Харків. Хроніки атаки на місто, день 22-й (17.03.2022)

Сьогодні у Харкові найчорніший день – в прямому сенсі, оскільки весь Харків оповитий чорним димом від однієї з найбільших пожеж за всю історію міста: горить ринок “Барабашово”…
Ринок
Ринок “Барабашово” сьогодні. Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0
Загалом, сьогодні у Харкові був навдивовижу відносно спокійний день – були неінтенсивні московитські обстріли Салтівки, Рогані, ХТЗ, Холодної гори, Олексіївки, а також Дергачів і Чугуєва. Активність була зранку і трохи ввечері. До речі, прилетіло сьогодні на Холодній Горі саме в храм РПвУ. Бий своїх, щоби інші жахалися. Пошкоджені будівлі поруч, зокрема, і школа.
Проте московити свого таки домоглися – вони обстріляли ринок “Барабашово” і над містом з середини дня чорний густий дим. Можна сказати, що ринок згорів увесь. Конструкції з пластику та з тканинами, одягом і всім іншим горять, на жаль, дуже добре і швидко. За повідомленнями від ДСНС. пожежа настільки сила і масштабна, що перекинулася на приватні будинки поблизу. Це реально чи не наймасштабніша пожежа останніх 20-30, а то й більше років.
Тисячі підприємців втратили все, крім того, харківська швейка мала один з основних джерел збуту – саме на Барабані. І не тільки швейка, а й багато інших фірм. Тепер багато торгових зв’язків в принципі знищено, без відносно до того, що у Харкові і так місто паралізоване. Економічно для Харкова це катастрофа і зникнення одного із сучасних яких не яких. але символів міста.
Під тушіння пожежі на ринку “Барабашово” загинув один з пожежних, ще один поранений – внаслідок повторного обстрілу ринку московитською артилерією.
Але це ще не вся халепа у місті. Через пошкодження магістральних трубопроводів на додачу, що у місті немає гарячої води для майже пів міста холодна вода буде за розкладом: на Салтівці, Обрії (Горизонті), Рогані, ХТЗ, Нових Будинках. У решті міста вона подаватиметься зі зниженим тиском. Такі от будні Харкова часів війни.
Вночі московити обстріляли місто Мерефу, що поблизу Харкова, та її околиці – зруйновано одну зі шкіл міста, яка пережила Другу світову війну. Одна з будівель школи повністю знищена, до фундаменту. Московити вміють лише знищувати цивільні об’єкти! Також зруйнований будинок культури. За офіційною інформацією. є втрати серед військових. Вічна пам’ять. Ми обов’язково помстимося!
Також обстрілам піддалися смт Золочів та смт Козача Лопань, при чому остання зайнята самими московитами. Обстріли були касетними бомбами. Снаряди прилетіли у Козачій Лопані по залізничному вокзалу та житловим будинкам, але не зачепили московитських військових. Таке от “замирення” на окупованій ними території… На жаль, є загиблі та поранені. Крім того, репресії ще й в інших населених пунктах, які поблизу кордону з московією і зайняті руснею. Відсутня електрика, зв’язок, їжа, і щоби якось вижити люди змушені виїжджати туди.
Важка ситуація в Ізюмі. Ідуть бої і завезти гуманітарні вантажі чи вивезти людей не виходить. Люди без зв’язку, світла, води та всього іншого. Тіла померлих ховають прямо у власних подвір’ях. Це справжнє пекло… Але московити ще й зруйнували меморіал Другої світової війни на горі Крем’янець… Спроба обійти Ізюм, переправившись через Сіверський Донець в іншому місці зазнала повного фіаско – наші хлопці розгромили колону русні!
Не вдається доставити гуманітарку у Вовчанськ. А от в окупованому смт Великий Бурлук викрали селищного голову Віктора Терещенка. Викрадення представників місцевої влади – це останній аргумент та підвищення ставок при обміні полоненими – традиційні московитські “практики”. У 2019 році їздив у Великий Бурлук і мав можливіть попілкуватися з паном Терещенком – патріотична людина, яка любить свою громаду.
Найкраща новина за день – перекриття бобмбосховища у Маріупольському драмтеатрі витримало і є живі люди. Це чудова новина. Але цинічність московитів настільки зашкалює, що немає слів, адже навіть на супутникових знімках видно написи російською “Діти” великими літерами з двох боків будівлі. На жаль, схоже, немає такого воєнного злочину, який би не скоїли московити, прикриваючись своєю “спєцопєрацієй”… Лють!!!
І хвилька позитиву. З однієї з розбомблених шкіл Харківщини одні з перших речей, які діставали вчителі і діти, – були наші українські прапори. Ми обов’язково переможемо, бо московити просто не уявляють і ніколи не зрозуміють на кого вони напали!!
Ну а премію дарвіна сьогодні ділять між собою мішаня добкін, який на 22-й день повномасшстабної війни вдруге вийшов з анабіозу і написав про зеленського, що він “наш” і толя шмарій, який наїхав на допу за це. В результаті вони почубилися і полаялися трохи. “Совет да любовь”, голубкі!
Підтримуємо наших військових – із ЗСУ, НГУ, тероборони, допомагаємо волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуймо один одного у ці важкі дні, віримо в Україну і знаємо, що перемога буде за нами!
Сергій Петров
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії