Харків. Хроніки атаки на місто. День 15 (10.03.2022)

Перемикач мов

Вже пішов третій тиждень оборони Харкова. І у Харкові ми поступово звикли до постійних обстрілів і авіанальотів. Це стало частиною нашої буденності – тих, хто лишився у місті.

руйнування в центрі Харкова, Головн Управління ДСНС України у Харківській області, ліцензія CC BY 4.0
Руйнування в центрі Харкова, Головне управління ДСНС України у Харківській області, ліцензія CC BY 4.0

Сьогодні ніч минула відносно тихою, хоча вночі спрацьовувало попередження про повітряну тривогу (у мене встановлений додаток – корисна річ). Крізь сон трохи погрімувало, але десь далеко. Вчора писав про уражений ТРЦ “Нікольський” – так в нього влучили, але не з літачка, а з РСЗВ “Смерч”. Пошкоджено дах будівлі та згорів 4-й поверх, бо снаряд вибухнув вже в середині. Пошкодження незначні, але капітальній ремонт буде потрібний внутрішньої частини та даху будівлі. Також підтверджено, що вчора московити влучили, а зранку добили газогін і третина міста має проблеми із газом. У морози.

А от зранку обстріли продовжились і інтенсивніше, ніж вчора. Салтівка (Північну Салтівку та найближчі до неї номерної мікрорайонної Салтівки скоро такими темпами прийдеться суцільно знесити), селище Жуковського, П’ятихатки, Олексіївка та Павлове Поле, Обрій (Горизонт), Рогань, ХТЗ. Знову застосований рваний темп – активні обстріли зранку і до другої дня (повітряна тривога спрацювала через додаток за цей час разів шість), перерва і обстріли 6-7 години вечора. Достатньо сильно дісталося Олексіївці та Павловому Полю. А ввечері знову обстріляли П’ятихатки – за офіційною інформацією влучили у гуртожиток та підстанцію, що живить весь цей район – він тепер без світла…

Знову бої поблизу Чугуєва. Вночі внаслідок обстрілів міста зруйновано будівлю відділу СБУ в Чугуєві. пошкоджено житлові будівлі та школу.

За інформацією міськради понад 400 багатоповерхових будинків пошкоджено, поліція говорить про пошкодження близько 400-т разом із приватними. Різниця, схоже, у тому, що в міськраді рахують вибите скло без руйнування балконів, а не механічні чи інші пошкодження будівлі (як поліція). Зрештою, поліція не все може обстежити – ресурсів не вистачає ані в них, ані в СБУ для документування всіх руйнувань.
Відповідно, зараз СБУ шукає потерпілих та свідків внаслідок російського вторгнення в Україну, особливо це стосується тих, хто втратив житло через обстріли, виїхав або бачив на власні очі обстріли по цивільним об’єктам. Зібрати всі факти і встановити обставини дуже важливо. Коротше, не бійтеся. Саме ці всі документи також ляжуть також і в папочку на Гаагу, а вам буде можливістю отримати після нашої перемоги компенсацію з рашки.

Сьогодні у Харкові вимкнули гарячу воду і всі ресурси пустили на підтримання тепломереж в умовах серйозного похолодання. Більше того, за інформацією міськради понад 350 будинків (селище Жуковського, Помірки, МЖК “Інтернаціоналіст”, п’ять мікрорайонів Північної Салтівки, частина району Східний (макрорайон ХТЗ), деякі будівлі району Південно-Західний, район танкового училища, а також частина Кулиничів) не мають опалення і воно там з’явиться лише після закінчення війни. В подальшому таких будинків і мікрорайонів буде ставати все більше і більше… На жаль, житлова і комунальна проблема цього літа і наступної зими буде у Харкові дуже серйозною… Чи залишиться Харків після перемоги у війні мільйонником невідомо. Проте тут лишаться ті, хто віритиме в своє місто чи кому просто нікуди їхати та й не хочеться це робити. Коротше, глибоко мотивовані люди, які мають серйозний психологічний зв’язок з Харковом.

