Відкрите обговорення «Ініціатива 11: Як захистити викривачів інформації в Україні?»

Ми, представники громадських організацій Інститут Медіа Права, Центр протидії корупції, Всеукраїнська ліга правників проти корупції, Blueprint for Free Speech та Центр ЮЕЙ, – об’єдналися в ініціативну групу аби розпочати публічне обговорення проблем захисту викривачів** інформації в Україні.

Закон України «Про доступ до публічної інформації», прийнятий у 2011 році завдяки спільним зусиллям громадських активістів, журналістів та прогресивних народних депутатів, вперше проголосив про «можливість звільнення від юридичної відповідальності викривачів інформації». Втім, ця стаття Закону під номером 11* так ніколи і не запрацювала на повну міру, адже не вирішувала проблеми захисту викривачів.

Сьогодні ми об’єдналися в «Ініціативу 11» аби створити дієвий механізм захисту викривачів, який запустить процес «очищення» в усіх сферах суспільного життя та сприятиме свободі висловлювання, відкритому врядуванню та протидії корупції в Україні.

Запрошуємо Вас приєднатися до відкритого обговорення на тему «ІНІЦІАТИВА 11: Як захистити викривачів інформації в Україні?» та спільно з українськими та іноземними експертами, журналістами та представниками влади знайти відповіді на запитання:
– Як розголошення суспільно важливої інформації сприятиме розбудові відкритого суспільства в Україні?
– Викривачі в Україні – сміливці чи самогубці?
– Як захистити викривачів інформації в Україні та який іноземний досвід можна для цього застосувати?
– Як заохотити розголошення суспільно необхідної інформації або інформації про суспільно небезпечні діяння?

Наша зустріч відбудеться 27 травня, з 10:00 до 15:00 у приміщенні #MediaHub (вул.Суворова 4/6, 1 поверх, вхід з двору).

Ми будемо вдячні, якщо ви підтвердите намір взяти участь у заході до 26 травня листом на адресу zahysty.vykryvachiv@gmail.com. Уточнену програму обговорення із зазначенням спікерів буде надіслано 25 травня. За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Оксани Нестеренко (+380978687696) та Інни Борзило (+380992719559)

Чекаємо на Вас!

*Стаття 11 ЗУ «Про Доступ до публічної інформації» Захист особи, яка оприлюднює інформацію.
Посадові та службові особи не підлягають юридичній відповідальності, незважаючи на порушення своїх обов’язків, за розголошення інформації про правопорушення або відомостей, що стосуються серйозної загрози здоров’ю чи безпеці громадян, довкіллю, якщо особа при цьому керувалася добрими намірами та мала обґрунтоване переконання, що інформація є достовірною, а також містить докази правопорушення або стосується істотної загрози здоров’ю чи безпеці громадян, довкіллю.
** Викривач (whistleblower) — особа, що має намір, розголошує, розголосила, чи зробила спробу розголосити інформацію про суспільно небезпечне діяння, чи вважала, що інформація, яка розкривається становить суспільний інтерес. Викривачем може бути співробітник, посадова особа, підрядник, або будь-яка особа, якій стало відомо про відповідні факти.
Викривання — означає будь-яку дію чи сукупність дій пов’язаних з поширенням інформації чи документів через внутрішні, зовнішні, чи регулярні канали розкриття інформації.

Подія у ФБ – ТУТ

11221557_769262873189592_6666112580122471594_o