Колектив Дворічанського національного природного парку просить Президента України захистити парк від харківського губернатора

Відкрите звернення колективу НПП “Дворічанський” до Президента України

Вельмишановний Петре Олексійовичу!

До Вас звертаються співробітники національного природного парку “Дворічанський”, сподіваючись знайти зрозуміння та підтримку з Вашого боку.
Національний природний парк “Дворічанський”, створений Указом Президента України №1044 від 11 грудня 2009 року “Про створення національного природного парку “Дворічанський”, є об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, і одним із трьох нацпарків Харківщини. Його основною метою є збереження та раціональне використання цінних природних територій та об’єктів лісостепу, які мають важливе природоохоронне, рекреаційне та культурно-освітнє значення.
Наш парк є унікальним не тільки для Україні, але і для усієї Європи:
1) серед українських нацпарків він є найменшим за територією, загальна площа парку складає лише 3131,2 га,
2) цінність та красота ландшафтів парку пов’язана з мальовничими крейдяними горами, розташованими на правому березі річки Оскіл, де з давніх часів збереглися рослини та тварини, чисельність яких в світі дуже низька.

Унікальні крейдяні відслонення Дворічанського національного парку
Унікальні крейдяні відслонення Дворічанського національного парку

Хоча наш парк є дуже молодим (фактично його діяльність почалась з лютого 2012 р.), але він вже багато має чимало досягнень, які стали можливими завдяки сумлінній роботі його колективу:
– наявність кваліфікованих самовідданих спеціалістів надає можливість виконання наукових робіт в парку на високому рівні. Співробітники – науковці – постійно приймають участь в конференціях, семінарах, в тому числі, й міжнародних (за власні кошти);
– в парку працюють 3 кандидата біологічних наук, тому наукові дослідження проводяться на найвищому рівні;
– до вивчення рослинного та тваринного світу постійно долучаються фахівці з різних галузей науки: спеціалісти Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна та його наукових підрозділів, а також інших науково–дослідних інститутів Харківської області;
– завдяки успішній роботі парк зайняв 5 місце із 44 в рейтингу установ природно-заповідного фонду, складеного Міністерством екології та природних ресурсів України у вересні 2013 року.

Директор М.О. Височин разом із начальником охорони Кобилєвим А.І. та своїм заступником Тупіковим А.І. на території Парку
Директор М.О. Височин разом із начальником охорони Кобилєвим А.І. та своїм заступником Тупіковим А.І. на території Парку

Всіма цими досягненнями керувала одна людина – директор – Височин Максим Олегович, який з самого початку займав посаду директора Парку, створював налагоджений механізм функціонування, підбирав фахівців із різних галузей, а також людей, які працюють з максимальною віддачею, які найбільш за все люблять, цінують та мріють зберегти рідну природу, незважаючи на всі негаразди (наприклад, заробітна плата інспектора охорони складає менше 1000 грн. на місяць).

Ця людина з юнацьких років проявляла небайдужість до охорони нашої природи: він вивчав та охороняв птахів в гуртку юних орнітологів, навчався на біологічному факультеті, працював учителем хімії та біології, прививаючи дітям уяву про екофільне мислення (“природа – найголовніше”), працював спеціалістом екології в Краматорському міському виконкомі, вже багато років є членом Українського товариства охорони птахів. Максим Олегович має багато грамот та інших нагород (від Міністерства екології та природних ресурсів України в тому числі), Подяку від Комітету з питань екологічної політики Верховної ради України за небайдужість у справі охорони природи. Серед співробітників парку та колег користується повагою за непримиримість до порушення законів, принципове виконання власних обов’язків як громадянина України, так і керівника державної установи. Ця непримиримість стала основною причиною для неприємного випадку, що відбувся протягом останніх двох тижнів.

М.О. Височин. "Про важливість збереження унікальної флори Парку".
М.О. Височин. “Про важливість збереження унікальної флори Парку”.

