Реальні справи. Історія брехні про те, як Порошенко в Путіна лозунги крав

7 лютого 2019 року колись шанована мною інформаційна агенція УНІАН, в якій ми так любили проводити прес-конференції, розмістила новину Рекламні борди Порошенка виявилися плагіатом путінських

В новині є витягнуті з фейсбуку картинки, які мають ілюструвати цю сенсацію. Проблема в тому, що як мінімум два фото з чотирьох зроблені в фотошопі і не мають відповідників в реальності. Тобто на фото реальні борди з Російської Федерації, але лозунги на них були інші.

Знайти новини з оригіналами фото можна за кілька хвилин в Яндексі (скористайтеся VPN для заходу на сайт). Гугль погано шукає картинки з зони *ру, і не пробуйте.

Почнемо з фото номер 1.

Оригінал знаходиться в Калининграде і виглядає насправді отак

Фото номер 3

Оригінал з міста Уфа виглядає насправді так:

Цікаво, що навіть після викриття несправжньості фото люди продовжували наполягати на плагіаті і показувати цитати з виступів Путіна з словами «реальньіе дела», сайт якогось проекту «Реальньіе дела», найстарший архів якого датується 24 вересня 2015 року.

І все це мало  ілюструвати плагіат  українських піарників, яким нема звідки красти ідеї, крім з Росії.

На місцевих виборах 2015 року партія Солідарність використовувала лозунг «Єдина команда – реальні справи», найдавніша згадка про який в інтернеті датується 24 серпня 2015 року.

Цікаво також, що під час тої кампанії 2015 був знятий і передвиборчий ролік, який в перекладі з російського звучить дослівно як і на фейковому борді «Реальні справи, а не пусті обіцянки»

В дебатах звучала така думка «Не важливо хто перший в кого спер. У Солідарності є десятки розкручених слоганів, можливо навіть запатентованих. Не вистачає? Тим більше курс на новий термін, жити по новому, європейський курс тримати та курс в НАТО, геть від Москви, то може й геть вже пора у всьому?»

Дебати тривали під репостом фото 4 з підбірки УНІАН, родом з Росії від грудня 2018 року (джерело).

А зараз подивіться лозунг за 2012 рік з України (джерело)

Якщо і вважати з якогось дива словосполучення «реальні справи» чимось нетривіальним, то навіщо дивитися на схід, щоб його в когось запозичити? В нас є вітчизняні українські першопрохідці.

Просто днями цю ідею можна було запозичити тут. «Нехай передвиборчі обіцянки роздають інші, а я відразу буду робити реальні справи» – це перша фраза поточної виборчої програми Юлії Тимошенко.

Але раніше за Тимошенко був кандидат в депутати Риженков, в якого ще в 2012 році  в програмі написано «НАЙКРАЩА ПРОГРАМА – ЦЕ РЕАЛЬНІ СПРАВИ». «Реальні справи» також зустрічаються в програмах 2012  року кандидатів Коліщака, Добринського, Абрамчука, та інших. Знайти це все нескладно – натисніть сюди і потрапите в гугль запит. За великого бажання можна нарити «реальні справи» в програмах українських політиків і раніше.

Геть меншовартість! Шукай українське.

Наталія Зубар

ПС. Мене спитали чи існують в природі борди Порошенка з фото 2. Якщо і існують, то їх фото не виклали в інтернет. Тобто цілком ймовірно, що і фото 2 теж є фотожабою.

А от лозунг «реальні справи, а не брехливі обіцянки» точно використовується в офіційному виборчому роліку Порошенко

 

 

 

 

 

 

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair