Андрій Іллєнко: Існування повноцінної України – це вирок імперії

Коли кажуть, що вся причина російсько-української війни в тому, що Москва боїться проведення в Україні супер-пупер реформ, які зроблять країну багатою і демократичною і це призведе до зрушень в самій Росії – то це надто поверхова думка.

Фінляндія, Польща, Литва, Латвія, Естонія – всі ці країни в різні періоди були під владою Москви, але чомусь їх (більший чи менший) економічний успіх (як і сам факт відходу від імперії) не став причиною тектонічних змін в Росії.

З Україною інша ситуація. В російській імперській ідеології, яка сьогодні тотально домінує не тільки серед кремлівської еліти та російських обивателів, але навіть і в середовищі антипутінської опозиції – Україна є “органічною частиною” самої Росії, її “колискою”, яка під дією “ворожих чар” стала вимагати “абсурдної” самостійності. Цей ідеологічний міф ігнорує усі раціональні аргументи та існує в російській свідомості як “річ у собі”.

Сам факт простого визнання того, що Україна – це ІНША країна, українці – це ІНШИЙ народ, який має свою власну історичну долю – це насправді повна зміна усієї матриці російської політичної та історичної свідомості. Навіть найліберальніші російські інтелектуали, визнаючи суверенність держави Україна, майже завжди все одно не можуть до кінця порвати з імперським міфом і лишають, про всяк випадок, для нього запасний місточок у вигляді “братства народів”, “спільної історії”, “єдиного культурного простору” і т.д.

Визнавши Україну іншою, “русский человек” змушений розкручувати ланцюжок до кінця – а це призводить до вкрай радикальних, але безжально логічних висновків. Що вся модель російської історії – це суцільна ідеологічна маніпуляція. Це призводить до того, що руйнується не просто імперський міф – руйнуються основи російської національної ідентичності.

Саме тому Кремль, до пори до часу, терпів існування квазі-України у вигляді пост-УССР. І коли стало ясно, що йдеться про справді повноцінну Україну – пішов відкритою війною. Бо існування повноцінної України – це удар не просто по геополітичних амбіціях. В такому випадку доведеться змінювати саму російську національну ідентичність. Це вирок імперії.

Джерело