Розширюється кількість точок видачі гуманітарної допомоги від обласного логістичного центру облвійськадміністрації – до відділень Нової пошти залучили ще й низку відділень Укрпошти, особливо в тих районах, де лунають вибухи. Принаймні, Салтівка, Олексіївка, Обрій (Горизонт) мають можливість отримати допомогу, не долаючи в один бік по 6-8 км… Крім того, гуманітарну допомогу роздають і інші меценати, до розвезення допомоги в постраждалі від обстрілів райони Північної Салтівки залучають поліцію.
Сьогодні нарешті змогли хоча би невелику кількість людей (близько 2 тисяч) вивезти із Ізюма, в якому гуманітарна катастрофа (нема світла, води, тепла, їжі та ліків, центр міста буквально у руїнах (я там був і з тих відео, що бачив сльози на очі навертаються навіть в мене з моїми сталевими нервами) і завезти туди продовольство, ліки та інші речі першої необхідності. Проте русня не була би руснею, якби не обстріляла місто та евакуаційну колону з усього чим тільки можна. На щастя, обійшлося без жертв.

За знищену базу руснявої техніки у Балаклії московити помстилися у своїй манері – обстріляли житлові квартали міста, внаслідок чого пожежа сталася у багатоповерхівці. А також здійснили авіаналіт на селище Слобожанське у Балаклійській міській громаді, недалеко від Балаклії – зруйновано будинок, пошкоджені інші будинки загинуло 4 особи, у т.ч. 2 дитини. Ще одна 5-річна дівчинка чудом вижила. Обстріляли московити і смт Золочів (поблизу кордону із рашкою; один з напрямків, звідки їх на тижні витіснили) – зруйновано кілька будинків та церква, одна людина загинула, дві поранені. А ще через авіаналіт (скинуто касетні авіабомби, заборонені міжнародними договорами) одна людина загинула у селищі Селекційному (біля Мерефи). Коротше, зона обстрілів і уражень тепер у багатьох місцях Харківщини. Така от сумна історія і статистика… Загалом, за даними поліції на Харківщині станом на 10 березня 2022 року від рук свинособак загинула 191 цивільна особа, у т.ч. 11 дітей… Пам’ятаємо, не вибачимо ніколи. Помстимося!

Найважча ситуація серед усіх міст України – у Маріуполі, який в оточенні, і яки планомірно за допомогою будь-яких видів артилерії та авіанальотів рівняють із землею та знищують мирне населення. Вивезти людей чи завезти якісь продукти туди не дають. У місті гуманітарна катастрофа. Рашизм звичайний, гірший за нацизм. А все, щоби взяти це місто, яке не вдвлося взяти у 2014, щоби здобути хоч якусь перемогу. Або ж.. так не діставайся ти нікому – зрівняти з землею і щоби сліду не було….
Тривають протести в окупованих містах, попри пресинг з боку окупаційних військ. Херсон та Мелітополь – ви молодці!! До речі. до Мелітополя охороняти “правопорядок” пригнали алконафтів з домбабве, ну себто ОРДО. Ясна-панятна….

Ну а премію дарвіна сьогодні отримують московитські пілоти, які під час бомбардування Коростеня розбомбили фури з дальнобойщиками з Білорусі. Двоє білоруських дальнобоя пали смертю від московитських бомб. Friendly fire руSSкава міра – він такий, б’є без розбору.

Ми входимо в період затяжної війни, коли важливо мати психологічну стійкість та працювати на економіку. Маєте змогу працювати – працюйте, це дуже важливо для економіки країни.

Дякую за ще один день ЗСУ, НГУ, теробороні, волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Віримо і допомагаємо нашій армії, віримо у себе і наближаймо день нашої перемоги над московитами! Все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії