Спільна заява українських громадських організацій та активістів громадянського суспільства щодо ′′Закону про національну безпеку′′ у Гонконзі

Перемикач мов

Спільна заява українських громадських організацій та активістів громадянського суспільства щодо ′′ Закону про національну безпеку ′′ у Гонконзі
Майже сотня українських активістів (герої Революції Гідності, правозахисники, політики, колишні депутати, юристи, журналісти, студенти тощо) і десять неурядових організацій (політичних, правозахисних, думаючих танків тощо) підписали Спільна заява на підтримку нації Гонконгу в боротьбі за свободу. Він все ще відкритий для підписання.
Текст:
′′ Сьогодні Гонконг стоїть перед найбільшою загрозою його демократії, свободі та правам людини. Після найсміливішої боротьби народу Гонконгу проти Законопроекту про екстрадицію у 2019-2020 році комуністичний режим Китайської Народної Республіки вирішив знову напасти на свободу Гонконгу, нав ‘ язавши новий ′′ закон про національну безпеку “, який є неприпустимим втручанням у незалежну правову систему Гонконгу.
У 2003 році запропонований урядом Гонконгу ′′ закон про національну безпеку ′′ за статтею 23 Основного закону Гонконгу, був виведений після шаленої опозиції з боку гонконгу, яка побачила 500,000-сильний протест щодо протесту 1 липня 2003. р. Гонконгська громадськість побоювалася, що цей ′′ закон про національну безпеку ′′ буде використаний для придушення демократичного руху та обмеження прав людини Гонконгу.
Однак минулого тижня КПРС оголосила, що буде на Гонконзі новий ′′ Закон про нацбезпеку ′′ – який навіть драконівський, ніж версія, яку уряд Гонконгу зняв у 2003. році. За цим останнім планом, Комітет в Пекіні розглянув би закон, а потім просто спрямував уряд Гонконгу, щоб ввести його в дію – повністю обійшовши законодавчу раду Гонконгу та порушив і Основний закон, і Сіно-Британську Спільну декларацію від 1984 року, яка гарантовано високий ступінь автономії для Гонконгу. Готується новий ′′ Закон про національну безпеку ′′ в Пекіні, без залучення гонконгських представників – це останній крок втручання китайців у Гонгконг, покликаний репресувати найсильніший рух демократії в Азії. Якщо це буде пройдено, то це буде найбільш егрегіозний порушення міжнародного права після анексії українського Криму Російською Федерацією у 2014. році. Народ Гонконгу позбавився б своїх базових прав людини та громадянських свобод, а також замкнув Основні зв ‘язки з міжнародною спільнотою, яка вже більше 160 років невід’ ємна від Гонгконзького політичного, соціального та економічного життя.
Тривожно, ′′ Закон про національну безпеку ′′ Пекін легалізує діяльність збройних сил Китаю на території Гонконгу (знову ж таки, порушення Основного закону та Спільної декларації Сіно-Британії); криміналізує базове право громадян протестувати та насолоджуватися свободою вираження поглядів; приштовхнути свободу слова, а також дозволити органам, які керують ККП, посадити активістів та політиків, згідно з принципами Соціалістичного права. Це також придушило б усі форми міжнародної співпраці між політичними активістами Гонконгу та міжнародною спільнотою.
Уряд Гонконгу відмовився від волі відстоювати гарантований принцип ′′ дві системи однієї країни “, за яким Гонконг має право насолоджуватися ′′ високим ступенем автономії ′′ щонайменше до 2047. року. Крім того, режим роботи Комуністична партія КНР порушила свої міжнародні домовленості та Основний закон, нав ‘ язавши Гонконгу новий Закон про національну безпеку.
Беручи до уваги все написане вище, ми закликаємо:
1. Світовій спільноті – підтримати боротьбу за демократію, свободу та права людини Гонконгу на всіх рівнях;
2. Китайському уряду – зняти Закон про національну безпеку і припинити втручання у внутрішні демократичні процеси Гонконгу, гарантовані міжнародними угодами та Основним законом;
3. уряду України – запобігти подальшому зловживанню міжнародним правом зі сторони Китайської Народної Республіки на рівні двосторонніх офіційних засідань та сесій тощо;
4. Народу України – підтримати борців за свободу Гонконгу, розділяючи з нами такі ж ідеї та цінності.
5. Рада Європи та Європарламент – розробити та підтримати відповідну резолюцію з питання демократичного регресу в Гонконзі, щоб гарантувати статус політичного притулку для людей Гонконгу, які прагнуть міжнародного захисту в Європі; забезпечити комплексні санкції проти Китайської Народної Республіки, а також чиновників Китаю та Гонконгу, які відповідають за прийняття та виконання Закону про національну безпеку в Гонконзі.”
Коспонсор:
Безкоштовний центр Гонконгу (Ліберально-демократична ліга України)
Центр Громадянських Свобод (Україна)
Центр прав людини ZMINA (Україна)
Фонд Відкритий Діалог (Бельгія / Україна)
Східноукраїнський центр громадянських ініціатив (Україна)
ГО ′′ КОНКУРЕНТНІ ТЕРИТОРІЇ ′′ (Україна)
ГО ′′ Клуб Українських патріотів ′′ (Україна)
ГО ′′ Світанок ′′ (Україна)
Центр політичних досліджень ′′ Доктрина ′′ (Україна)
Молодь Демократичного Альянсу (Україна)
Повний список коспонсорів доступний за посиланням: https://bit.ly/3eZoUL4
Гонконг і Україна не просто пов ‘ язані. Ми йдемо за тим самим боєм і так само.
Слава Гонконгу!
Слава Україні!
Слава Людям!
About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.