волонтери збирають кошти для української армії, щоб переказати конкретним військовим частинам для закупівлі необхідного їм обладнання. Громадою було вирішено також здійснювати перемовини з представниками посольства України з метою прояснення ситуації й надання суттєвої допомоги Україні.

Це вже четверте за 2014 рік українське Віче, де надається чіткий звіт про діяльність Комітету, а також обмін думками й обговорення подальших дій. Фінансова підтримка українців Канади є надзвичайно  щирою. Проте, війна ще не закінчилася і попереду знову бої, а українські бійці тільки потерпають від цього. Питання забезпечення військових, які знаходяться на передовій, залишається досі актуальним.  На глибоке переконання учасників Комітету, маємо всі долучитися до того, аби мир настав якнайшвидше й повернути людей до нормального життя.

Наталя Федосєєва