Поляки та українці спільно про дієву державу

Після тижня виступів, лекцій та експертних зустрічей добіг кінця черговий організований NIKом польсько-український семінар. Лейтмотивом цьогорічної зустрічі була ідентифікація антирозвиткових груп інтересів, які описує у своїх працях професор Зибертович.

Організований NIKом щорічний семінар є – окрім спільних контролів, моніторингів, численних навчань та експертиз – формою заанґажування Найвищої Палати Контролю у позитивні зміни в Україні. Може бути це і є найважливішим. За призначенням семінар має бути потужним імпульсом до поліпшення функціонування української держави. У списку учасників є в тому числі депутати Верховної Ради, представники найважливіших публічних інститутів України, а також активісти з неурядових організацій. Рівень цьогорічної зустрічі підкреслює присутність віце-міністра закордонних справ Польщі Ренати Щенх, керівника Цивільної Служби Доброслава Дов’ята-Урбаньського та Збіґнєва Буяка, легенди польської опозиції часів ПНР.

1

Формула семінару зазнала тим часом деяких змін. Вперше гості взяли на себе тягар співорганізації навчання. Жваву дискусію викликала доповідь депутата Верховної Ради України Семена Семенченка, котрий представив найважливіші дилеми, що виникають з геополітичної ситуації України.

До теми підвів президент NIK Кжиштоф Квятковський: – Трансатлантичне партнерство, яке зміцнює як польську, так і українську незалежність є довговічною цінністю західного світу, а десятиріччя досвіду європейської інтеграції показують, що кожна чергова криза зміцнила трансатлантичну солідарність.

Професор Зибертович підкреслив, що українці воюють та вмирають, захищаючи цінності, які на Заході Європи трактуються як дана історією очевидність. Поляки виразили власну повагу українцям, які на фронті наражали своє життя за свободу та незалежність України, Європи та цілого вільного світу.

2

Які теми знайшли своє місце у програмі цьогорічного семінару? Збіґнєв Буяк показав досвід польської Солідарності у контексті запобігання патологіям ринку праці та у контексті потенціалу профспілок, як чинника позитивної та мирної суспільної зміни. Було проведено дискусію щодо польського досвіду в сфері розвитку громадянського суспільства, функціонування систем партнерства публічно-приватного, механізму 1% «громадянського» бюджету (бюджет на проекти від громадських організацій та ініціативних груп, прим. перекладача). Частина семінару була присвячена європейським програмам співпраці між Польщею, Білоруссю та Україною. Було піднято важливу тему енергетичної безпеки. Лейтмотивом конференції була тема Антирозвиткових Груп Інтересів – як їх розпізнавати та проектувати адекватні стратегії протидії. Саме компетентні, незалежні та патріотично налаштовані органи публічного аудиту є одними з найважливіших рушіїв поборення таких груп.

– Хочу щоби ви широко розділили набуті тут знання. З нашої перспективи ставайте послами польського досвіду в Україні – промовив на закінчення до гостей президент Кжиштоф Квятковський. Керівник NIK привітав на прощання українців такими словами: – Немає значення, коли ви будете готові до повної інтеграції з ЄС та НАТО. Важливішим є те, що кожен змарнований день у справі зміцнення держави, очищення її від патологій, побудови громадянського суспільства – є днем безповоротньо втраченим.

Джерело  https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/polacy-i-ukraincy-wspolnie-o-sprawnym-panstwie.html (там є більше фото)

Переклад Олександра Шевченко

PS. Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” був співорганізатором цього семінару, в ньому взяли участь 16 учасників нашої громадської організації  і 3 наших постійних партнерів, які представляли 13 міст України і Польщі. Ми готуємо публікації про цю надзвичайно цікаву і важливу подію, а поки що дивіться коротке інтерв’ю з професором Зибертовичем