В Житомирі стартує Школа інформаційної культури

В Житомирі в лютому 2016 р. починає працювати унікальний курс з вивчення інформаційної культури за участі Української Миротворчої школи. Тема дуже актуальна, адже в Україні вже два роки йде війна, в тому числі і в інформаційному просторі, і люди потребують навичок правильного сприйняття інформації. Проект має назву “Школа інформаційної культури“.

Розробкою курсу займаються житомирські науковці та викладачі, представники Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка та Житомирського військового інституту імені Корольова.

Один з розробників курсу, Іван Канкін, представник Житомирського військового інституту, провідний науковий співробітник наукового центру, кандидат технічних наук, в минулому був учасником навчання в Українській Миротворчій школі.

Школа інформаційної культури – це новий проект, який має одну мету: навчити людей правильно поводитися в інформаційному потоці, підвищити їх загальний культурний рівень, навчити жити активно, цікавитися подіями міста, регіону, країни.

“Ідея створення школи з’явилася не одразу. Військовий інститут проводив моніторинг інформації в Україні та навколо неї. Зрештою, дослідники забажали поділитися досвідом, який був отриманий по роботі в інформаційному полі, досвідом роботи в зоні АТО. Це цікаво, корисно і необхідно”.

Іван Канкін, представник Житомирського військового інституту, провідний науковий співробітник наукового центру, кандидат технічних наук


Школа планує працювати в чотирьох основних напрямках

Перший напрямок – це інформаційні і кібернетична безпека. Зараз це дуже актуально, ми побачили до чого може призводити неготовність відповідати на інформаційне вплив Російської Федерації.

Другий напрямок – тяжка ахілесова п’ята – це етика і культурний рівень.

Третій напрямок – активізація молоді.

Четвертий напрямок – громадська журналістика. Вона доповнює традиційні ЗМІ і дозволяє дивитися під іншим кутом на деякі події і природньо формувати своє відношення до подій.


Проект буде реалізовуватися у форматі різноманітних лекцій, тренінгів, круглих столів та телемостів, які проводитимуться один або два рази на тиждень.

У школі братимуть участь на тільки житомиряни, приїздитимуть з Києва журналісти групи «Волонтер Інфо» або Братерство АТО, представники Української Миротворчої школи, представники зі Львова, Харкова. Підтримує проект Управління сім’ї і молоді при обласній державній адміністрації.

Реалізація школи складається з двох етапів. Перший, загальний етап відбуватиметься протягом двох місяців. Це начитка лекцій та проведення тренінгів за загальним курсом інформаційної культури. По закінченню слухачі отримають сертифікати. Після того всі бажаючи далі працювати за напрямами школи будуть сформовані в групи та на другому етапі почнеться практична робота. Ці люди складатимуть кістяк школи.

“База, яка існує в Житомирі для Школи інформаційної культури – це коледж культури, який навчає культурі та етиці. Ми готуємо операторів, які працюють на сучасних телеканалах, тому ця школа допоможе формуванню професійної етики”

В’ячеслав Майборода, член Спілки кінематографістів України, викладач Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка

Школа інформаційної культури стартує 10 лютого 2016 р. о 18.00 на базі житомирського коворкінг-центру, по вул. Малій Бердичівській, 17а. На відкриття запрошуються усі!