А ми казали! Росія продовжуватиме активну інформаційну війну проти України

Продовжуємо публікації прогнозів та застережень майданівців «А ми казали!», які справдились.

 

У своїй статті Сергій Петров «Події у Мукачевому та спецоперація Росії проти України» писав:

Нарешті, нам слід чекати нового витка інформаційної, диверсійної війни проти України, розхитування ситуації на Закарпатті та, не виключаю, в інших регіонах України.

На жаль, цей наш прогноз протягом останніх двох тижнів справдився і не один раз.

Вже у понеділок 13 липня було зламано акаунт у твіттері РНБО України, а наступного дня – Адміністрації Президента України та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Якраз тоді, коли всі чекали адекватних заяв від влади та представників силових відомств. Причина проста: поглибити конфронтацію у суспільстві, адже рівень наших ЗМІ щодо перевірки інформації фактично дорівнює нулю (про це трохи нижче). Ми попереджали, що інформаційна війна буде з новою силою? Що тоді відповіли у РНБО? «…будемо думати над тим, як захистити також акаунти держустанов в соціальних мережах». Понад 1,5 роки іде безпрецедентна за своїм масштабом інформаційна війна проти України, а рівень захищеності комунікаційних мереж, зокрема, акаунтів у соціальних мереж українських органів влади та можновладців найвищого рівня слабкий.

Більше того, багато органів влади, зокрема, і МВС продовжують користуватися російськими поштовими сервісами. Ми неодноразово закликали відмовитись до них, але хто нас чує?

Вже 17 липня у Львові відбувся пікет за автономію Галичини. Результат: лише після розголосу в соцмережах СБУ взялося за цю справу. Так само і акції правого сектору щодо наметів та акцій у регіонах 12 липня, а також акція у Києві 21 липня, де було заявлено про референдум за недовіру до всієї влади – це все з однієї опери – дестабілізація ситуації через поглиблення недовіри до влади та провокування внутрішнього конфлікту у суспільстві, особливо на рівні влада – суспільство. Все це потрібне Кремлю, адже наявність в Україні стабільної політичної ситуації та дієздатної влади не залишає жодних шансів на втілення його планів щодо України.

І ось останні кілька днів принесли чергову порцію зведень з інформаційного фронту, на який повелися українці, особливо завдячуючи журналістам, які рознесли «зраду» про здачу Широкиного, Маріуполя, Щастя і взагалі всього Донбасу, що Генштаб ЗСУ випустив відповідний прес-реліз, що ми створюємо проблеми своїми же руками. При чому розгін цієї теми відбувався за активної участі людей, які й раніше розганяли неперевірену інформацію. Мета: посіяти паніку, страх, психологічних тиск на військових, а також спровокувати розкриття позицій (зокрема, через дзвінки по мобільному солдатиків додому та їх пости у соцімережах). До речі, у статті щодо створення 30-ти кілометрової «буферної зони» писалося, що:

 Інакше, ніж свідомою інфодиверсією це не назвеш. При цьому, Росії конче важливо спровокувати Україну на зрив виконання нею Мінських домовленостей, адже саме на підставі невиконання цих документів Росією проти неї вже введенні санкції

Сьогоднішній день – не виняток. Видання Gazeta.Ru, яку вже ловили у серпні минулого року на вкидуванні фейку щодо створення у Харкові «ХНР» за сприяння Кернеса, поширило від якогось джерела дезу, що російських спецназівців, щодо яких зараз відбувається досудове слідство, обміняли на українських силовиків. Звісно ж, наші ЗМІ швидко це все без відповідної перевірки перепостили у себе – і от Вам чергова зрада, яку фактично весь день із доказами (фото та відео) спростоували у СБУ, і сьогоднішній день інформаційно забитий цими спецназівцями.

Про рівень українських ЗМІ навіть нічого не хочеться говорити: він нульовий. Люди, що видають себе за журналістів, очевидячки, не обізнані з правилом про перевірку інформації мінімум з трьох незалежних джерел, якщо є хоча б найменша підозра на її недостовірність. Але у нас сліпо вірять одному, при чому в авторитеті для наших ЗМІ саме російські ЗМІ, для яких вкинути фейк або викривити інформацію – це основа їх роботи зі створення інформаційної пропаганди, паралельної реальності. Понад 1,5 роки інформаційної війни, а здається, що наші журналісти за цей час подурнішали.

А ще для повноти ефекту заламали акаунт у твіттері постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва і нумо постити маячню нібито від ПС та Електронної Червоно-Чорної Січі про «злочинний режим Порошенка», ксенофобськими нападами на іноземців в українській владі, про утиски та вбивства «патріотів» і тому подібне. При чому, видно, що українську «хакери» знають поганенько – наслідки гугл-перекладу, традиційного «палєва» для кацапів. Черговий приклад використання російськими спецслужбами «Правого сектору» та націоналістичної риторики.

Нагадати, що завтра передбачається у ООН? А передбачається голосування у Раді Безпеки ООН резолюції щодо створення Міжнародного трибуналу по Боїнгу-777 рейсу MH17, що був збитий росіянами рік тому у небі на окупованою частиною Донбасу. На цю резолюцію Росія вже пообіцяла накласти вето. І Україна, до слова, є одним з активних учасників процесу зі створення цього трибуналу.

Збіг?А ось ні! Сьогодні інформаційне поле мало бути заповненим саме інформацією щодо підготовки до трибуналу, але в результаті увага зміщена на інші речі, зокрема, на чергову «зраду».

 

 

Шановні, дослухайтеся до наших прогнозів! Адже частину загроз цілком можна відвернути, якщо правильно та вчасно на них реагувати.

Ми весь цей час на передньому краї інформаційної війни, і готові допомагати тим, хто хоче навчитися інформаційній безпеці.

 

 

Сергій Петров, ІЦ «Майдан Моніторинг»

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії