Український фільм: шокуюча закономірність! Молодь і «Кіборги»: мистецтво і громадська відповідальність

Україна, 2014 рік – АТО. Донецький аеропорт стає стратегічним об’єктом на тлі збройного протистояння в межах української держави. Історія справжніх героїв своєї країни. Про них почнуть складати пісні, писати книги та, навіть, розповідати легенди. Це зачіпає і нас – студентську громаду.

З 6 грудня 2017 року в українських кінотеатрах стартував прокат фільму«Кіборги» режисера Ахтема Сентаблаєва, відомого за стрічками «Темні води»(2011), «Одного разу в Новий рік» (2011), «Хайтарма» (2012). Наше студентське товариство намагалось відвідати та зрозуміти всі фільми, але найбільшим одкровенням стали саме «Кіборги».

«Кіборги» – історія про тих, кого не можна назвати звичайною людиною, про тих, чия смерть назавжди залишиться в стінах зруйнованого Донецького аеропорту. До сюжету фільму залучено реальні події військового конфлікту на Донбасі. Це не просто стрічка, це відбиток частини української історії в кіно-індустрії. «Фільм шокує з перших кадрів, з перших діалогів, які є в ньому найціннішими. І це не просто діалоги з інтелектуального трилера. Ці діалоги – наче голоси кількох «Україн», які представляють герої фільму: «свідомого» заходу, «робітничого» сходу, інтелігентської столиці, космополітичного офіцерства, ідеалістичного покоління «Y» – Дмитро Рибаков.

За перший тиждень переглядів фільм «Кіборги» зібрав 8 186 701 грн., чим побив рекорд серед касових зборів на арені вітчизняного кіно. За цей короткий термін його переглянуло 106 350 українців і до на сьогодні цифри продовжують зростати. Ми вирішили з’ясувати, що стоїть за успішним обличчям фільму?

Студенти, майбутні журналісти ХДАК поставили за мету перевірити чи схильний український глядач до так званого «принципу військового збудження» та що являється пріоритетом найуспішніших українських фільмів. Тож, поїхали…

І так, пам’ятаємо не менш гучний фільм «Незламна» (2015). В основу стрічки режисера Сергія Мокрицького закладено історичний сюжет – легендарну битву за Севастополь.  Історична драма завоювала 9,104,504$ на світових касових зборах та 668,757$ по Україні. Роками раніше відбулася презентація «Тараса Бульби» та «9-ї роти». Фільми завоювали ще більшу популярність, де світові касові збори першого сягали 19,052,832$, та другого аж 28,136,165$. Не зважаючи на подальший результат дослідження, зрозуміло те, що український кінематограф точно не пасе задніх на світовій арені.

Аналізуючи відомі фільми вітчизняного виробника, наш осередок прийшов до думки, що саме військовий жанр приваблює українців найбільше, тим паче, якщо це історичні події. Невже «військове збудження» бере своє? Зважаючи на сьогоднішню ситуацію, кінострічки про АТО точно не матимуть дефіциту в майбутньому. Щодо «Кіборгів», то варто віддати належне стрічці, адже, на відміну від вище згаданих попередників, фільм знімався без підтримки іноземних спонсорів або участі інших держав, в той час, як «Тарас Бульба», «9 Рота», «Незламна» були зняті за участі Росії, а останній являє собою «чисте» російсько-українське кіно. Тож виникає інше питання – чи буде український кінематограф розвиватися з такими ж темпами без підтримки Російської Федерації? Кіборги, попри значний успіх, не виправдовують ситуацію, до того ж, аналізуючи найуспішніші фільми вітчизняного виробника, слід висвітлити шокуючий висновок.

Наше товариство взялось створювати рейтинги – й успішно!   Беремо 12 найуспішніших українських фільмів (одиницею успішності являються касові збори та кількість глядачів). Очолює легендарний рейтинг «Вій», знятий у 2014 році режисером Олегом Степченко. На світовій арені фільм завоював $39,882,497, що є вершиною українського кіно. Наступні 11 стрічок несли за собою також високий рівень успішності. Об’єднує фільми один фактор – усі вони були зняті за участі Російської Федерації. Наступні фільми, що мають значно менші успіхи, зняті без впливу східного сусіда. Винятком слугує стрічка 2016 року «Бременські розбишаки», що посідає 24 місце рейтингу. Дослідження студентів нашої громади доводять, що україно-російські фільми сягають ледь більше 5% серед українського кінематографу, але 4,6% із них вибилися у лідерські позиції та залишили позаду все «чисте» українське кіно. Невже розрив стосунків із Росією нестиме за собою вкрай тяжкі наслідки для українського кінематографу?..

Сьогоднішній успіх «Кіборгів» дав змогу замислитись: що є складовою успішного українського кіно? Не можна сказати – секрет таланту режисерів, але вище подана закономірність не може залишитися поза увагою. Як би там не було, але факт залишається фактом: найуспішніші українські фільми зняті разом із Росією. Оскільки сьогоднішня ситуація на Сході України миром «і не пахне», то слід добре постаратися для того, щоб не втратити успішність вітчизняного кіно, адже, як би там не було, український кінематограф продовжує все більше і більше удосконалюватись. На сьогодні презентовано цілий ряд фільмів, що здобули собі ім’я на світовій арені, до того ж їх число продовжує зростати.

А наша пильна студентська громада журналістів з ХДАКУ продовжить виявляти закономірностіеволюції українського кіно. Така повсякденна робота й створює успішне журналістське товариство, успішну громаду. Але…

… але ж секрет успіху:дивимося, обговорюємо, пропагуємо, пишаємося людьми, які змогли підняти вітчизняний кінематограф на престижний рівень.

Автор: Студент ХДАК
Листопад Артем