“Білі берети” вчать рятувати життя на полі бою

Всеукраїнський збір-вишкіл медиків-волонтерів відбувався на Тернопільщині з 14 по 16 листопада. Ініціювали та провели захід інструктори громадської організації «Медичний загін спецпризначення «Білі берети» за підтримки Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільського державного медичного університету, місцевого бізнесу. Інформаційний  супровід здійснював також  ІЦ “Майдан Моніторинг”.

«Метою вишколу є навчання медиків-волонтерів, які будуть відправлятися в зону АТО, основам надання домедичної і медичної допомоги в умовах бойових дій, – зазначив  голова громадської організації «Білі берети» Салагорник Андрій. – Ми хочемо підготувати саме інструкторів, які будуть у своїх областях чи підрозділах навчати свій особовий склад наданню домедичної допомоги».

Лікар та інструктор “Білих беретів” Юрій Свідерський з особистого досвіду знає про ситуацію в зоні проведення АТО і рівень надання медичних послуг. “На полі бою для надання допомоги пораненому є надзвичайно мало часу. Ми намагалися показати, як це виглядає насправді. За нашим сценарієм боєць отримав певну кількість поранень з різними пошкодженнями. Протягом 6-7 хвилин йому надали весь комплекс допомоги – заходи легеневої декомпресії, контроль критичної кровотечі, налагодження венозного доступу (упродовж трьох хвилин була поставлена система), боротьба з гіпотермією і евакуація у безпечну зону.
Сьогодні не було так страшно, як це є насправді в реальних умовах. Всі були психологічно готові до таких дій. Під час бою є багато пилу, часто зустрічається нульова видимість, бойові дії відбуваються у будь-яку пору доби, тому має бути відпрацьована злагодженість бригади. В таких ситуаціях медицина є вторинною ланкою. Спершу головний акцент робиться на виконання бойових завдань, військові ведуть вогонь, доки нема команди і не налагоджена димова завіса чи інші маскувальні методики, доти надавати допомогу не можна. Невчасні дії призведуть до більшої кількості поранених та втрати групи в цілому. Основна тактичної медицини – правильні дії у правильний час”, – пояснив Юрій кореспондентам.bb1

Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима стверджує, що вишкіл для лікарів відбувається за протоколом ТС3, який розроблений медиками НАТО. Він полягає в наданні допомоги на полі бою і розрахований на пересічних воїнів та воїнів груп спеціального призначення, життя яких є дуже цінним в умовах бойових дій. Він сказав:-Головна ідея полягає в тому, аби лікарі донесли і передали навички надання першої домедичної допомоги. Протокол впорядковує багато моментів і згідно з ним використовуються сучасні засоби надання домедичної допомоги на полі бою, які сього, на жаль, не використовуються в Україні. Ми сподіваємося, що ці навчання сприятимуть прогресу української військової медицина як такої.  Учасники організації “Білі берети” мають уже статус інструкторів і можуть поширювати свої знання і навички. ..

Учасники вишколу впродовж трьох днів повністю виконали програму. Нею передбачалися  тренінги «Основи евакуації», «Зупинка кровотечі при пораненнях», «Протокол АВС», «Серцево-легенева реанімація», «Відновлення прохідності дихальних шляхів», «Зупинка артеріальної кровотечі за допомогою  бинтів і смужок Целокс», «Десмургія» (накладання пов’язок, перев’язування, «Транспортування постраждалих» (Перенесення постраждалих на ношах) . Отримані під час вишколу знання медики-волонтери відпрацьовували під час стрес-тесту. Для того, аби створили максимально наближені до бойових умови: усе від бійців, які наступають на сепаратистів, до зброї було справжнім,  єдине стріляли холостими набоями.bb

«Все відбувалось максимально реалістично, щоб під звуки гранат, під димовою завісою вони могли надати медичну допомогу. Це екзамен для людей, які пройшли навчання. Проходячи цей стрес-тест ми визначимо отримали вони необхідні навики чи ні», – розповів співзасновник «Білих беретів» Антон Рекуш.

Після стрес-тесту учасники навчань визнали, що технічні помилки були, але  з практикою вони зникнуть, а отримані знання неодмінно пригодяться. Учасник навчань Олександр  із Житомира демонструє сертифікат і зауважує: “Дуже добре навчання було. Приїду – все передам хлопцям. Ось конспект, який я собі уклав. Допоможе багатьом. Дякую організаторам за ідею та роботу”

Представниця знаменитих “Бойових бджілок”, експерт ІЦ “Майдан Моніторинг”  Лариса Полулях була, як завжди лаконічною і прагматичною : “Вводна – триденний тренінг, впродовж якого не потрібно слухати понуро про захмарні теорріїї, колоти в резинову дупу (як я це робила на військовій кафердрі університету). Основний принцип – “роби як я” і роби якісно. Інструктори – бомба-ракета – професійні, терплячі, вимогливі. Це я до чого…. Думаю, у Вінниці, багатій на присутність підрозділів МВС, ЗСУ, МО – такий вишкіл був би доречним…”. Очевидно, що не лише у Вінниці.

Російська агресія найближчим часом не зникне, тож якісна  підготовка учасників бойових дій є запорукою збереження життів. Власне це визнають представники влади.  «За статистикою, понад 60% учасників АТО помирає саме від втрати крові при пораненнях у кінцівки. Ситуація була б зовсім інша, якби бійці володіли навиками надання домедичної допомоги, – зазначив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. – Тактична медицина має даватися не тільки для учасників військових дій, а також на рівні всіх, навіть цивільних  організацій, установ, освітніх, медичних закладів. Останні події вкотре доводять, що навиками поведінки в екстремальних умовах повинні володіти всі громадяни України». bb3

Бережанська аеровідеозйомка  вишколу