Громада і влада Кіптівської ОТГ створюють нові правила бюджетного процесу

Представники влади і громади Кіптівської ОТГ обговорили переваги прийняття Бюджетного регламенту на інформаційній зустрічі, яка відбулась 19 вересня 2017 року в селі Кіпті Чернігівської області.

Для того аби громадськість і депутати могли брати участь у коригуванні бюджету, а в ідеалі у формуванні проекту бюджету має бути відповідний механізм, інструмент – тобто правила – як, коли, яким саме чином можна подати свої пропозиції – які потім ввійдуть (чи не ввійдуть) до проекту бюджету. Таким інструментом є Бюджетний регламент.

Олександр Підгорний, експерт проекту, пояснив учасникам заходу що таке Бюджетний регламент та які переваги його прийняття як для громади, так і для депутатів.

Зокрема, 1) члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції; 2) нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади; 3) конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Експерт проекту Віктор Бистров розповів, що головне завдання Бюджетного регламенту – деталізувати та конкретизувати загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб і особливостей населеного пункту.

Обговорюючи можливості прийняття Бюджетного регламенту радою, учасники заходу запропонували не обмежуватись лише моніторингом самого бюджету, а окремий акцент також робити на просвітницький роботі.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром Доброчин в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

?
?
?
?
?
?