Антикорупційна реформа в Україні – хрестоматійний приклад “як не треба робити”

Історію про скасування КС наших реформ будуть вивчати на курсах про реформування суспільств.
В нас дискусія здебільшого в площині “реформа була хороша, а КС виявився поганим і скасував її, все тому що КС поганий”.
Насправді ж питання не в якості КС, яка константна і відома, а в здатності реформи приживатися – тобто в якості реформи.
Фахові проектанти хорошої реформи мали б, серед іншого, оцінити ризики скасування реформи КС. Бо витрачаються величезні ресурси – гроші, час, емоційні, руйнування приватності сотень тисяч (а то й мільйонів, тобто тотальне руйнування) – вже зараз, і чи воно витримає тиск через кілька років, то є важливе питання.
Всім наперед відомо як призначаються судді КС, як їх звуть, як вони судять. Ніяких сюрпризів.
В суспільстві є певні групи, певні інтереси, прийти і поставити ззовні якусь конструкцію, яка різко змінює баланс інтересів, не спрацьовує (без диктатури і поліцейської держави, але ж ми такого не хочемо). Якщо реформи не є консенсусом основних груп впливу, ці групи впливу зможуть відіграти такі реформи назад, на те вони й групи впливу. Так, вони використовуватимуть слабку систему правосуддя – так вона тому й слабка, що країна слаборозвинута, це даність. Якби система правосуддя не була слабкою – то і не треба було б будувати антикорупційну інфраструктуру, система правосуддя справлялася би з корупцією і сама. По суті, ми обурюємося тим, що в нас не виходить витягнути себе за волосся з болота – і ми дивуємося цьому, адже тягнемо потужно, ледь скальп не зриваємо (зокрема, згвалтовано право на приватність сотень тисяч, якщо не мільйонів, людей; чиновників переведено у стан людей другого сорту – більше ні в кого при найманні на роботу не вимагають вивалювати все про себе в інтернет; замість створювати для нормальних людей мотивацію працювати на державу – їх, навпаки, демотивовано від цього)!
Наші реформатори зі своїми глобальними прожектами, принесеними ззовні, на ці міркування чхати хотіли – і отримали закономірний результат. Оскільки приклад хрестоматійний, скоро побачимо його в підручниках.