Харків. Хроніки атаки на місто, день 17-й (12.03.2022)

Сьогодні день пройшов, знаєте, якось тихо. Після вчорашнього вечірнього московитського концерту вночі чогось надмірного не було. Щоправда, як завжди ранкова побудка в русні – і почали заряджати. Вранці була активність, але її наші ЗСУ трохи пригасили вдень і вечірня активізація була якась млявою. Все-таки морозна і дуже холодна погода (вночі було до -15) не дають проявляти активність швайнехундам.
Центр Харкова після авіанальотів. Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0
Центр Харкова після авіанальотів. Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0
Найбільше московитських обстрілів прийшося на Салтівку, Олексіївку, Павлове Поле, Обрій (Горизонт) і Рогань, ХТЗ П’ятихатки, ХАІ, селище Жуковського а також міста Дергачі і Чугуїв. В інші районах було або тихо, або більш-менш тихо. Один зі снарядів прилетів з поруч з 4-м пологовим будинком та міським перинатальним центром на 602 мікрорайоні Салтівки, але більше від цього постраждала обласна травматологічна лікарня. Це вже точно якийсь пунктик в московитів – гатити по пологовим будинкам: Бровари, Житомир, Маріуполь, Харків…. Просто немає слів. А під час обстрілу ХТЗ було поранено осколком в живіт медика швидкої – бригада їхала з виклику і водій повіз постраждалу в найближчу лікарню…
На жаль, від обстрілів гинуть люди – під обстріл на Бєдгородському шосе потрапила автівка: одному з чоловіків відірвало ноги і він помер у лікарні, а інший вижив, але має поранення. Разом з тим, якихось активностей із спроб атакувати місто не було. Хіба що десь на Харківщині зупинили чергову колону русні, яка, втративши частину техніки, після дій ЗСУ спільно з ДПСУ відступила.
Найважча ситуація в Ізюмі, де тривають достатньо серйозні бої і звідки не вдається евакуювати людей та завезти їжу, воду та ліки. Місто поділене на дві частини річкою Сіверський Донець і північну частини займають московити, а південну – наші війська.
Терор проти населення в окупованих і обстрілюваних містах, містечках і селах посилюється. Так, обстріляли у смт Золочеві (поряд з кордоном) з Козачої Лопані (зайнята московитами) військкомат, але пошкодило й будинки (деякі зруйновані вщент), на щастя, без загиблих, пошкоджено комунальні мережі. Вчора орки обстріляли психоневрологічний інтернет в селі Оскіл, недалеко від Ізюма. Дивом ніхто з 330 пацієнтів та 30 осіб персоналу не постраждав (були у сховищі), але п’ятиповерховий корпус найбільшого та найкращого подібного інтернату області зруйнований… А вчора надвечір московити продовжили тероризувати села біля Балаклії – у с. Шевелівка обстріляли центр соціально-психологічної реабілітації для дітей. Нацисти розстрілювали людей із психічними розладами як неповноцінних. Русня, схоже, їх хоче переплюнути – просто розбомбити… У Балаклійській громаді московити не пускали до жінки, у якої почалися пологи, бригаду швидкої допомоги, але місцевий фельдшер прийняв пологи. Згодом породіллю з дитиною шпиталізували до Первомайська (під контролем ЗСУ).
Останніми днями активність русні в повітрі знизилась. А сьогодні одна пташечка була підбита Стінгером в Ізюмському районі і до аеродрому не дотягнула – гепнулась вже на території Бєлгородської області московії. Мені так здається, що Харків посилили ППО, а тому русняві літачки і їх пілоти з підрізаними парашутами не дуже охочі сюди залітати. Більше того, в центрі кілька днів спокійно. Спокій цей забезпечується також тим, що наші воїни ловлять пачками диверсантів і корегувальників – зрадників України.
Разом з тим, у місті формується дві бригади тероборони – одна лише з бойовим досвідом, а інша – беруть ну майже всіх Процес збільшення чисельності оборонців міста іде, але найбільшою проблемою є амуніція і спорядження, яку для тероборони купляють волонтери.
Загалом, життя потихеньку налагоджується, але місто паралізоване через відсутність руху транспорту. Нерозчищені вулиці і заметені рейки трамваю – це одна з дивних речей цих днів… Врешті, відносний спокій дає лагодити комунальні мережі. пошкоджені через обстріли. Велика подяка комунальним службам за це.
Мене хвилює доля нових окупованих територій, з якими нема зв’язку – півночі і сходу Луганщини, окупованої частини Херсонщини та Запоріжжя. Все частіше з’являється інформація про зникнення проукраїнських активістів на цих територіях. Важливо на міжнародному рівні підіймати питання про кожного активіста та громадянина України, зниклого і вбитого через свою позицію на окупованих територіях, а не лише мера Мелітополя Івана Федорова. До речі, у Мелітополі голова місцевої опездеже стала гауляйтеркою міста Галина Данильченко замість викраденого обраного мера. Партія опездеже має бути заборонена! Зараз чи потім, але заборонена, а всі її члени та депутати місцевих рад ретельно перевірені на співпрацю з московитами!
Водночас, депутати Херсонської облради підтримали заяву, що Херсонщина – це Україна. Спроба московитів створити і легалізувати ХерНР (хер на рило) провалилася на старті і відправилась услід за рускім воєнним карабльом – себто нахуй. Це вам не 2014-й рік, вороженьки!
А в номінації премія дарвіна сьогодні переміг депутат-мажоритарник від слуг народу від Харкова Саньок Куницький, який намагався повторити подвиг шуфрича – знімав на відео блокпост тероборони в Києві. Його трохи пом’яли і передали СБУ. Ібо нєхєр!
Дякуємо за черговий день нашим захисникам із ЗСУ, НГУ та тероборони. Підтримуймо і допомагаємо волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. У цей складний час підтримуймо один одного, не даємо поїхати з глузду. Віримо у себе і знаємо, що все буде Україна!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії