Харків. Хроніки атаки на місто, день 23-й (18.03.2022)

Черговий день московитської атаки на місто маже нічим не вирізнявся від попереднього. Принаймні за інтенсивністю обстрілів. Навіть не знаю як описати – чи це добре чи погано. Але десь так і є…

Корпус Університету Каразіна на проспекті Московському 75. Фото: Наталія Зубар, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Ніч була відносно спокійною і обстрілів особливо не було. Прое знову зранку були обстріли. Крім того, вранці після 8-ї години відбулося влучання калібрами на Захаркові у будівлю ще одну Каразінського універу – колишньої академії держуправління при Президенті України (так, це тепер підрозділ Каразінського). Таке враження, московити хочуть знищити всі будівлі Каразінського університету – методично та системно. Це точно якийсь пунктик. А ще іншим – прилетіло в житловий будинок – неподалік. На жаль, загинула одна людина, а двох було врятовано, причому одного чоловіка витягли живого з-під завалів навчального закладу лише під вечір, після того як цілий день розбирали завали. Це справді чудова історія про наших рятувальників!
Всю минулу ніч і значну частину дня тривала ліквідація наслідків пожежі на ринку Барабашово. Ринок згорів вщент. Також вогнем пошкоджено кілька житлових будинків, але завдяки діям пожежників пожежа не поширилася на квартали приватної забудови. По суті, багато бізнесів знищені і людям потрібно починати все спочатку після війни…
День минув загалом тихо, проте ввечері орки знову активізувались. Не скажу, що були такі вже інтенсивні обстріли, але загалом плюс-мінус було як і вчора. Але кількість попереджень про повітряну тривогу була достатньо великою. Обстрілювали Салтівку, Олексіївку, Павлове Поле, Рогань, ХТЗ. Обстріли були достатньо хаотичними. Також прилітало в Дергачі та в Чугуїв.
Місто поступово звикає до життя в таких умовах, але людей на вулицях відверто небагато. Звісно, що ніхто не виходить з дому без надмірної потреби. Разом з тим, деякі бізнеси сфери обслуговування і послуг знову відкриваються – все більше відкривається аптек, починають працювати салони краси – стригтися і робити ногіточки все одно навіть під час війни треба
Разом з тим, за інформацією міськради внаслідок обстрілів пошкоджено понад 700 будівель у місті: від легких пошкоджень – типу вибитого скла – до частково та повного руйнування споруд.
Найважча ситуація в Ізюмі, навколо якого тривають бої. Щоправда, там в бій рашисти кидають вже навчальні підрозділи. Схоже, з піхотою справи кепські… Але внаслідок обстрілів в одному із сіл недалеко від Ізюма загинула сім’я з чотирьох людей, зокрема. і одна дитина. Проте гуманітарна ситуація у місті важка. Завдяки нашим воїнам та волонтерам вдалося трохи підвести до міста гуманітарних вантажів. Поблизу нього створюють центри, щоби далі переправляти в місто. Також змогли невелику групу людей евакуювати до Слов’янська.
В окупованих селах на північ від Харкова та Дергачів повна блокада, через що люди змушені виїжджати до московщини або ж брати гуманітарку, яку показово роздають орки. У пусті хати заселяються рашисти, які мародерствують. Завезти туди наші гуманітарні вантажі через відсутність гуманітарних коридорів неможливо. Так само не вдається завезти гуманітарні вантажі до Балаклії та низки інших містечок на північному заході області, які в окупації.
Сьогодні вдалося визволити з полону Великобурлуцького селищного голову Віктора Терещенка. Він у безпеці і зараз в лікарні, поки ситуацію не коментує. Це добра новина!
Загалом, сьогодні активних боїв не було. Вже котрий день не чутно над Харковом і літачків – схоже, ніхто не хоче підсмажитись чи гепнутись без парашуту, зважаючи, що в місті є чим захищатись від московитів. Та й погода ясна і літачки добре помітні. Та й поблизу Ізюма наші вже неодноразово гасили спроби політати влучними пострілами.
А ще у Харкові починається деколонізація. По-перше, вчора Каразінський універ позбачив звання почесного професора, а сьогодні Лозівська райрада позбавила звання почесного громадянина ректора МГУ Віктора Садовнічєго, уродженця Краснопавлівки Лозівського району. А ще Харківський російський драматичний театр імені пушкіна попрохав викреслити з назви слово “російський”. От би ще й пушкіна прибрали для деколонізації – і було би чудово!
Харківська інтелігенція та громадські діячі зараз збирають підписи під листомдо міського голови тєрєхова щодо деколонізації топонімів у Харкові. Цей лист вже підтримав голова Харківської ОДА-ОВА Олег Синєгубов. А хтось казав “не на часі”. Ганьба Вам! Коротше. лупаймо цю скелю далі!
Надзвичайно потужна акція сьогодні трапилась у Львові, де на площі Ринок поставили 109 пустих візочків – саме стільки дітей загинули в Україні з 24 лютого (на жаль, точних цифр по Маріуполю та Ізюму ми не знаємо).
Останні дні ситуація стабілізувалася у певній точці оперативної паузи. Вона дає нарощувати сили і нам, і рашистам. Але схоже, в кілька наступних днів суттєвих змін в ситуації не буде. Це не добре, і не погано. Просто так є.
Служба Божа та інші безпекові структури працюють і виявляють наводчиків та зрадників. Це радує. Скажу так, у Харкові вони працюють добре. Наскільки є сил і людських ресурсів.
У Харкові настрої цілком оптимістичні. І немає розпачу, є лють і ненависть до русні. Колишні любителі руZZкава міра готові тепер придушити окупантів. Такі от метаморфози міста за ці понад 3 тижні.
Ну і премію дарвіна отримують сьогодні московити, які знову розмістили на аедроромі у Чорнобаївці (Херсон) свою техніку, яку вп’яте (!!!) наші накрили артилерією. Разом з командним постом рашистів і задвухсотили, серед інших, командувача 8 армією московії Андрєя Мордічова. Земля бітоном!
Допомагаємо нашим військовим, волонтерам, медикам, рятувальникам, комунальникам, підтримуємо один одного і наближаємо день перемоги, бо все неодмінно буде Україна!

Сергій Петров

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії