Полтавцям презентували пам’ятник гетьману Івану Мазепі

Саме сьогодні, на День захисника України, День заснування УПА, День українського козацтва, на свято Покрови Пресвятої Богородиці полтавцям презентували багатостраждальний пам’ятник видатному гетьману Івану Мазепі.

20151014-DSC_7783
Пам’ятник Гетьману Івану Мазепі
20151014-DSC_7781
П’єдестал пам’ятника гетьману Івану Мазепі

Напередодні пам’ятник привезли з Києва, де він зберігався на території комбінату “Художник”. Бронзовий Мазепа важить 2,5 тони, висота 3,2 метри, його планують встановити в історичному центрі Полтави на Соборному майдані. Пам’ятник створювали скульптор Микола Білик та архітектор Віктор Шевченко. Вартість пам’ятника 1 760 тисяч гривень. Гроші збирали всією Україною. Під час урочистостей головний ініціатор і рушій ідеї встановлення в Полтаві пам’ятника видатному гетьману, народний депутат України I-IV скликань Микола Кульчинський намагався назвати поіменно усіх, хто фінансово допомагав створенню пам’ятника і п’єдесталу проте швидко зрозумів, що для цього знадобиться надто багато часу. Адже списки довжелезні. Наприкінці виступу пан Микола зазначив, що 300-річна ніч для українського народу скінчилася і тепер він повертається до життя, а пам’ятник Мазепі у Полтаві буде символізувати новий, вільний період

20151014-DSC_7796
Микола Кульчинський

Архієпископ УПЦ КП Полтавський та Кременчуцький Федір відслужив молебень на честь гетьмана, звернувся до присутніх із промовою, у якій зауважив щодо анафеми Мазепі, яку раніше служили у церквах, що вона, за словами Федора, є політичною акцією царя Петра І, котрий церкву перетворив у міністерство пропаганди та освятив сам пам’ятник.

Окрім представників влади, в урочистій церемонії взяв участь нащадок гетьмана Ігор Мазепа. Чинний міський голова Полтави Олександр Мамай на урочистості не з’явився, що й не дивно, адже він ніколи не був прихильником встановлення пам’ятника.

Подивитись власними очима на бронзового Мазепу зібралось багато мешканців Полтави.20151014-DSC_7799

Люди з задоволенням робили селфі, фотографували п’єдестал і пам’ятник, вітали одне одного. Хтось поклав квіти на лафет.

20151014-DSC_7788

Монумент збиралися встановити ще 2009-го року за рахунок державних коштів, котрі були виділені з державного бюджету, але так і не освоєні обласною “регіоналівською” владою.  Тоді небайдужі громадяни почали збирати кошти самостійно і таки назбирали необхідну суму. Але на цьому проблеми не закінчились. Міська влада то надавала дозвіл на встановлення, то відміняла його. Досліджуючи рішення полтавської міської ради та полтавського міськвиконкому що до встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі в Полтаві, можна написати політичний детектив.

І ось лише зараз дійсно народний пам’ятник таки буде встановлено. Наразі визначено місце і виготовляється науково-проектна документація. Проте точну дату ніхто не називає з декількох об’єктивних причин. Оскільки доведеться будувати фундамент в історичному центрі, доволі тривалий час заберуть необхідні узгодження. Крім того, будівельники можуть зіштовхнутись з необхідність проведення археологічних робіт. За найкращих обставин пам’ятник буде встановлено десь в кінці листопада.

На превеликий жаль, змушений до цієї бочки меду додати ложку дьогтю. Якість надто старанні можновладці не придумали нічого кращого, як привести організовані групи студентів з штандартами вишів.

20151014-DSC_7784І вишикувати їх якраз навколо сцени так, що люди, котрі завітали на свято з власної ініціативи і яких було дуже багато, майже не бачили тих, хто виступає. Організовані групи студентів покинули захід відразу після очільників області.

Звертаюсь до голови обласної ради Петра Ворони та до голови полтавської ОДА Валерія Головка. Знаю, що ви особисто зробили дуже багато для того, щоб пам’ятник видатному гетьману Івану Мазепі таки стояв у Полтаві, розумієте його необхідність для патріотичного виховання. Але адміністративний тиск на студентів, застосування незаконного примусу зводять нанівець усі ваші старання і прагнення! Патріотизм з-під палки не виховується. Навпаки! Примус викликає відразу до найкорисніших і найправильніших заходів! Зрозумійте цю просту річ. Вбийте совок в собі або в надто старанних своїх підлеглих!

Ігор Кіянчук, ІЦ “Майдан Моніторинг”, фото автора.

About Ігор Кіянчук 217 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан