Нас знову “порахували”

Сьогодні День свободи преси, а й, отже, привід для якогось міжнародного “сторожового пса” преси видати чергову доповідь про порушення свободи слова у світі та в Україні, зокрема.

І мені знову сумно, що укладачі таких доповідей виглядають некритичними споживачами російської пропаганди, втягнутими в її гру підміни понять. Потім, оперуючи вже підміненими поняттями, вони формують свої судження й дають місця країнам у своєму рейтингу.

Цьогорічний рейтинг від indexoncensorship (лінк в першому коменті) знову не став винятком з цих сумних тенденцій, хоч і я, й інші тут порушували питання щодо їхньої методології оцінювання ще минулого року. Здається, уроків так ніхто й не виніс.

Скільки їм не показуй на конкретних прикладах фейків, що термін “журналіст рос.ЗМІ” – це підміна понять і плювок в обличчя професії, вони не хочуть цього чути чи розуміти. З таким ж успіхом вони повинні вважати фармацевтом будь-якого наркомана, що вміє “бодяжити”.

І знову Україні дісталось “на горіхи” за заборону в’їзду в країну тих, кого тут звикли маркувати “пропагандистами” – причому маючи на те абсолютно обґрунтовані підстави. Ось “перл” зі звіту: “One of the most worrying trends included the treatment of foreign journalists or journalists working for Russian companies. Sixteen journalists were expelled from, or not allowed to enter the country, including some who worked for Russian state media outlets.”

На жаль, для indexoncensorship дилери брехні ототожнені з “працівниками ЗМІ”, які наділені “критичним голосом” і всіма привілеями й правами професії. У цій спотвореній картині світу кремлівські темники і фейки є “критичним голосом”, а спроби жертви агресії захиститися є “порушеннями свобод” агресора, тобто, даруйте, “повноцінного носія свободи слова”, ага.

На виході маємо низький “рейтинг” та пласкі ремствування про порожнечу. Але дилерам подобається, коли захищають їх “право” обдурювати, тобто, даруйте, бути журналістами.

На що хочеться ще раз сказати – якщо ви не навчитесь критично мислити, ці дилери матимуть вас за корисних ідіотів і надалі.

А нам своє робити. Ми просто дружньо попередили.

Олексій Курка