Харків. Хроніки атаки на місто, день 14 (09.03.2022)

Перемикач мов

Сьогодні день народження нашого видатного пророка Тараса Григоровича Шевченка. Наразі ми переосмислюємо Шевченка та його творчість в сучасних умовах, і, на мій погляд, Шевченко як провідник у війні проти московитів – це дуже круто!
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, ліцензія CC BY 4.0
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, ліцензія CC BY 4.0
Харків вже тримається 2 тижні. Два тижні, Карл! Проте в те, що місто не здасться, вірили і знали патріотичні харків’яни. Бо ми тут є і від нас залежить оборона міста. Думка інших регіонів України нам мало цікава. Гадаю, що ми приємно здивували А ще дуже неприємно здивували русню, яка чекала тут овацій і квітів. І підтримка з боку наших партнерів зброєю багато в чому стала можливою саме завдяки успіхам наших воїнів під Харковом. Ну і, звісно, на решті театрах воєнних дій по Україні.
Отже, почнімо з того, що вчорашній вечір був не спокійний. От реально, десь після 8-9 вечора у них якийсь час для дискотеки…. Били найдужче по Олексіївці. Знову. Ну і по Салтівці.
Сьогодні інтенсивність московитських обстрілів зросла, але десь до другої години дня. Потім перекур. Основні обстріли припали на Північну Салтівку та решту Салтівки. Обстрілювали і інші райони – Олексіївку, Обрій (Горизонт), Рогань, прилітало на ХТЗ, П’ятихатки та селище Жуковського Так, на ХТЗ прилетіло прямо поруч зі школою. От люблять вони школи та лікарні, це щось генетичне… А на селищі Жуковському від обстрілу на ринку загинув 16-річний юнак – життя ще однієї дитини забрали московити…
В інших районах на околицях міста загалом спокійно. У Харкові триває війна з мародерами, яких прив’язують до стовпів та знімають штани. На Обрії одному з мародерів ще й вставили пляшку у задній прохід. Жорстоко, але чесно: мародер – це помічник ворога.
Ввечері, десь із 7-8 години невеликими хвилями тривають обстріли. Над Північною Салтівкою зарево вогню – що конкретно горить невідомо, за чутками, перебили газопровід, але це не точно.
А після десятої вечора традиційно прилетіли літачки (весь десь їх не було, мабуть, через сніг, який йшов з середини дня) – і відстрілялися по ТРЦ “Нікольський, який лише у травні минулого року відкрили. Він вже отримав назву “горєлий”. І от – знову горить, тепер через наліт свинособачої авіації.
Сьогодні було дві важливі події – частину установок, що обстрілювали Олексіївку знищили. Також під час контрнаступу наших військ в районі Дергачів було вибито свинособак з передмість цього міста. (Дергачі були під нашим контролем весь час, інше справа, що там немає світла і зв’язку). Також, кажуть, ще одна група кадирівських бойовиків закінчила свій шлях під Харковом. За завітами харківського ковідного трупіка Кернеса, їх помножили на нуль.
Затишшя створює умови для окопування русні у тих селах на північ від Дергачів та Циркунів, які вони контролюють. Там немає світла, зв’язку, проводиться агітація за “руSSкій мір”, процвітає мародерство. Це проблемні точки з доставкою гуманітарних вантажів.
Разом з тим найжахливіша ситуація склалася в Ізюмі, де, попри спроби зробити гуманітарний коридор до виїзду до Лозової, припинення вогню не відбулося. Під обстрілами завдяки мужності і героїзму наших військових та тероборонівців було евакуйовано близько 250 людей до Слов’янська. Завезти продовольство та ліки у місто без світла, води, тепла, зв’язку, яке постійно бомбардують артилерією та авіацією не виходить.
Позитивні новини з Балаклії. Завдяки патріотичному населенню розбомбили базу московитських військ, які отаборилися на Балаклійському ремонтному заводі (ремонт ракетно-артилерійських систем). За це проти міста влаштували терор – обстріли і навіть вбивство кількох жителів. Місто без світла, води і тепла. Завезти гуманітарний вантаж неможливо, про “зелені коридори” ніхто навіть не говорить. Проте міська влада не пішла на співпрацю з окупантом Мер, до речі, від Блоку Кернеса.
Те, що московити зараз роблять у Маріуполі, де на лікарняний комплекс скинули однотонну бомбу ФАБ-1000 – це звичайнісінький нацизм. Коли мета – взяти місто, винищивши всіх людей в ньому, – це гірше ніж геноцид. Коли за дев’ять днів облоги Маріуполя загинуло понад 1200 мирних мешканців. І за це московити мають відповісти. Принаймні, через працю протягом мінімум 10-20 років військовополонених за стандартами Женевської конвенції, на відбудову України (вже лунають заклили про пожиттєвий відробіток).
На жаль, приходить інформація, що в окупованих районах Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя зникають проукраїнські активісти та учасники протестів проти московитів. Туди пригнали підрозділи карателів з Росгвардії. Морально з тими, хто протестує проти окупації. Україна Вас не забуде і не покине у біді. Завдяки вашому спротиву ви відтягуєте частину сил русні з театру воєнних дій. Дякуємо за спротив!
Ну а премію дарвіна сьогодні отримує бронепоїзд “жєлєзнодорожних войск расійской підірациі”, який у складі платформи із зеніткою, тепловозу та пасажирського вагону колесить степами України нібито для “вивезення іноземних громадян у Крим”. Не вистачає тачанки і Чапаєва для повноти картини Це настільки феєрично і фантасмагорично, що немає сил сміятися!
Допомагаємо нашій армії – ЗСУ, НГУ, теробороні, звісно, волонтерам і медикам, рятувальникам і комунальникам. Віримо в себе, робимо корисні справи, віримо в нашу армію і наближаємо день перемоги над московією!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії