Радянська форма на шкільних випускних: молодіжна субкультура з РФ та тиск вчителів

Під час святкування шкільних випускних в соцмережах масово почали з’являтися світлини та повідомлення про вбрання випускниць у форму радянського зразка. З чим це може бути пов’язано, поки достеменно невідомо. В різних випадках діти говорять про моду на радянську форму, яка пов’язана з молодіжними субкультурами з Російської Федерації та про тиск вчителів.

Пропонуємо збірку постів та журналістські розслідування на цю тему. Очевидно, що такі випадки потребують більш глибокого розслідування з метою виявлення джерела цих впливів.

Тема не пройшла повз увагу громадян. За посиланнями можна прочитати її бурхливі обговорення.

Ріна Леон

Я сильно сдерживаюсь от всякого рода негативизма последнее время. Намеренно не хочу писать гадостей. Но сегодня задумалась.

После кайфа на последнем звонке в Очаге и на выпускном представлении 4-классников там же, нас с Масей дернуло заехать в Парк Горького. Дорогие мои, я себе такого даже представить не могла!

Аллеи крутого европейского парка заполонили толпы грудастых кобыл* в типасоветской школьной форме с бантиками и фартучками. Я сначала в недоумении пыталась понять: “Откуда они взяли эти колючие раритеты в таких количествах?!”. Потом, присмотревшись, поняла, что это иллюзия, платья никакие не форменные. Подделка. Еще минут 20 я соображала: “Ведь чтобы добыть одинаковых типаформенных платьев и фартучков, это же надо было как-то заранее сгенерировать спрос. Значит это не импульсивное бессмысленное, а спланированное коллективное помешательство…”

Я все не могла понять, а их толпы шли и шли мимо, пьянее с каждой новой волной…

И потом мы решили уйти из парка. Дуся спросила: “Мама, а кто придумал всем девочкам делать прически под белого Чебурашку? Она же уродует всех! Это такая традиция?”. Обсудили. У метро уже Дуся спросила: “А почему они надевают ленты? и эту форму? Они же не были в советской школе, как ты? они же, наверное и родились уже не в СССР?” Я не нашлась что ответить.

И стала думать:
Почему абсурдность этой затеи осознает 9-летний ребенок? Что стало с мозгами родителей, которые радуются этому празднику садо-мазо-фетиш-педофилии?
Действительно ли я хочу жить в мире, где, придя в городской парк мой ребенок сможет случайно окунуться в это?
Какого дихлофосу налить в головы родителям, чтобы вытравить этих постсоветских псевдоностальгических тараканов? И долго ли?
————
UPD: Пост был изначально подзамочным для специфичной простойки моих френдов, которым понятна лексика. В связи с просьбой открыть текст для публики, поясняю:
1) здесь нет злости, только вопросы, на которые я пытаюсь найти ответы;
2) грудастые кобылы – это не форм-фактор, это стиль поведения, характеризующийся отсутствием собственного мнения, присутствием при этом активного громкого действия, направленного, как правило, на реализацию желания понравиться альфам в коллективе.
Наслаждайтесь!

Liudmila Yamschikova

із жахом дивилася відео, в якому дєвачкі радісно так розповідають, що вдягати страшну коричневу сукню та фартучок покоївки на свій випускний – то красиво та є традицією;
так от, дєвачкі, коли ми вчилися у школі, ми не могли дочекатися вже того травню, аби закинути важку смердючу шерстяну сукню з довгими рукавами (так-так, короткі рукави з’являлися лише тоді, коли сукня ставала малою і її збиралися викидати. ну, або коли рукава протиралися ;) ) у корзину для прання і ходити у школу в блузці-спідниці. блузка була не біла (як же ж її щодня прати? а бруднилася вона об шкільні парти за кілька уроків), а якась блакитна чи хакі, але все одне то було неабияке звільнення від того жаху, яким була совкова шкільна форма.
красиво, кажете? ну-ну….

Наталка Ляшенко

Розповідала знайома. Вчителька каже батькам, що діти ЗАХОТІЛИ бути у фартучках. Батьки, так єєє, це ж треба витрачатися. Нічо не нада витрачатися, зараз можна на прокат взяти. На том і порешили, батьки були не протів. Моя знайома каже, ви шо, ку-ку, хочете опозоритися на весь світ??? Закінчилося тим, що ніхто не зміг поїхати в прокат, тому відмінили, а так би….

Оксана Яцюк

А тепер поясніть мені, чому це на останній дзвоник у Вінниці треба одягати фартушки радянські і плаття коричневі? Щоб СРСР згадати?

Іван Оберемко

Считаю, что в последние звонки нужно не только советскую школьную форму носить, что за ебаный дешевый косплей, надо натурально — напиздячится перловки из советских аллюминиевых кастрюль, а не в клубец или кафешку вечерком, охуели там совсем какой еще ресторан, никаких смартфонов, планшетов, гаджетов — все забрать, дать перфокарту, предложить ей подтереть жопу после сложного дня, потому что туалетной бумаги тоже нет, извините, идите на хуй, маникюры, педикюры, прически, макияжи — все исключительно напильником и ключом 9 на 16, ну и обязательно кого-нибудь расстрелять, выселить или кинуть на тюрячку, чтобы натуральненько, чтобы заебись, как деды.

Hanna Churkina

Трохи з історії шкільної форми радянського зразка:
– вперше коричневі сукні для дівчаток з фартушками з’явились в царській Росії у 1896 році
– у 1917 році форма була скасована , як ознака приналежності до буржуазії
– знов форма з’явилась в радянському союзі після Другої Світової війни ( як кажуть бабусі, що напевно із-за того, що країна була злиденною й у багатьох це був єдиний наряд у гардеробі )
– потім були й реформи в цій галузі, одначе більш вони стосувались хлопчачоі форми.
-після перебудови та сексуальної революції кожен школяр мріяв закинути цю ганчірку подалі й робили це з великим задоволенням
Підсумовуючи це все я остаточно питаю вас , чи потрібно нам це жахіття, коли в нас є наші рідні, намолені бабусями, оквітчані визерунками , святкові, індивідуальні вишиванки?

Женя Дисс

Я поняла, что такое вотэти выпускницы- 2016, с бантами и в фартушках. Это артподготовка к референдуму о Новороссии через 10. лет. Продуманная. Такая же, как георгиевские ленточки , появившиеся в 2002-м

thumb_183943_news_m

Фото

26 Comments

  1. Все це результат бездіяльности Міністерства освіти та взагалі відсутности гуманітарної політики в країні. Якби вона була, то діти не сиділи б вКонтакте. Бо знали б що то мережа країни-окупанта для промивання мізків.

  2. Хочу зауважити, що є ще регіони, де одягають галстуки і пілотки.
    Я закінчувала школу в той рік, коли ввели синю форму піджаки і спідниці, тому не одягала ніякої там коричневої форми не було, хоча пройшло 2-3 роки з часу союзу.

  3. Дурний смак. Їм здається ця форма найбільш сексапільною. Вони не здогадуються, що виглядають просто смішно, як переростки. І що дівчину красить скромність.

  4. В Украине тоже есть такое. Это ужасает меня уже несколько лет. Зачем напяливать на себя то, что вы реально не носили школе. Если бабушке так хочется пусть сама одевает. Слава богу в нашей школе ( у моего ребенка) этого дурдома не было

  5. Це значно краще, коли батьки одні поперед іншими за останні гроші випендрюються на випускному дорогезними платтями своїх дочок.

  6. При чем тут учителя и школы???
    Народ, вы что? Из покон веков девочки в гимназиях надевали такие платья!
    Может и фраки и смогинги отменим?
    Оставим только вышиванки и открестимся от всего мира и от нашей истории???
    Запретим нашим детям знать даже как жили мы и наши предки?

  7. А при чому тут вчителі?? Як тільки щось не подобається- винні вчителі. У цих дітей є БАТЬКИ, які беруть участь у виховному процесі своїх дітей набагато більше часу- принаймні повинні були б.. ..

  8. Бо у вчителів є важелі впливу на батьків – шантаж оцінками. І в цій ситуації діти вчаться подвійним стандартам, пріоритету грошей і достатку.
    Якщо з усього педколективу є п’ять вчителів порядних і чесних, то це дуже добре, але протистояти совкововій більшості не можуть.

  9. От тільки вчителів не треба до цього маразму приплутувати. Якщо мамаша хоче згадати свою молодість і тягне це дрантя на дорослу доцю, то це її проблеми, а не вчителя.

Comments are closed.