Конфлікт між національним парком “Дворічанський” та дочірнім підприємством “Бірюк”, яке по документам є мисливським підприємством, а по факту – браконьєрською організацією, яка піклується лише про власне збагачення, вбиваючи тварин та продаючи право на полювання (при тому, що полювання в Харківській області, починаючи з минулого року, заборонено), не міг не виникнути, так як парк охороняє тварин, а “Бірюки” їх винищують, попираючи всі закони України, людську гуманність та громадянські обов’язки.
Це підприємство вже давно намагалося “домовитися” з директором, роблячи йому “приємні пропозиції”, але наш директор залишався непохитним. Тоді засновники ДП “Бірюк”, які займають високі посади на підприємствах – гігантах міста Харкова, мають великі гроші та зв’язки з місцевими держслужбовцями, вирішили просто змінити директора національного природного парку, поставити “свого”, який не буде заважати їх хижацьким та захватницьким інстинктам.

Коли 2 квітня 2015 року закінчився термін контракту між Міністерством екології та Височиним М.О. щодо займання ним посади директора парку, Голова Дворічанської РДА В.А.Приходько, ознайомившись з директором в особовій бесіді, та склавши приємне враження щодо особистісних компетенцій цієї людини, прийняв рішення погодити його кандидатуру на наступний термін займання посади директора. Але губернатор Харківської області Райнін І.Л., ніколи не займаючись питаннями парку, не знайомлячись з його директором, не цікавлячись його діяльністю, пробувши на цій посаді “без року тиждень”, нічого не тямлячи у справі охорони природи, наводячи заздалегідь брехливі ствердження щодо “невиконання директором парку своїх службових обов’язків” (інформація щодо спростування цієї брехні мається у вигляді багаторазових звернень директора до екоінспекції, Харківської обласної державної адміністрації, природоохоронної прокуратури, Міністерства екології та природних ресурсів України та місцевого відділу міліції), примусив Голову Дворічанської РДА В.А.Приходько відкликати своє погодження кандидатури Височина М.О. на посаду директора НПП “Дворічанський”, яку той займав більше трьох років і при цьому ніколи не маючи нарікань на свою роботу.

М.О. Височин та медіа-група "Об’єктив". "Про ситуацію навколо Парку".
М.О. Височин та медіа-група “Об’єктив”. “Про ситуацію навколо Парку”.

Враховуючи погрози “Бірюка” змінити директора (виказані Височину М.О. особисто представником співвласника ДП “Бірюк” Міщенко О.Ю.) та події останнього тижня (несподіваний тиск губернатора Харківської області Райніна І.Л. на Голову Дворічанської РДА В.А.Приходько щодо скасування погодження кандидатури Височина М.О.) співробітники нацпарку просять Вас не залишатися байдужим до виниклої ситуації, та розібратися, чому губернатор області Райнін І.Л., який повинен захищати державну установу (національний природний парк), бути всім серцем за охорону рідної природи та протидіяти корупційним діям багатіїв та порушників закону, пішов у них на поводу.

М.О. Височин на прес-конференції "Щодо ситуації навколо НПП "Дворічанський"
М.О. Височин на прес-конференції “Щодо ситуації навколо НПП “Дворічанський”

В нових умовах існування нашої країни, а саме в процесі євроінтеграції, одним із ключових моментів є виконання умов Євросоюзу щодо збільшення частки природоохоронних територій, поліпшення екологічної ситуації та розв’язання проблем, які стосуються збереження окремих зникаючих видів рослин та тварин України, деякі чиновники та багатії не хочуть жити по-новому, залишають старі засоби керівництва, коли все вирішують необхідні зв’язки та хабарі. Ми, співробітники нацпарку, як громадяни оновленої України, України без хабарництва, України, де працюють закони і кожен виконує сумлінно свою справу, ми не можемо залишитись осторонь цього конфлікту “старої” та “нової” України.

Петро Олексійовичу! Ми дуже сподіваємось, що Ви не залишите без уваги нашу проблему і замислитеся про правомірність діяльності губернатора Харківської області Райніна І.Л., якого Ви назначили на цю високу посаду.

З повагою та бажанням жити по-новому, колектив національного природного парку “Дворічанський”.

*
__________________

КОНТАКТ:

Андрій Тупіков, заступник директора – головний природознавець НПП “Дворічанський”:

тел. (050) 839-04-51, a.i.tupikov@gmail.com

1 Comment

Comments are closed.