Ігор Дубровський: Як виникла ідея Школи соціальних посередників

Про те, як виникла ідея Школи соціальних посередників розповідає Ігор Дубровський, соціолог, доцент Харківського національного університету внутрішніх справ, основний ідеолог та натхненник Школи.

Ця ідея прийшла до нас з Європи. На початку 90 років в Україні працювали проекти, пов’язані з соціальним партнерством, з розвитком діалогових відносин переважно у соціально-трудовій сфері. Але з часом в нашій країні стало зрозумілим, що конфліктні відносини поширюються за межі трудових відносин. Виникла потреба в підготовці фахівців різного профілю, які мали б працювати, як у сімейних відносинах, так і в міжетнічних, міжконфесійних і т. ін.
Ця ідея виростала в середовищі науковців, які працювали над партнерською та діалоговою проблематикою, але на жаль, їх думки та їх роботи не були почуті.
Ідея Школи соціальних посередників виникла приблизно 6 років тому, коли група вчених, переважно соціологи та психологи, намагалися розробити технологію врегулювання конфліктів та управління конфліктами і тоді саме ця назва стала технічним терміном для науковців. Це 5 років тому була написана і опублікована стаття «Соціальний посередник як професія щодо професіоналізації соціального діалогу». Це була наша стаття з професором Ігорем Рощенко, доктором соціології. І тоді була озвучена ідея підготовки фахівців різного рівня, які мають отримувати кваліфікацію для роботи в якійсь конфліктній сфері. На жаль, і тоді ця ідея не була почута. Конфліктний потенціал у нашому суспільстві розвивався і енергія конфлікту набувала сили.
Це ми відчули на Майдані і були спроби різних фахівців залучити до конфліктних відносин тих, хто більш-менш розуміється на конфліктній проблематиці.
Ідея Школи не нова і соціальні посередники мали би бути в нас готові ще 24 роки тому, але це не сталося. Може це одна з причин чому ми дійшли до такого стану.
Якщо казати про Школу соціальних посередників як проект Української Миротворчої школи, то тут десяток блискавок вдарило у одну точку, бо і фахівці які носили цю ідею, і фахівці які розуміють, що це і люди, які організують процеси зустрілися в одному місці і ця ідея мала реалізацію.
Спроби реалізації цієї ідеї неодноразові, але вона була підтримана саме Британською амбасадою. Британія має великі традиції посередництва, наприклад у Британії є королевська служба посередництва та примирення, де працюють фахівці такого профілю, як ми почали готувати.
Це був перший крок. Будемо сподіватися на успіх”.