Пам’ятнику Мазепі У Полтаві Бути!

Сьогодні в Полтаві, безумовно, історичний день. Нарешті на Соборному майдані розпочались роботи по встановленню пам’ятника Гетьману Івану Мазепі. Про це повідомила на своїй сторінці в мережі Facebook Наталія Гранчак. Як видно з світлин, робітники вже забивають палі фундаменту. Можна сказати, що це подарунок державному діячу на день народження, який відзначали вчора.

Розпочато роботи по встановленню пам’ятника Мазепі. Фото Наталії Гранчак
Розпочато роботи по встановленню пам’ятника Мазепі. Фото Наталії Гранчак

Коротко про історію пам’ятнику. В законодавчому полі все розпочалось з Указу Президента України “Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу”, який набрав чинності 9 жовтня 2007 року. Того ж року 20151014-DSC_7783Полтавська міська рада проголосувала за встановлення пам’ятнику, але без визначення конкретного місця і без землевиділення. Наступного року держава виділила Полтавській обласній раді субвенцію в розмірі 1,5 мільйона гривень на встановлення пам’ятника. Але місцеві депутати та чиновники не поспішали їх використовувати і чинили бюрократичний спротив. В результаті обласна рада в 2008-му році повернула ці гроші назад до бюджету як непотрібні. Після цього тодішній Народний Депутат України та очільник полтавської “Просвіти” Микола Кульчинський ініціював збір коштів на виготовлення пам’ятника. Він же займався всією організаційною роботою.  На пам’ятник, крім неймовірно великої кількості простих громадян, у різний час жертвували екс-президент Ющенко, його брат Петро, Народний депутат Віктор Балога, відомий співак Олег Скрипка, екс-голова полтавської ОДА Віктор Бугайчук і чинний очільник області Валерій Головко. Пам’ятник зберігався на території Київського творчо-виробничого комбінату «Художник», а кошти на нього збирали ще й поточного року.  Монумент обійшовся в 1,7 мільйона гривень і на нього не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів.

14 жовтня минулого року на День Захисника України пам’ятник привезли до Полтави і презентували мешканцям міста.

Нарешті виготовлена необхідна документація, нарешті подолано всі бюрократичні перепони і абсолютно законним шляхом пам’ятник великому гетьману Івану Мазепі буде стояти у Полтаві.

Встановлення монументу, до речі, також відбувається на кошти небайдужих патріотів. Можливо, якась частина робіт таки буде профінансована з міського бюджету.

Таким чином це буде дійсно народний пам’ятник великій Людині, державнику і патріоту.

Джерело

About Ігор Кіянчук 215 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан

1 Comment

Comments are closed.