Підсумки ІІ всеукраїнської науково-практичної конференції « Українське суспільство в умовах війни: виклики сьогодення та перспективи миротворення»

Перемикач мов

15 червня 2018 року в Донецькому державному університеті управління (м. Маріуполь) з ініціативи кафедри соціології управління та кафедри гуманітарних дисциплін ДонДУУ, у партнерстві з Українською Миротворчою Школою, відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Українське суспільство в умовах війни: виклики сьогодення та перспективи миротворення», в якій взяли участь науковці, представники силових структур (військові, прикордонники, правоохоронці), цивільно-військового співробітництва, волонтери, журналісти, представники громадських організацій, студенти. Всього – 138 учасників з 18-ти міст України та 2-х міст Республіки Естонія; 32-х – закладів вищої освіти та 32-х – громадських організацій  та державних установ.

Відкрила конференцію проректор ДонДУУ з наукової роботи, доктор економічних наук, доцент О.В Балуєва.

На пленарному засіданні виступили: завідувач кафедри соціології та соціальної роботи Класичного приватного університету, доктор соціологічних наук, професор С.Л. Катаєв (м. Запоріжжя); завідувач кафедри публічного управління та адміністрування  Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості України, доктор наук з державного управління, доцент П.В.Ворона (м. Київ); виконуюча обов’язки декана факультету менеджменту ДонДУУ О.С. Суздалєва; тім-лідер Маріупольського офісу БО БФ «Право на захист» С.О. Лукашова; керівник проекту «Школа соціальних посередників» Української Миротворчої Школи, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри менеджменту культури та соціальних технологій Харківської державної академії культури І.М. Дубровський. Доповідачі підняли актуальні питання щодо політики ідентичності в умовах гібридної війни, соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій, держаної політики відновлення постраждалих від конфлікту територій; адаптації та інтеграції ВПО до приймаючих громад, перспектив миротворчості в Україні, які знайшли подальший розвиток в роботі секцій: «Проблеми, потреби та потенціал ВПО в Україні», «Суспільство та соціальні інститути крізь призму війни», «Гібридна війна як соціальний феномен», «Деокупація, реінтеграція та миротворення», «Соціальна та психологічна допомога учасникам та жертвам війни».

В рамках конференції було організовано дві панельні дискусії: «Актуальні проблеми дотримання прав ВПО в Україні» (модератор – завідувач кафедри соціології управління ДонДУУ, кандидат історичних наук, доцент Н.О. Никифоренко, спікери – монітор-спостерігач місії ОБСЄ, доктор Румен Стефанов; член правління Всеукраїнської благодійної організації Український фонд «Благополуччя дітей» Н.О. Москвіна; тім-лідер Маріупольського офісу БО БФ «Право на захист» С.О. Лукашова) та «Соціальна безпека в умовах гібридної війни: Маріуполь у 2014-2018 рр.» (модератор – завідувач соціологічної науково-дослідної лабораторії кафедри соціології управління ДонДУУ, кандидат історичних наук М.М. Чаплик, спікери – експерт з інформаційної безпеки, ГО «Центр Євроатлантичних та оборонних ініціатив» Айхан Гаджибейли; офіцер штабу полку «Азов», молодший лейтенант А.О.Харьков).

Для бажаючих розвинути власні навички миротворення було проведено майстер-клас у форматі бліц-гри «Формула змін» (модератор – І.М. Дубровський).

Пропозиції учасників, висловлені під час пленарного засідання, панельних дискусій та секційних засідань, вироблені в ході майстер-класу, знайшли своє відображення у резолюції конференції.

За результатами роботи конференції готується до друку збірка тез.

ПРОГРАМА-КОНФЕРЕНЦІЇ

Оригінал публікації на сайті Університету