Навчайся, контролюй, перемагай: триває проект «Впливаємо на владу разом»

У липні 2016 р. громадська організація «Пісочинська альтернатива» розпочала цикл тренінгів для активістів громад і депутатів місцевих рад Харківщини. Цей масштабний проект має назву «Впливаємо на владу разом» і реалізується за підтримки European Endowment for Democracy (EED).

Загалом за перші півроку до проекту вже залучені місцеві активісти і депутати з міст Дергачі, Зміїв, Лозова, Люботин, Мерефа, Чугуїв, селищ Пісочин та Рогань.

Тренери проекту – депутати Харківської обласної та районної рад, експерти з місцевого самоврядування. Так, вже на перших тренінгах Віктор Кисіль, депутат Харківської обласної ради, ознайомив учасників із організацією і особливостями роботи місцевих рад, процедурами підготовки та прийняття рішень.

Депутат Дергачівської районної ради Ірина Басова знайомить учасників тренінгів із формуванням бюджетів місцевих рад, тендерні закупівлі, організацію електронних закупівель через систему публічних закупівель Prozorro. Цікавими прикладами проектної діяльності ділиться на тренінгах голова ГО «Пісочинська альтернатива» Станіслав Шапарь, а депутат Харківської районної ради Артем Фисун презентує слухачам особливості організації громадської інформаційної кампанії тиску на місцеву раду під час обговорення інфраструктурних проектів.

Цікаво, що на час реалізації проекту припали перші вибори в об’єднаних територіальних громадах Харківщини – Мереф’янській міській та Роганській селищній. Деякі учасники проекту «Впливаємо на владу разом» брали активну участь у виборчій кампанії.

Керівник проекту С. Шапарь так  прокоментував перегони в Мерефі й Рогані: «За результатами виборів до Мереф’янської міської ради з 15 слухачів проекту 4 обрані депутатами, а Віталій Рябуха, який не тільки очолював виборчий список, але й балотувався в мери, посів друге місце, набравши 21 % голосів, а чинний мер – 47 %. При цьому напередодні виборів 31 липня 2016 р. у новоствореній об’єднаній громаді м. Мерефа та с. Утківка на тренінгах були розглянуті особливості виборчого процесу, захисту результатів виборів у день голосування та ніч підрахунку голосів. Ми не тільки навчаємо активістів визначати проблеми місцевого самоврядування, але й допомагаємо нашим активістам в організації діяльності ради: прийняття регламенту та інших документів ради, роботі з бюджетними пропозиціями.

Власне, отриманий учасниками проекту перший досвід можна буде поширювати й на інші об’єднані громади. Принаймні, успішна виборча кампанія місцевих активістів у Мерефі дає підстави про це говорити. У грудні набутий досвід учасники нашого проекту намагалися реалізувати в Рогані, проходили перші вибори в об’єднаній громаді».

Під час виборчого процесу в Рогані Харківського району Харківської області учасники проекту зіштовхнулися з адміністративним ресурсом, що реалізувався за підтримки державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. При цьому були зафіксовані випадки використання «чорних» методів анти агітації, практично, від усіх політичних сил. Аби підтримати місцеву команду технологічно, було прийняте рішення висунути Артема Фисуна на посаду Роганського селищного голови. На жаль, через надто короткий термін агітації та те, що кандидат на голову Роганської селищної ради не був місцевим мешканцем, це суттєво вплинуло на результати виборів: Артем Фисун здобув 3 місце, набравши більше 10% голосів. Із 6 кандидатів, які балотувалися, двоє здобули 2-3 результат. Крім того, за результатами участі у виборах до участі в проекті долучився депутат Роганської селищної ради Ігор Савельєв.

Зауважимо, що реалізації проекту «Впливаємо на владу разом» передувало створення в 2015 р. Харківської обласної школи моніторингу підтриманої Міжнародним фондом «Відродження». Результати моніторингу діяльності місцевих рад Харківщини та напрацьовані тренерами школи методичні матеріали доступні на сайті «Прозора влада».