Харків. Хроніки атаки на місто, день 21-й (16.03.2022)

День видався тихішим, порівняно з кількома минулими днями, коли були дуже сильні обстріли багатьох районів міста. Проте спокійним його також не назвеш.

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області. CC BY 4.0.

Власне, ще ввечері були інтенсивні обстріли московитськими військами Салтівки та Немишлі. Вночі були прильоти і в інші райони – зокрема на Основу, де зруйновано школу та пошкоджено будинки поруч. Загалом за вечірньо-нічний час пошкоджень чи руйнувань зазнали кілька шкіл міста. Зранку московити продовжили обстрілювати всі головні свої напрямки – Салтівку, Олексіївку, Павлове Поле, ХТЗ, Нові Будинки, а також Немишлю. Є руйнування житлових будинків, інфраструктури, загиблі і поранені. Також вдень було обстріляно Салтівку (їй сьогодні діставалось, як завжди, найдужче), внаслідок чого пошкоджено одну з небагатьох цікавих будівель часів застою – Салтівський круглий ринок, де до цього був супермаркет “Рост”. Будівля пошкоджена. Також обстріляли торгові ряди поруч, які згоріли вщент. Мінус один супермаркет в районі, де є лічені місця, де лю ди банально можуть придбати харчі. Винищення людей і знищення інфраструктури, щоби лишити цілі квартали повністю пустими, щоби можна було в них облаштуватись – така новела в тактиці московитів наразі. Так само обстріли черг раніше у Харкові на П’ятихатках, а також сьогодні у Чернігові із загиблими – це із цієї ж опери.

А ось по обіді обстріли вщухли та загалом стало тихо. Незвична тиша з рідкими артдуелями.
Загалом, активних боїв сьогодні навколо Харкова не було. А завдяки превентивним діям українських військових підступитися до Харкова у московитів не вдається. З перехоплень розмов свинособачих вояків під Харковом вони вихоплюють настільки добре, що їхати сюди – це майже надзвичайно висока ймовірність стати добривом.

За останні 2 дні у Харкові було поранено 3-х рятувальників, які під обстрілами гасили пожежі. Це ще один фронт – порятунок людських життів та майна. Дяка рятувальникам, що вони роблять в цих складних умовах.
На жаль, є загиблі серед волонтерів. Вже 5 людей. які волонтерили у Харкові загинули за останні 2 тижні. Ми пам’ятатимемо всіх за їх самовідданість. Пам’ятаймо. Не вибачимо ніколи! На мою думку, важливо вести список волонтерів, які поклали свої життя на вівтар нашої незалежності. Зберегти пам’ять про них – наш обов’язок перед ними і їхніми рідними і близькими!

Що стосується області, то з Ізюму, де ситуація критична, не вдається погодити гуманітарний коридор, і евакуювати людей немає змоги через бої та обстріли міста. Так само не вдається завезти гуманітарні вантажі.
На територіях, які окуповані, багато випадків вбивств мирних мешканців з метою заволодіння їх майном та автомобілями. Один з таких випадків трапився у смт Чкаловське на Харківщині.
Лозова стає хабом для переселенців з навколишніх районів, де ведуться бої чи території зайняті московитами. Це ні для кого не секрет, просто це факт. Місцева влада активно працює над розміщенням людей в себе. На Харківщині місцева влада – проукраїнська, за деякими винятками (Куп’янськ і Південне).

Протести людей разом з діями центральної влади дали змогу визволити мера Мелітополя, а також не допустити вивезення мера Скадовська. При цьому жителі Скадовська виходили на протест проти московитів під сльозоточивим газом та автоматними чергами. Свобода – це цінність, яка на хліб якраз намазується. І це доводять мешканці і великих міст, і малих містечок! Хоч би які телеведучі не запевняли у зворотному!
Один з найважливіших фронтів – фіксація руйнувань внаслідок московитського вторгнення до України. Це важливо в контексті того. що міжнародний суд ООН вже ухвалив перше рішення у цій справі і починає розгляд справи по суті щодо порушення звичаїв війни та воєнних злочинів московитів проти українців.
Ну а премію дарвіна сьогодні отримує бойовий розрахунок московитського Бука, який дуже хотів збити Байрактар, але 1. не шмогла, 2. виявив своє місцеположення чим дав нашим хлопцям можливість знищити цю машинку. По-перше, це красиво

Допомагаємо нашим військовим – ЗСУ. НГУ, теробороні. підтримуємо волонтерів, рятувальників і комунальників. Пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя за нашу незалежність та свободу. Віримо, допомагаємо і підтримуємо один одному і знаємо, що все буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії