Людмила Ямщикова: Журналістика досі працює на замовників, а не на суспільство

не встиг народ видихнути з полегшенням після 2-го травня – в Одесі знов галас.

“напад на знімальну групу телеканалу”.

журналісти проявляють цехову солідарність, новини дають на центральних каналах. на підтримку приїздять високопосадовці…
захист свободи слова детектед!

шо ж нє так?
а не так те, що один з постраждалих в єфірі свого ж каналу детально розповідає про події, які передували стрілянині. з цієї розповіді ми дізнаємося, що мав місце звичайний пацанський чи то наїзд, чи то розводняк.

працівник каналу замість того, аби звернутися до правоохоронних органів, погоджується на стрілку. до нього долучається ще пара колег, які посеред міста влаштовують звичайний махач.
а далі…

що було далі – ми не дуже знаємо, бо перед тим, як викласти відео у себе на сайті та здійняти галас, журналісти вирізають з відео 30 секунд ключової частини махачу. саме тієї частини, внаслідок якої нападники застосовують зброю.

нє, палити зі зброї посеред міста – однозначно пагано. значно гірше, ніж влаштовувати махачі.
але що ж все-таки тут не так?

а не так тут те, що журналісти не подають подію як “люди, обережно! в місті працюють відморозки, які влаштують вам розбірки із застосуванням зброї! не ведіться! викликайте поліцію!”
нє, журналісти розганяють зовсім іншу хвилю – збройний напад на журналістів! свобода слова опасностє! постраждала знімальна група(!) многа крові! і т.д. і т.п.

чи умисно роблять це журналісти?
ймовірно, що навіть й ні.

просто наша нещасна журналістика досі погано розуміє, що таке суспільний інтерес. вони працюють на замовників (не на суспільство!) і їм зручно. додатковий захист законодавством саме прав журналістів вони сприймають суто як перевагу професії (ну, мають же ж прокурорські безкоштовний проїзд, да? мають депутати свій депутатський фонд з бюджету? от так журналісти мають додатковий захист. бо ж кожний має мати додаткові вигоди).

ми досі не розуміємо чому неприбуткові організації звільнені від податку на прибуток. ми досі не розуміємо, чому журналістська діяльність має мати додатковий захист. ми всі досі дуже погано усвідомлюємо, що таке суспільний інтерес….

poster28461

Liudmila Yamschikova

Фото

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.