Ув’язнені передають солдатам гостинці

Близько півтори тисячі пасок відвезуть волонтери харківської групи Help Army та благодійних фондів “Харків з тобою” та “Єдина родина” солдатам в Луганську та Донецьку області.

Приблизно тисячу пасок волонтери несподівано отримали в подарунок від виправних колоній Харківської області — ув’язнені вирішили віддати те, що випікають в своїх пекарнях, солдатам на Сході. “Нас це страшно зворушило, адже сьогодні нам усім дуже важливо навчитися не лише давати допомогу, а й приймати, незалежно від того, що у людей в минулому, — говорить волонтер групи Help Army Іванна Скиба-Якубова. — Ворожа пропаганда звинувачує нас у відсутності людяності, в тому, що ми начебто ділимо людей на різні сорти.  А у нас ув’язнені передають солдатам гостинці, і відвозять їх, як завжди, волонтери, — то про який брак людяності тут може йти мова?”.

“Великдень — день, коли всі серця повинні сповнитися світла, — переконана Тетяна Бідняк, координатор групи Help Army. — І я думаю, що ув’язнених буде гріти думка про те, що хлопці на передовій радіють їхньому несподіваному гостинцю. Знаєте, у них є дещо спільне: солдатам на сході дуже важливо знати, що про них пам’ятають тут, “на гражданкє”, і так само для ув’язнених завжди щастя, коли про них згадують на волі, і багатьом з них справді важливо приносити користь”.

Ще з півтисячі пасок — від харківського жіноцтва. Переважно печуть самі. Дехто — навіть уперше. Кажуть, цього року багато приводів навчитися: печуть і для солдат, і для переселенців, позбавлених власного дому.  “Цього року батьки [з Донецької та Луганської областей] не зможуть напекти дітям пасок, в зйомному житлі часто немає навіть ліжок, що вже казати про духовки, — пише на своїй сторінці в Фейсбуці волонтер “Станції Харків” Юлія Піменова. — Впевнена, що нам не важко подарувати діткам свято”.

Окрім пасок, повезуть і традиційне “скоромне”, для розговіння на великодній сніданок: крашанки, ковбасу, печене м’ясо. Все це — також від харків’ян. “Єдине що, на відміну від новорічних подарунків, які ми приймали від усіх бажаючих, з усієї України [нагадаємо, в рамках акції “Армія подарунків” волонтери Help Army відвезли солдатам понад 2 тис. новорічних дарунків], великодні гостинці приймаємо лише від особистих знайомих, або тих, кого знайомі можуть відрекомендувати. Це питання безпеки”, — розповідає Тетяна Бідняк.

Паски, як і годиться, недільного ранку посвятить священник — військовий капелан. Перше посвячення відбудеться в неділю,12 квітня, о 7-й ранку на базі 92-ї бригади в Башкірівці, далі капелан приєднається до волонтерського каравану і вирушить разом з волонтерами в Луганську область.
Частинам, які знаходяться в Донецькій області, гостинці відвезе ще один дружній Help Army благодійний фонд — “Єдина родина”.

А поки що волонтери пригадають підзабуті з дитинства веснянки й гаївки та моляться про хорошу погоду і безпечну дорогу.

Автор фото — Андрій Марієнко

Фото Андрій Марієнко