Харків. Хроніки атаки на місто, день 24-й (19.03.2022)

Сьогодні у Харкові день пройшов відносно тихо, але ввечері знову почалися сильні обстріли околиць.
Ніч, ранок і день пройшли відносно тихо. Обстріли були нечастими і неінтенсивними. І це давало змогу трохи насолодитися тишею, хоча вона не стійка. А ближче до вечора знову почалися масовані обстріли – найбільше діставалося Північній та номерній мікрорайонній Салтівці, Великій Данилівці, Рогані та ХТЗ. Також були обстріли Дергачів та Олексіївки. Відомо про численні займання внаслідок обстрілів, загиблих та поранених.
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0
Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області, CC BY 4.0
Загалом, сильних боїв сьогодні не було, але наші військові проводять рейди і знищують сили рашистів, не даючи наступати з основних напрямків до Харкова. Така ось превентивна робота.
У місті ловлять ДРГ, багато в чому завдяки пильним мешканцям, які повідомляють куди треба про підозрілих осіб. Тому якщо бачите щось підозріле – дзвоніть куди треба. Єдиний нюанс, що не завжди міські телефони працюють, але в соцмережах правоохоронці інформують про актуальні мобільні телефони. Також є й телеграм-боти для подібних звернень.
Кілька днів без сильних обстрілів дозволив покращити асортимент товарів у супермаркетах. Залежно від мережі він різний, але в харківських мережах (Класс та Рост) загалом товарів всіх видів загалом достатньо. Звісно, до достатку середини лютого далеко, але пустих полиць вже немає, принаймні в районах, де немає обстрілів. Поступово відкривається все більше аптек, а також починають працювати непродуктові магазини.
Про загальні настрої у Харкові свідчить репортаж ICTV про вчорашню операцію з порятунку чоловіка з-під завалів академії держуправління, де окремо висвітлили і роботу комунальників, які прибирають місто. Так от один з них сказав, що “ми помремо стоячи, ніж стояти на колінах”. Власне, така позиція в загальних рисах переважає в місті.
В районі Ізюма бої тривають, через що гуманітарні вантажі до Ізюма та села Оскіл завехти неможливо. Так само неможливо евакуювати мешканців. Також таке неможливо зробити і до тимчасово контрольованих сіл поблизу Харкова – Малої Рогані, Липців, Руської Лозової тощо. З’являються кадри як московити роздають гуманітарку в Балаклії та інших містечках області, щоправда тут питання дилеми виживання і бажання халяви, та й неперебірливих вистачає…
Сьогодні обстрілювали смт Коротич під Харковом, внаслідок чого є пошкоджені будинки та поранена одна людина,
На жаль, московити вже на околицях Маріуполя і починають вивозити звідти мирне населення: частину відправляти у глибші регіони, а частина зникає безвісти. Більшає фактів про мародерства, вбивства, ґвалтування рашистських вояк.
Сьогодні наші військові під Попасною з ПЗРК “Стінгер” збили крилату ракету, запущену московитами, “Точка-У”! “Стінгер” – це комплекс для боротьби з літаками і вертольотами – тобто достатньо великими цілями, але не крилатими ракетами, навіть якщо вони схожі на бочку. Ну тобто теоретично можна збити таке “Стінгером”, але суто теоретично. Наші реально переписують історію військової справи, бо текстовий зразок “Стінгера”, здатного вражати об’єкти розміром із БПЛА з’явився лише десь влітку минулого року. Та й показники влучань у нас чи ненайкращі за історію експлуатації цього ПЗРК 100 влучань на 112 пострілів.
Чорнобаївку наші, за офіційною інформацією, накрили вже вшосте (!!!) Тепер народ чекає на сьомий сезон
Ну а премію дарвіна сьогодні отримують два московитські міста. Ніт, це не Воронєж. ЖелеZноводск та КислоVодск змінили написи на стелах до завершення “спецоперації” хла в Україні. На московії все стабільно, тому там навіть дерашизація не допоможе, навіть багаторічна, бо імперський ген, який культивується там понад 500 років від часів Івана ІІІ із появою концепції “москва – третій Рим”, простими методами, які застосовували в постнацистській Німеччині, не лікується. Якщо лікар сказав у морг – значить у морг.
До речі, саме імперський ген та московитський імперіалізм причина війни проти України, а не те, що ми включили до Конституції положення про євроатлантичний курс, як каже нєкто орєстовіч. Вони просто хочуть винищити нас, а всіх інших загнати назад у рабство імперії зла. Без України імперія неможлива, бо це все одно, що однонога гола курка.
Допомагаємо військовим, правоохоронцям, волонтерам, медикам, рятувальникам і комунальникам. Підтримуймо морально один одного (це важливо, знаю по своїм друзям і знайомим, які лишилися у Харкові). Ми обов’язково переможемо, бо ми волелюбні українці!
About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії